Сваляне на готови блокове и обекти от Интернет

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Връзки към сайтове са готови блокове и обекти


AutoDesk Seek - сайт на Autodesk
Библиотека на чешки форум (за някои файлове изисква регистрация)
Архив 3D
Библиокад (безплатни и платени)
CAD You
Столове Herman Miller
3D Sharing (изисква регистрация)
CBEN
Разнообразни библиотеки, включително ikea (изисква регистрация)
Блокове за кухни
Free DWG
Dosh Design -платени
Предимно 2D блокове 
ArchinoAh (изисква регистрация)

Задача


Създайте показаните форми на екрана и използвайте командата от урока, за създаване на показания меш. По желание може да експериментирате със собствени форми.

Команди


RULESURF - Създава обект меш между две линии или криви.
SURFTAB1 - Контролира гъстотата на мрежата за обекти генерирани от командите RULESURF и TABSURF

Въпроси и отговори

 • Сайтове за сваляне на AutoCAD блокове

  Елена Борисова:

  Здравейте! не знам дали точно тук е мястото, но ми попадна един интересен сайт за сваляне на CAD нещица- cad.3dmodelfree.com/- свободно сваляне.
  Мисля, че може да бъде полезен на доста хора!

  Иван Цукев:

  Елена,

  точно тук е мястото. Благодаря за сайта!

  Михаел:

  Заповядайте и от мен една връзка към сайт с готови блокове и обекти: 

  http://archibaseplanet.com/
  Андрей Танев:

  :)

  https://www.yobi3d.com/#!/search?q=people%20DWG
  Бранимир:

  Харесвам!

  Георги Димитров:

  http://www.valegandara.com/

 • Любомир Петров Ангелов:

  http://www.ari-armaturen.com/en/download/cad-library.html

  Иван Цукев:

  Любо,

  доста подробен сайт, блафодаря!

 • въпрос относно готовите блокове

  васил:

  вкарването на готов 3д блок в чертежа по същият начин ли се извършва както показахте в аутокад формула курса

  арх. инж. Красимира Тодорова Петрова:

  Да става по същия начин, само с придърпване и пускане в моделното пространство. Същото е и на AutoCAD Architecture и на AutoCAD Civil 3D и т.н.

 • относно вкарването на блоковете

  васил:

  имам следния проблем след като вкарах три готови блока в чертежа ,тои някак си стана по тромав и започна да накъсва особенно при изчертаване на няква геометрия ,не е кой знае колко но определено има разлика ,защо е така ,да не би блоковете да са тежки и натоварват чертежа ,става въпрос за кухненски уреди за вграждане .

  Краси Кръстев:

  Има няколко възможности да се оправят нещата :

  Преди да пробваш долните команди направете един save as на файла !

  1. Да направиш purge на чертежа - относно командата Purge има доста подобробна статия в блога на инж. Иван Цукев ето и линк към нея http://blog.tsukev.com/autocad-chertej-purge.html

  2. Ако няма подобрение, то пусни командата Audit , която те пита Fix any errors detected : даваш yes.След което нещата биха били предполагам по-добри.

  3.Има вариант накъсването да става и от т.нар. "запецваща" мишка. Този проблем отново е подробно разгледан в блога на инж. Цукев - ето и линк към статията : http://blog.tsukev.com/autocad-blokira-i-zapecwa-bawna-mishka.html

  Надявам се изброените по горе неща да подобрят нещата с чертежа .

  васил:

  мисля си дали не трябва да се сложи RAM памет повече,аз сага съм с 2GB.Пробвах с тези указания но нищо не става,при аутокад 2010 тези зацепвания стават когато се направи почти пълния чертеж на обзавеждането заедно с задаване на материалите ,явно стават доста тежки,при аутокад 2012зацепването се получава по рано при изчертани стени и под но с материалите ,ако няма материали си върти добра с орбит командата.процесора е двуядрен 2,10 GHZ.Ако може някой да даде точна диагноза ,предположение ,съвет ще съм благодарен.

  Иван Цукев:

  Ти беше задал и друг въпрос по темата.

  Там по-подробно съм ти отговорил :)

 • подходяща компютърна конфигурация ?

  Мирослав:

  Хубаво ще е ако някой даде разяснения относно компютърните конфигурации подходящи за 3Д програми. Скоро си купих сравнително мощен настолен компютър специално за това - процесор AMD, 8 ядрен, 8GB рам, Видео- 1GB DDR5 и имам проблеми, при сравнително неголям чертеж започва да зацепва при въртене на модела и най-лошото е че кубът става неактивен, има го но е неактивен. Цъкаш върху него и нищо не става. Търся си free orbit от менюто горе и по-късно кубът се оправя и така всичко се повтаря многократно.

