Работа с погледи и камери

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана.

Въпроси и отговори

 • Никола Стамболиев:

  Искам да създам изцяло черен фон. Използвам от мениджъра опцията solid, при рендериренето всичко е както трябва - детайла е на черен фон и камерата го снима по зададената траекторя. Когато обаче видеото е готово се оказва че фона е черен, но точно зад детайла има бяло квадратно петно, което на практика ми прави фона не такъв какъвто го искам. Защо се получава така?

  Иван Цукев:

  Никола,

  Правилно ли разбирам, че искаш да създадеш анимация?

  Стигна ли до урок 11?

 • Радост Сиджимова:

  Когато използвам Navigation Whill и Look tool , се оказва ,че се премества и самата камера - на версия 2012 . Предполагам ,че това е от някоя настройка , защото и когато задавам насока на камерата е изключително трудно да улуча точката , която искам като съм задействала - Osnap -Midpoint.Явно някъде бъркам, но къде ? Бихте ли ми помогнали ?

  Иван Цукев:

  Радост,

  ако има две камери, коя камера се премества с navwheel?

 • Елица Енчева:

  Не мога да отворя този урок вече втори ден. Всички други работят, но този ми дава "Error loading media:file not found

  Иван Цукев:

  Проверяваме го, явно има някакъв проблем точно с този урок.

  Елица Енчева:

  Благодаря, вече всичко е ок.

 • Валентина Христова Ангелова:

  като кликна да избера първата камерата версия 2013, Autocad не я избира

  Иван Цукев:

  Може да има няколко обекти които пречат, пробвай да я прегледаш обектите за селекция с shift и space или да включиш selection cycling: http://blog.tsukev.com/autocad-izbor-na-obekti.html

 • Лилян Батолски:

  Не мога да постигна прозрачност на стъклата като Вашата.Залагам 10 или 90 и едно и също изображението...

  Иван Цукев:

  Може да се копира материала от файла с упражнението или да се разгледат характеристиките му.

  Емил Филипов:

  И при мен беше така. "Transparencydisplay" със стойност 1, и "3Dconfig" там от Manual tune включваш Enable hardware acceleration и задаваш на Transparency дали да е high/mid/low

  Албена Христова:

  Ако не сте си включили иконка TRY в лентата за състояние няма да имате прозрачност в модела.

  Албена Христова:

  TPY, извинете !

 • Прикачване на изображения

  Марианна:

  Работя в AutoCAD Architecture 2013. Правя визуализация на интериор. Как да направя примерно вградена фурна. Издърпах снимка от интернет. Мога ли да я "залепя" на лицето на шкафа? Същото се отнася и за картини и други дребни предмети от интериора, които с двуизмерни. А ако са обемни, като вази, бутилки, саксии и т.н.?

  Цанко Дилов:

  ЧНГ Марианна, Вградена фурна сигурно може да се направи с 3D моделиране. Но как да се "залепи" снимка върху лицето на шкаф?! Ще се радвам ако науча този "номер". Теоретично може да се работи в равнината на въпросната повърхност с импортиране на растерни или векторни изображениия, но не съм сигурен дали ще се получи. На мен ми е по-лесно да "залепвам" където си искам 3D обекти с 3D Align.

  Наталия:

  Привет :) С ATTACH прикачваш желаната картина на вратичката на фурната (от файл) в пространството на модела, но предварително трябва да съобразиш как да завъртиш координатната система, за да попадне на правилното място, в случая - на вертикална повърхност. Рендерира се чудесно. Картината може да се вкара и като нов материал (подобно на плочката), но едва ли е нужно, освен ако нямаш много фурни за оформление.


 • Таня:

  Когато започнах да слагам камерите и се промениха цветовете на къщата ми.После като дам Рендер и фона излиза, но къщата е цялата в черно

  Валентина:

  Таня, мисля, че къщата е цялата в черно, защото няма осветление и не са зададени материали. А и ако часа е нагласен за през нощта - няма какво да се види от къщата.

 • Защо има разлика?

  Ивайло:

  Защо има разлика в разположението на обекта между изображението във файла и съответния му рендер (както се вижда) и кое от двете е меродавно? Вижда се, че в рендера къщата е издигната нагоре към небето, а в изображението - не е. В примера от урока пък е обратно: при рендера къщата е смъкната по към земята отколкото в изображението във файла. Благодаря.


