Фигура на база сечение и ос чрез SWEEP

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана. Създайте няколко собствени форми и пробвайте командата на тях.

Команди


SWEEP - Създава 3D обект на базата на сечение и ос. Командата съществува от версия 2007 (но е обновявана и в последващи версии)

Въпроси и отговори

 • Защо правоъгълникът изчезна, а дъгата остана след задаването на командата?

  Никола Стамболиев:

  Защо правоъгълнкикът изчезна, а дъгата остана след задаването на командата?

  Таня:

  Може би,защото от два обекта създава един. Аз така си го обяснявам.

  Иван Цукев:

  Това се контролира от системната променлива DELOBJ


  Ето от хелпа:

  Controls whether geometry used to create 3D objects is retained or deleted.

  0

  All defining geometry is retained.

  1

  Deletes profile curves, including those used with the EXTRUDESWEEPREVOLVE, and LOFT commands. Removes all defining geometry for CONVTOSOLID,CONVTOSURFACE, and MESHSMOOTH commands. Cross sections used with the LOFT command are also deleted.

  2

  Deletes all defining geometry, including paths and guide curves used with the SWEEP and LOFT commands.

  -1

  Displays prompts to delete profile curves, including those used with the EXTRUDE, SWEEP, REVOLVE, and LOFT commands. Prompts to remove cross sections used with the LOFT command.

  The original geometry for CONVTOSOLID, CONVTOSURFACE, and MESHSMOOTH commands is removed without prompting.

  -2

  Displays prompts to delete all defining geometry, including paths and guide curves used with the SWEEP and LOFT commands.

  The original geometry for CONVTOSOLID, CONVTOSURFACE, and MESHSMOOTH commands is removed without prompting.


  Иван Цукев:

  Тоест ако заложиш delobj 0 - първичните обекти ще останат,

  при другите опции контролираш при кои команди остават и при кои не
 • sweep

  Димитриана Янис Христова:

  Тази команда винаги ми е била мъглива.Например как се определя коя страна на правоъгълника по кое направление на кривата ще тръгне.Не разбирам и същото с арките-с различни посоки на арките кривата (улука все едно) е с една и съща посока.Освен това се опитах да завъртя кривата по правоъгълници (тоест правоъгълника да е пътя).Една и съща крива в различни по големина правоъгълници има различна посока,в която се развива (тоест в единия случай кривата расте нагоре,в другия надолу).Каква е логиката,за да може да се предположи горе-долу както ще се получи?

  Иван Цукев:

  Тук задълбаваме малко в тази команда и трябва да се погледне документацията на командата, за да се видят тези настройки.

  Логиката е, че има подопции на командата като alignment, която подравнява сечението и опцията base point, чрез която задаваме коя точка от сечението се ползва за ос на пътя за sweep. С опцията scale можем да направим така, че сечението да се намалява/увеличава по оста.

  Колкото до посоката, по която "върви" sweep, то всяка една полилиния има посока и sweep следва нея. Чрез командата reverse можем да сменим посоката на полилинията (само в по нови версии, мисля след 2010, преди това се ползваше лисп програмка)

 • Въпрос

  Росица Берова:

  Здравейте, аз съм 2012. По никакъв начин с spline не мога да направя упражнението. Във файла от урока става, но щом аз сама си изчертая линията и като тръгна да маркирам пътя ми дава следното съобщение: 

  Modeling Operation Error:
       The sweep results in self-intersecting surface.
  Unable to sweep 1 selected objects.
  Ако направя упражнението с полилиня се получава, дори и когато дам на полилинията  spline fit.
  Дали аз някъде греша, или някоя настройка не ми е правилна?
  Борислав Иванов:

  Здравейте!

  Не съм на 100 % сигурен, но мисля, че проблема е, че си избирате много голяма фигура за "sweep-ване" и когато и зададете пътя, тя се пресича със самата себе си и се получава грешка. Поне при мен с няколко опита така се получи. Направете по-малка фигура и задайте не много заплетен път и вижте дали ще стане. Пишете като опитате, за да кажете дали се е получило. 
 • Проблем със SWEEP.