  Цанко Дилов:

       Мирослав,

       Може би е със закъснение, но ти честитя новата придобивка! И признавам, че изпитвам малка доза благородна завист. Определено имаш "яка" конфигурация и вероятно "калпава" инсталация. А е възможен и фабричен дефект. А може и да е "пропусната" някоя част, ако компютърът е монтиран в  кораб, пристигащ от Далечния Изток /тук вече има "щипка" злорадство, за което се знае, че е най-чистата човешка радост/.
       Аз от скоро се занимавам с компютри и с изумление  установявам, че техниката е напреднала страшно много. А само преди 20 години, за да си изпусне човек телефона в тоалетната, трябваше поне да му пререже кабела.
  Само преди 20 години, за да изчертая една средна по хубост метална конструкция за определен срок от време, трябваше да стана "разноглед" и да жонглирам като еквилибрист с рапидографите. И то само в 2D. Даже не съм и опитвал чертане с различни цветове, защото трябваше да "накича" чертожната си маса с безброй дръжки и писалки за чертане.
       А сега колко му е! Пей сърце! Сядам пред един монитор, свързан с компютър два пъти по-слаб от твоя, включвам командата Orbit и си въртя  3D модела както си искам и то с приятното усещане, че се забавлявам "като котка с мишка". И то с една ръка. С другата си пуша цигарата. За непушачите ще кажа, че цигарата, освен че е вредна е много приятна компания.   
  Богомила Планска:

  :D Това за телефона ще си го запиша!!! :D

  Много хубав ден ти желая, Цанко!

  Жулиета Тодорова Новоселска:

  Най- добре първо да се видят изискванията на Autodesk   за конфигурация на компютъра и после да се купува компютър ,ако ще използвате AutoCAD. До колкото си спомням най-важното изискване беше за процесора - по -голямо или равно на 3 GHZ. Не е за подценяване и използването на CCleaner -може и безплатна версия.

  Краси Кръстев:
  Здравейте, 

  Към коментара на инж. Новоселска ще добавя .....


   работната честота на процесора е една от основните ( обръщам внимание на 

  това че една апликация на AutoCAD ползва едно ядро от него не всичките :X ... 

  за повече информация ето тази статия във блога на инж. Цукев ще ви даде 

  пояснение на това за което говоря http://blog.tsukev.com/autocad-processor.html ) 

  другото което е хубаво да има един компютър ползван за AutoCAD е многото 

  RAM колкото повече толкова повече ... и вече ако ползваме компютъра за 

  рендер и за визуализация на 3Д обекти може да се търси и доста по - хубава 

  видео карта.... иначе не е най - належащото нещо .... 
 • Как да сложа текстура от jpeg формат?

  Пенка Стоянова:

  Здравейте, преди време бях питала за добавяне на щриховки на дърво в курса AutoCAD Формула. Сега в 3Д искам да сложа текстура на дърво. Свалих си файлове, но те са в jpeg формат. Мога ли тях да използвам и ако да как да ги добавя/. Благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Пенка Стоянова.

  Може да добавиш материал, който си свалила като .jpg или друг формат на изображение, като отвориш менюто за Материали - Material Browser ( снимка 1 позиция 1 ) и след това отидеш на иконката която е като глобус с един плюс ( снимка 1 позиция 2 ).

  Снимка_1

  Следва да ти се отвори падащо меню което като на снимка 2 позиция 1, там избери New Generic ( снимка 2 позиция 2 ).

  Снимка_2

  Следва да ти се отовори прозорец подобен на този на снимка 3 позиция 1 Materials Editor. Отивайки на раздела Appearance ( снимка 3 позиция 2 ), реално си в основните настройки за създаване на нов материал.

  На снимка 3 позиция 3 може да зададеш име на материала, след което може да зададеш точно определн фонов цвят на новия материал ( снимка 3 позиция 4 ).

  На снимка 3 позиция 5 ако кликнеш в карето следва да ти се отвори прозорец от който да избереш снимка която бъде текстурата (шарката) на материла който създаваш ( снимка 4 позиция 1 )

  Снимка_3

  Снимка_4

  Съответно си избирам съответна директория и файла ( снимка 4 позиция 2 ) който може да е в различни формати както се вижда от снимка 4 позиция 3, съответно избирам картинката и давам OPEN ( снимка 4 позиция 4 )

  Следва да ти се отвори нов прозорец ( снимка 5 позиция 1 ) в който може вече да посочиш колко да е осветена снимката, колко размера ѝ, как да се повтаря ... доста опции

  Снимка_5

  Няма да влизам в подробности по отношение на настройките на самото изображение и настройките на самия материал, ако имате затруднение , коя настройка какво точно прави, пишете ще помогнем тук във форума.

  Следва материала да е вече в Browser - a ти с материали ( снимка 6 позиция 1 )

  Снимка_6

  • Препоръка : Препоръката ми е да си направиш една папка собствена библиотека от материали в която слагаш новосъздадениете от теб нови материали.

  Ако има нещо което да се доуточни пиши.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.