Библиотека с материали. Задаване на материали

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Материали могат да се задават на:
лице, обект или група обекти в един слой
ръб, лице и подробна точка
само на групирани обекти чрез group

Въпроси и отговори

 • Теменуга Иванова Иванова:

  Когато редактирате блока за втория етаж ви се появява менюто Block Authoring Palletes . При мен това меню излиза абсолютно празно като New Pellete и нама никакви иконки за командите. Каква е причината ?

  Иван Цукев:

  Теменуга,

  в рибъна имам една иконка Authoring Palettes и тя е кликната. Ако е изключена, палетата не се появява.

  Но дори да го няма - това са доста специфични неща за динамични блокове и параметрични чертежи, които за този курс не ни трябват.

  Eng. Slavtscho Slavev:

  Как мога да отключа Библиотеката с материали? От къде става това? И защо е заключена?

  Eng. Slavtscho Slavev:

  Работя с AutoCAD v.2012,Ако материалите се поставят в секцията Document Materials All на менюто Materials Brouser -  те могат да се използват. Чрез придърпване и пускане върху избраното лице. Или чрез Ctrl+1 в 3D VIzualizatin - Material  ... -  се избират. Те вече се появяват в списъка.

  Захари   Даскалов:

  Поздрав и за eng. Slavtscho Slavev. Ползвам правото си на харесване на отговор и ми е много приятно. Поздрави за още един стохилядник в рейтинговата система на УЦ Аула. Курсове много по много професионални софтуери. Обучението и овладяването си е удоволствие, но умелото ползване на библиотеките към тях си е висша форма на професионализъм.

 • Теменуга Иванова Иванова:

  Тя се появява , но е празна и на нея няма икони и подменюта . Къде може да проблема ? Да не би при инсталацията на AutoCad ?

  Иван Цукев:

  По скоро може да е променен CUI

  Там е доста сложно да се оправи човек сам. Виж урока за CUI в AutoCAD Формула

 • Помощ за рендера - спешно!

  Марианна:

  Честита Коледа! Тайно се надявам, че не всички празнуват. Имам спешен интериорен прект, който трябва да предам до довечера /30,12,2013 Чертежа ми не реагира на нито една команда за избор на материал или цват. Мога да му сменя цвета само ако сменя цвета на леара. Правя кухня и шкафовете и вратичките са солиди. Направих си нова папка с леари, преименувах ги на чартежа, избрах им материал и...нищо. Работя с ArchiCAD Architecture 2013

  Цанко Дилов:

  Здравей Марианна, От няколко дни всички празнуваме, но вече се уморихме. А предстои и посрещане на Новата 2014-годината на синия кон. Марианна, аз имах подобен проблем, но се оказа, че не съм включил материалите.

  Марианна:

  Благодаря!

  Материалите са включени, но наистина нещо не му стигаше, защото ме накара да изтегля нещо допълнително. това не промени нещата. Сетих се ,  че в перспектива някои от функциите не работят, тази с избор на материал също . Превключих и сега пък ми ги прави избирателно. Това чудо ми съсипа празниците. 
  Цанко Дилов:

  Марианна, Наистина в паралел се работи по-лесно. Аз превключих на перспектива и продължавам да прилагам материалите по свой избор. Когато имаш възможност приложи моля те едно изображение с "пълен" интерфейс за да се опитаме да разберем къде е проблемът! С него може да се сблъскат и други колеги. Дано да се справиш със стресовата ситуация и да посрещнеш Новата Година с по-леко сърце!

 • Защо Zoom се държи странно?

  Tsvetove:

  Здравейте, Извинявам се, че не е точно по темата, но имам проблем с Zoom при работа в 3D. Работя по чертеж в 3D на една фасада. Чертежът е в метри тъй като съдържа реални координати на точки разбирайте географски ширини въпреки че обичайно чертая в милиметри. Мерните единици са ми настроени коректно. Файлът не е голям все още тъй като информацията в него не е чак толкова много, но след определено време работа с него при Zoom се получава така че губя изображението. Става прекалено малко и след това не мога да го възстановя нито с ZoomALL, ZoomExtends а при Zoom object ce появава, но в мига, в който пусна команда или опитам да зоомна, изчезва отново. Може ли някой да ми каже защо се получава така и има ли някакво решение на проблема?