  Ивайло:

  Защо когато начертая, напр. една малка дъгичка (или правоъгълниче) и искам да я/го пусна по голяма (дълга) крива (както е в примера), понякога всичко е наред, но понякога не става? Тогава се явява: Modeling Operation error: The sweep results in self-intersecting surface. Unable to sweep 1 selected object. Моля за помощ как се разбира кога е самопресичаща се (self-intersecting) повърхност и кога - не. Благодаря.

  Борислав Иванов:

  Здравейте!

  Не съм на 100 % сигурен, но мисля, че проблема е, че си избирате много голяма фигура за "sweep-ване" и когато и зададете пътя, тя се пресича със самата себе си и се получава грешка. Поне при мен с няколко опита така се получи. Направете по-малка фигура и задайте не много заплетен път и вижте дали ще стане. Пишете като опитате, за да кажете дали се е получило. 
  Ивайло:

  Екстра! Получи се! Благодаря, г-н Иванов.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Веселин.

  Ето няколко теми от форума на Аула, които ще отговорят на върпоса ти.

  Как можем да направим в 3Д отвор с М(резба)?

  Вътрешна/външна резба?

  Ето и още няколко пример, които ще ти помогнат.

  Пример_1

  Пример_2

  Само да вметна, че AutoCAD с насоченост 3D, не е изцяло насочен към това да прави такива неща, по- скоро както си показал Solidworks, Inventor, AutoCAD Mechanical .... тези софуеари са с тази насоченост, и има специализирани директни инструменти за целата..... НО винаги има алтернативи за използване на 3D.

  Веселин Милетиев:

  Благодаря, Краси!

  Краси Кръстев:

  Моля :) !

  Iliya:

  Здравейте, опитах се да направя резба с един от начините (helix) описан по-горе, но не се получи. Дава ми следната грешка: Error Code Number is 27011 Unable to sweep 1 selected objects Ето и на снимката: С Autocad 2019 съм. Ако някой има идеи, ще се радвам да сподели!

 • Защо ми излиза грешка unable to sweep/extrude?

  Аделина:

  Здравейте! Когато се опитам да създам обект чрез extrude->path, както и обект на база сечение и ос чрез sweep ми излиза грешка unable to extrude/sweep съответно. Версията, която използвам е 2015. Защо не успявам да приложа двете команди?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Само това ли ти изписва unable to extrude или се изписва и нещо друго.

  Мога да ли да те помоля да покажеш снимка на проблемния чертеж?

  Другото което какъв точно е обекта, който ползваш за да ексрудираш обекта. И оше нещо :) ... обекта и пътя не са в една равнина нали?

 • Здравейте, защо се получава следното?

  Eleni:

  Първо натискам правоъгълника, после alignment, после spline + enter-ите , нали? Пробвах и като натисках NO

 • Защо не ми се получава 3Д фигура от път и затворена полилиния чрез  sweep и extrude-path ?

  Красимира Хронева:

  Задравейте,опитах се да направя тръба и легло за нея и тръбата ми се получи а леглото не.Пробвах и с двете команди -extrude-path -1 и sweep-3,но ми дава грешка-4.Фигурите са затворени полилинии,а пътя е сплиния.Откъде може да идва проблема?

  Живка Костадинова:

  Добър ден! За командата- extrude-трябва да си завъртите координатната система. Когато се извършва действие Еxtrude мисля, че трябва да е по посока на Z.

  За командата -sweep, струва ми се, че по "пътя-Path" има много малък участък и за това не може фигурата да го проследи. Опитайте да удължите посочените участъци.

  Красимира Хронева:

  Здравейте,координатите са поставени както трябва и за двете функции и при използване на кръг се получава,а при сложната форма-не.Та въпроса е защо.