Подравняване в 3D пространството

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана. Създайте няколко собствени форми и пробвайте командата на тях.

Команди


3DALIGN - Подравняване в 3D пространството.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво прави командата 3D ALIGN?
Подравнява един обект в 3D пространството по три точки
Подравнява един обект в 3D пространството спрямо линия
Подравнява един обект в 3D пространството по направление на трите основни оси - X,Y и Z

Въпроси и отговори

 • Как всъщност направихте тръбата?

  Анатолий Сейков:

  Здравейте, стана ми любопитно как всъщност сте направили тръбата по сложен контур. Да си призная пробвах 2-3 варианта - и с директен Extrude на повърхност и със създаване на 2 плътни тръби и изваждането на една от друга. Но явно някъде бъркам или принципа е друг.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Анатолий.

  Пробвай с Sweep по зададена пътека.

 • Как се прави тръбата и леглото й?

  Ивайло:

  Как, моля, се прави тръбата (а и леглото й), понеже при готови тръба и легло, любезно предоставени ни от водещия курса, сравнително лесно с помощта на командата 3DALIGN, тя (тръбата) се намества в леглото. Как, обаче, се прави самата тръба? Как се прави леглото й? Как се правят отворите в тръбата за поставянето на двете малки вертикални тръби? Опитвах разни начини да направя тръбата (един от тях е на картинката), но с частичен успех, т. е. направих тръба с помощта на SWEEP, BOUNDARY и SUBTRACT (картинката), ама ми се получи тръба с нулева дебелина на стената, макар че от сечението (показано на картинката) се вижда, че дебелината й (на тръбата) е доста голяма. Как да направя дебелината, моля? Ами леглото й? Ами отворите в тръбата за вертикалните тръби? Неизвестности, неизвестности, неизвестности... Моля, ако трябва допълнителен курс за неизвестностите. Благодаря.

  Живка Костадинова:

  Добър ден, Ивайло! Ето аз например как си правя тръбата и улея... 1)Изчертавам си кръговете с необходимия диаметър и линият (пътя); 2)Със Sweep ги правя на тръби; 3)Със Subtract ги изпразвам и 4) Със Slice си изрязвам улея да не е тръба. Знам, че има и други начини, но на мен лично този ми е най-удобен. Дано това да помогне. Приятен ден!

  Ивайло:

  Как, обаче, наместващ тръбата в това легло, което пишеш, че е направено от разрязване тръбата наполовина с командата SLICE, понеже когато я поставиш в него, тя просто ще се слее с него (леглото), тъй като то е със същия диаметър като тръбата, понеже е произлязло от нея? Би трябвало леглото да е с вътрешен диаметър = на външния диаметър на тръбата за да може тя да легне плътно в него, но да не се слива с него, а да се вижда леглото отвън, т. е. да се вижда неговият (на леглото) външен диаметър, т. е. леглото да има някаква дебелина, получена от неговите различни външен и вътрешен диаметри на напречното му сечение..

  Живка Костадинова:

  Да. Още в началото си задаваш необходимия диаметър за тръбата и за улея. Само пътят (кривата) е копиран същия. Дори на картинката си личи, че съм ги направила с различна дебелина на стените. Не съм давала размери, понеже ставаше дума за принципа. Приятен ден!

  Мария Ганчева Димитрова:

  Каксе изрязва със SLICE? Опитах с 3 точки, но тръата е крива и не ми се получава.

  Живка Костадинова:

  Добър ден, Мария! 1) Трябва да си в равнината "х". Вземаш си инструмента 2) Slice, 3) маркираш обекта който ще изрязваш и 4)задаваш начална и крайна точка...

  След това Enter и имаш обект разделен на две части. С другите опции, които предлага инструмента е аналогично, само трябва да следваш насоките на AutoCAD. Според мен важното е да си в правилната равнина... Надявам се, че това ще ти помогне. Приятен ден!

  Мария Ганчева Димитрова:

  Благодаря. Ще провам пак.

 • Защо няма SWEEP?

  Ивайло:

  Защо, моля, не става SWEEP с нито един от кръговете и SP-линията? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Препоръката ми е да направиш много по-малък кръг и пробвай пак.

  Ако не се получат нещата, ако мога да те помоля да споделиш снимка с това какво виждаш на екрана, след изпълнение на комaндата.

 • Защо се получава отворен SWEEP?