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Огледайте първо да не би да имате някакъв обект твърде далеч от основата част от чертежа.Ако имате обект ( обекта може да е и подложката ако има такава ) който е в 0,0 на AutoCAD, а сещевремено фасадата ви е с координати 2546115681, 289441989 когато дадете zoom extend следва в екрана да ви се събере всичко което е на чертежа и когато имате такава разлика в координатите следва и обекта в 0,0 и този който е на "светлинни години" от него също да го виждате твърде твърде малък.Такъв проблем съм имал, точно за това искам да проверите първо това.Освен това казвате след определено време, което още повече ме навежда на мисълта че има точно такъв обект или сте закачил подложка в която има обект който е значително отдалечен от основаната част на чертежа.

  Другото което е когато правите zoom със скрола на мишката ли го правите или винаги посредством команда.Ако е с мишката има вероятност проблема да идва от това че scroll бутона на мишката ( колелцето на мишката ) се натиска много лесно по време на zoom и реално става zoom extends, съответно правейки zoom extends ако е налице горния проблем следва да се получава този ефект с губене на изображението.

  Tsvetove:

  Здравейте, Благодаря за съвета. Махнах всички подложки и проверих за отдалечени обекти. Няма такива. Що се отнася до мишката, защото ползвам нея, със сигурност не натискам скрола. Работя с тази програма от близо 15г. Почнах с AutoCAD 12, но почти не ползвам 3D освен за някой изчанчен детайл. Този път обаче нямам идея какво се случва. Пробвах и да го копирам в нов чертеж, оправя се за известно време и после пак същото и когато се случи работи само със Zoom Object но нищо друго, а стартирам ли команда чертежът пак е някъде като точка.

  Краси Кръстев:

  Хм интересно, ами ако не ти е проблем прати го на kr_krastev@abv.bg чертежа да го погледна когато имам време.

  Tsvetove:

  Между другото вероятно не е от видео картата защото го пробвах на две различни места. При Zoom с мишката е проблем. От кубът работи. А и още нещо сменила съм се настройката Mbuttonpan от стандартното 1 на 0. Така че нямам pan а ми се появават Osnap. Чертежите си движа основно със Zoom. Между другото пращам и същият чертеж, но преди да се е прецакал –вариант А. Благодаря предварително за отделеното време.

  Краси Кръстев:

  След като ми изпрати файла, видях какъв е проблема.

  Проблема е точно там където предполгах че е .... обекти които са с доста различаващи се координати и при zoom ext. се получава така че обектите се отдалечават толкова че се виждат като точка - снимка 1 позиция 1.

  Ако маркирам всичките обекти в моделното пространство, ползвайки Ctrl + A. следва да видя колко обекта имам в целия чертеж - снимка 2 позиция 2

  Общия брой на обектите в този чертеж са 219 като обръщам внимание на броя на 3D solid - ите те са 36

  На снимка 3 ще направя Zoom object така че да видя основните ми обекти максимално близко. Тук с този Zoom селектирам основните ми обекти.

  На снимката се виждат обектите - 217, КАТО тук броя на 3D Solid - ите е 34, което какво ще рече... имам два още два солида в моделното пространството, които се намират достатъчно далече от основната част на чертежа така че да ми направят проблем :).

  Какво правя в такъв случай правя zoom out ( много голям ) от порядъка на снимка 4, след което посредством селектиране с мишката на всички обекти, виждам отдалечените обекти ( снимка 4 позиция 2 ) спрямо основната част от чертежа ми ( снимка 4 позиция 1 )

  Нещото което правя е деселектирам обектите от основната част ( тези които са като точка ) и поглеждам към Properties - снимка 5, съответно там са именно тези два 3D солида които ми "прецакват" цялата работа.

  Изтривам ги, съответно се сполучава така че колкото и пъти да направя zoom extents ( снимка 6 позиция 1,2,3,4,5 ) основните ми обекти ще се виждат не като точка както се виждаха в началото ами ще се виждат както трябва ( снимка 6 позиция 6 )

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Tsvetove:

  Благодаря. Изключително полезен, защото работя по този обект в момента, а и научих нещо ново. Не знаех, че мога така да селектирам всичко от чертежа. Затова и когато проверявах за отдалечени обекти беше с мишката и обичайния начин и тогава не се появяваше да има такива, но може и да не съм давала чак толкова голям zoom. Ще го имам предвид за в бъдеще.