  Борислав Иванов:

  Рендера не е на 100% копие от това, което се вижда в DWG файла с модела. Затова има различни настройки на рендериране - с по-добро качество, с по-лошо и т.н. Според мен това е едно неудобство на рендерите, че всеки път когато правим промяна на модела, трябва да пускаме рендериране, за да видим резултата

 • Защо има камери?

  Ивайло:

  Защо, когато създавам положение "Без фон", автоматично ми се появява една камера (стрелка 1 от първото изображение), която дори и автоматично си е сложила име в Properties (стрелка 2): "Без фон", а не както трябваше ние да слагаме имена на предишните камери и както изобщо трябваше ние да създаваме тези камери, а не те сами да се появяват автоматично като тая, последната, за "Без фон"? Ако я изтрия - изчезва и положението "Без фон". На всичкото отгоре тя и втората камера - тази за нощния изглед - не изчезват дори след  изключване на Show Cameras от Camera на Render. Изчезва само първата - тази за дневния изглед (изображение 2). Какви са тези "чудеса" и "трикове", моля? Благодаря.     

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето тук има отговор на този въпрос.

 • Защо не се сменя?

  Ивайло:

  Защо, моля, когато премина от един изглед на друг, часът на предишния остава и трябва да отворя палетата Sun Properties на Sun & Location на Render и от там да коригирам съответния час? Това сигурно се отнася и за датата, но не съм правил изгледи с различни дати. Благодаря.

  Борислав Иванов:

  Когато е запаметен даден изглед, той си остава с настройките, които са избрани в момента на запаметяването му. Ако в последствие се налага промяна на настройките, моя съвет е, те да се запаметят като нов изглед, а стария може да се изтрие.

 • Защо има разлика?

  Ивайло:

  Уважаеми дами и господаот Аула,
  Съжалявам за досаждането сняколкото поредни въпроса все в един исъщи урок, но когато напредвам в него(той е доста дълъг - над 28 мин.) излизатвсе нови и нови странности за мен. Сега,например, не разбирам защо когато фонът- дневен или вечерен - е със Sky Background andIllumination в Sun & Location на Render, същевременнов палетата Sun Properties е в Sky Off (картинкапърва)? Кое е меродавно? Ако и там сменяна Sky Background and Illumination, фонът изчезва(картинка втора). Само в Sky Background имаеднаквост, но тогава фонът пак изчезва(картинка трета). И т. н., и т. н. - още реддруги неясноти, които са още по-досаднии от моите въпроси. Моля за разяснениеи помощ. Благодаря.

    

  Борислав Иванов:

  Когато се отиде на даден - предварително запаметен изглед и при него е избран фон, при най- малкото завъртане, zoom-ване или смяна на състоянието на слънцето, фона изчезва. За да се върне фона, пак трябва да се избере въпросния изглед, който е предварително запаметен.

 • Защо има камери?

  Ивайло:

  Защо, когато създавам положение "Без фон", автоматично ми се появява една камера (стрелка 1 от първото изображение), която дори и автоматично си е сложила име в Properties (стрелка 2): "Без фон", а не както трябваше ние да слагаме имена на предишните камери и както изобщо трябваше ние да създаваме тези камери, а не те сами да се появяват автоматично като тая, последната, за "Без фон"? Ако я изтрия - изчезва и положението "Без фон". На всичкото отгоре тя и втората камера - тази за нощния изглед - не изчезват дори след изключване на Show Cameras от Camera на Render. Изчезва само първата - тази за дневния изглед (изображение 2). Какви са тези "чудеса" и "трикове", моля? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето тук има отговор на този въпрос.

 • Защо втората камера има някаква дифолт позиция

  Георги Димитров:

  С аутокад 2015 съм. Всички настройки на първата камера са ОК. Когато добавя втора камера, правя всички настройки и всичко е наред. Обаче, когато запиша настройките във view втората камера по дифолт отива някъде далеч назад. Променям настройките в properties, save и отново заминава камерата. Моля за съвет.

  Георги Димитров:

  Оправих я с ръчни настройки на X,Y и Z

 • Защо изображението се получава наполовина, след рендериране?

  Константин Петров:

  Защо полуюавам на половина изображението като рендерирам ето така а не това което искам (снимка 2)

  Константин Петров:

  Трябваха ми 2 минути за да разбера защо става така, извинявам се просто съм забил камерата в оградата и палетата с слоевете ме е подвела, както каза инж. Цукев понякога като е включена подвежда. Ето вече след малко наместване го няма този проблем Идват гости (позиция 1) ще трябва да ставам :) .