  Ивайло:

  Защо, моля единият SWEEP (стрелка 2), получен от пресичането (стрелка 1) на няколко окръжности (4 в случая) с отстранени с TRIM вътрешни части, ми се получава отворен, а другият SWEEP (стрелка 4), получен пак от пресичането (стрелка 3) на няколко окръжности (3 в случая) и пак с отстранени с TRIM вътрешни части, ми се получава затворен? Нито при първата ми фигура, к. е изходна за първия SWEEP, нито при втората - изходна за втория SWEEP - има отворени места. Всичко и при двете изходни фигури е свързано (на първата дори й приложих и UNION за по-сигурно, а точно тя ми направи отворения SWEEP (да не би пък този UNION да е причината за отворения SWEEP?). Защо се получава така, моля? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Най-вероятно е от Union. Освен там само да напомня че при ползване на Union е много важна последователността на обединяване.

 • Има ли друг начин?

  Ивайло:

  Дали, моля, има друг - по-лесен начин за направа (пробиване) на двата отвора в хоризонталната тръба, където се поставят вертикалните тръби, освен този, а именно: изчертаване на цилиндър с диаметър максимум колкото диаметъра на хор. тръба, поставянето му вертикално отгоре в/у нея, вмъкването му (също вертикално) надолу, но така, че да не засегне леглото и с помощта на SUBTRACT изрязване на отвор? Благодаря.

  инж. Цветомир Ценов:

  За съжаление не се сещам за друг начин.

 • Защо диаметрите са различни?

  Ивайло:

  Начертах SP-линия. Направих SWEEP по нея с два концентрични кръга. Със SUBTRACT направих тръба. Копирах я (с COPY). Със SLICE я разрязах на две за да направя улей. Защо, обаче диаметрите на външния (респ. на вътрешния) кръг на сечението на тръбата се различава, макар и с малко, от съответния диаметър (външен и вътрешен) на полукръговете на улея, независимо че са образувани от едни и същи кръгове? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Използваш ли 3D прилепвания мнгоо внимтелно при създаването на оразмерителни линии. Имам предвид че вероятността да се прилепваш в други точки а не в едни и същи (квадрантите на окръжноста /полуокъжността/ е голяма пробвай да измерш с Инструмента DIstance в AutoCAD, за да направиш допълнителна проверка на тези разстояния и пак много внимателно да създадеш оразмерителни линии

  Проблема може да идва и в разрязването, пак от прилепванията, ако не си срязал по квадрантите точно следва да се получат разлики, така че провери с Distance (може и през Properties палетата) радиусите на тези окръжности, ако не са еднакви при измерване с Distance или проверка от Properties палетата, то следва проблема да идва от самото изрязване, което означава проблеме да се реши като копираш и срежеш наново тръбата.

 • Защо "чудесата" продължават?

  Ивайло:

  Поставих куба на TOP. Копирах от източника (стрелка 1) сечението на тръбата (преди разрязването й на две). Измерих (с Aligned, не с Linear) двата взаимноперпендикулярни диаметъра, показани на копието (стрелка 2) и изчертани абсолютно точно от съответния им Quadrant до съответния им противоположен Quadrant (ромбчетата на квадрантите ми се показаха и прихванах диаметрите към тях съвсем точно). Въпреки това, както се вижда, единият диаметър е с един размер, а другият, който би трябвало да е еднакъв с предишния (перпендикулярният нему) е с друг размер. Тези два размера са абсолютно еднакви един с друг и в оригнала, и в копието (направих копие именно с цел да направя повторно измерване на диаметрите с оглед на това да не би да съм направил някое погрешно прилепване, но измерванията (вижда се), че са еднакви). При измерването пък с Distance се получиха други размери (по 247,87 и в двете посоки, т. е. размерът е поне един и същ). Кой размер е верният? Може би този, измерен с Distance, понеже е еднакъв и в двете взаимноперпендикулярни направления. Но защо, тогава, при измерване с Aligned се получават разлики, независимо от точните прихващания (прилепвания)? За съжаления моят AutoCAD е 2010 и нямам или поне несъм открил да има 3Dsnap.

  Антони Радованов:

  Разликата се получава защото размерните линии лежат винаги в равнината XY, без значение къде си ги прихванал. Или казано иначе в текущата потребителска координатна система, която си задал НЕ лежат твоите кръгове. Казано още по иначе лежат косо спрямо нея като единия край е по-близо до равнината x,y а другия по далеч. Ако дефинираш нова координатна система по 2 точки и избереш началото да е в центъра на кръга X оста в единия quadrant (прилепване) и оста Y в другия квадрант и преоразмериш диаметрите, трябва да се получат еднакви стойности.