Създаване на територията около сградата

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Свалете файла с упражнението от предходния урок и повторете показаното на екрана.

Тест за преминаване към следващия урок

 
С коя команда могат да се подравни и премащабира един обект спрямо друг?
ALIGN
TORIENT
REBUILD

Въпроси и отговори

 • Валентина Христова Ангелова:

  преместих ситуацията на чертежа със сградата- първия етаж и се получи наклонена, как мога да я хоризонтирам

  Иван Цукев:

  Зависи как се е наклонила.

  Пробвай просто да я завъртиш с rotate или 3drotate.

  Може да ти е по-лесно да я изтриеш и да я вкараш на ново.

 • Защо не мога да прихвана точката от колоната?

  Теодор Димитров:

  Правя всичко както е показано, но като дам да го копирам от единия чертеж в другия не ми дава прихващане на точката, а съм пуснал за прилепванията? Каква може да е причината? Ако го копирам без прихващане терена ще е някъде във пространството а не както е показано

  Теодор Димитров:

  Това се получава като дам прилепване на крайна точка

  Краси Кръстев:

  Здравей, поне на картинката виждам че си пуснал само Osnap, пuсни 3DOsnap  *(F4).Надявам се там да е бил проблема.

  Теодор Димитров:

  Благодаря за бързия отговор,но дори и след като пусна 3DOsnap няма промяна просто не иска да се залепи за тази точка.Някаква друга идея?

  Краси Кръстев:

  На 3DOsnap - всички отметки ли си дал и само към тази точка ли не можеш да се прилепиш или по принцип.Пробвай да zoom out - неш и тогава да се прилепиш.

  Теодор Димитров:

  Смених базовата точка и избрах друга  колона и сега се прилепва ,но отново  дава цялата площадка на някакво разстояние около 240 по-високо от колкото трябва да е и не мога да разбера защо е така

  Краси Кръстев:

  Или прихващаш друго или "отскачаш" въпреки че каза че не е на точно  ( около  ) разстояние по - високо.

  Теодор Димитров:

  Благодаря за отговорите намерих какво съм сгрешил дал съм на прилепванията (Оснапа) отметката extension и затова не ми прихваща точката махнах го и се оправи 

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Елена.

  Възможностите за допускане на такъв проблем са доста.Ето някои от тях :
  1. Може теренът да е в слой, който слой да е загасен ( замразен ) във втория чертеж и съответно това да е причината да не го виждаш;
  2.Ако двата чертежа са несъизмерими, тоест, ако единият чертеж си приела условни единици см, а другият е с условни мм;
  3.Казваш, че е с базова точка - виж да не би да си разместила обектите на единия от двата чертежа и така, когато "paste - ваш" това, просто да е някъде в пространството - направи един zoom extend, за да видиш да не би терена да е някъде си;
  4. Има вероятност и теренът от там, където го взимаш, да ти е в заключен layer ( тогава, обаче, ако се обърне внимание, изписва, че избраният layer е заключен в момента, в който приключиш копирането с ctrl + shift + c ).
  Надявам се да е някои от тези проблеми, за които се сетих на момента и за които като цяло във форума има доста теми, касаещи подобен проблем. Ако не е някой от тях, пиши пак и прати или файловете kr_krastev@abv.bg или сложи снимка ( въпреки, че със снимка пак ще се гадае откъде може да е проблемът).
  Надявам се да съм бил полезен.
  Елена Н:

  Здравей, Краси


  Ами слоевете, в които са частите на терена от първия чертеж не са заключени, замръзени или изключени. Наистина мерните единици не съответстваха - в първия беха метри, във втория сантиметри. Но след като ги оправих проблема продължи. Със zoom all и zoom extents във втория чертеж пробвах, но пак няма нищо. Ще споделя нещо, от което мисля, че идва проблема. Когато отварям втори чертеж в Аутокад се появява нов Аутокад, вместо втория чертеж да се отваря в първия вече отворен Аутокад. Като копирам обект от единия чертеж и го пейстна във втория, се пейства (появява във втория чертеж) нещо, което съм копирала в Уиндоус (извън Аутокад) и няма нищо общо - например текст или Принт скриийн. Когато се монтираха прозорци имах същия проблем, но някакси успях с повече опити да ги пейстна от един в друг чертеж. Докато сега терена се запъва и не ще.  Пробвах да копи- пействам обекти от единия чертеж в другия и обратно и не става. Струва ми се, че Аутокад не може да направи връзка между двата чертежа. Имам две странни съобщения преди отварянето на чертежа със ситуацията, незнам дали това има нещо общо с проблема.
  Елена Н:

  Ето съобщенията, които ми се появиха преди да се отвори чертежа със ситуацията:

  Краси Кръстев:

  Добре де прати ми двата чертежа на kr_krastev@abv.bg когато имам време да видя какъв е проблема, ако успея да го копирам от единия в другия без да пипам нещо ще търсим проблема в autocad ти.

  Елена Н:

  Пратих ти чертежите. Мерси предварително :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, прегледах чертежите направих един purge, след което един Audit и нещата поне при мен се получиха, пробвай и ти така.

  Ако не стане направи си следния експеримент изцяло нов 2Д чертеж направи два слоя и се пробвай да копираш начертаното в тези два слоя в друг напълно нов ( в отделна апликация ) чертеж без да има създадени  слоеве които да са такива каквито са обектите от първия ти чертеж.
  И друго да попитам чертежите които ми прати отваряни ли са с някакъв друг вид AutoCAD освен с Класическия, или пък някакво друго приложени?
  Елена Н:

  Ами пак пробвах след Purge i Audit да копирам нещо от чертежа "Ситуация" в другия но не успях. После отворих друг чертеж със 3д обекти и нов, празен чертеж. Копирах обектите от първия и ги пейстнах във празния. Пейсва се текст, който съм копирала извън Аутокад. Може би в самия Аутокад е проблема.  Той е класическата версия, а не Architectural ili Civil i tn. 

  Краси Кръстев:

  Да, явно си е е проблема е в AutoCAD - а ти.Ще потърся решение на проблема.Доста странен проблем, смисъл странен досега не съм го срещал просто.

  Елена Н:

  Ок, много благодаря. Ами и аз не бях срещала този проблем преди. Надявам се, че няма да е необходимо да си преинсталирам Аутокада.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Даниел.

  Накратко, трябва да имаш затворена граница, или фигури които да затварят граница, като тези фигури трябва освен да затворят границата и да имат пресечна точка помежду си.

  Снимка_1

  Снимка_2

  Даниел:

  Благодаря за отговора.