Упражнение с пример

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана. Експериментирайте със собствени чертежи.

Въпроси и отговори

 • Иван Ланджев:

  Имам следния проблем: направил съм разрезите и когато сменя мащаба от "from perant" към както е в примера "1:50" аутокад сменя мащаба ,но надписа не се актуализира ,а остава както е бил преди пробяната?

  Иван Цукев:

  Зависи за какъв надпис става въпрос.

  Текстовете не се актуализират - в лейаута мащабът не се променя на текстовете.

  Ако оразмерителните линии не са се променили - то може да не са асоциативни, тогава ръчно трябва да се наместят.

 • Защо надписа (field) не се актуализира?

  Иван Ланджев:

  Става въпрос за текста над примерно даден разрез.Текста е " A-A(1:2)" примерно и ,аз променям мащаба на разреза от 1:2 към 1:1,но текста над разреза се запазва "A-A(1:2)"вместо да се актуализира спрямо промените и да стане "А-А (1:1)" .
  Трябва ли да се актуализира надписа или ръчно трябва да го променям?

  Иван Цукев:

  Сега разбрах от къде идва проблема.

  Това са fields и те не се актуализират винаги автоматично, трябва да се пусне командата regen. Когато работим с layout-и, препоръчвам да се пуска regenall за по-сигурно, че всичко е регенерирано.

  Тогава ще се визуализира коректния мащаб.

  Освен ако човек не си е играл с настройките за fields, дори да е забравил за regen и да не е видял такава неточност, при плотиране AutoCAD прави regen автоматично, така че на хартия няма да остане така.

 • инж. Юлия Петрова Савова:

  Здравейте, Аз и след като пусна командата regenall не се актуализира мащаба както е във видеото. Става въпрос за разреза от Вашия пример. Каква може да е причината

  Иван Цукев:

  Юлия,

  коя версия на Аутокад ползвате?

 • Иван Цукев:

  Юлия, изпробвай да смениш мащаба на някой друг (независимо какъв - само за проба), тогава трябва да се промени след regenall.

  При 2013 това работи безупречно.

 • Защо когато правя промени в scaledit field-a с мащабите не се променя?

  Радослав Орлинов:

  Здравейте,
  Ползвам версия 2014 - когато направя промени в scaledit field-а с мащабите не се променя. Освен това когато започна да слагам анотативни дименсии те не са верните - излиза удивителна. Чак след като натисна удивителната и reassociate тогава изписва верните дименсии. Предполагам е нещо от настройките на димениите...?

  Иван Цукев:

  За мащабите много подробно говорим в Аутокад Формула. Прегледай още веднъж уроците от там. Кажи какви промени правиш? Например, ако се опитваш да изтриваш мащаб, който се ползва - няма да ти позволи.

  Удивителна се получава, когато не прихванеш правилната точка. Ако много те тормози може да си изключиш annotation monitor-а с командата annomonitor.

  Светлин Стоянов:

  Системната променлива DIMASSOC трябва да е със стойност 2. Тогава Аутокад чертае асоциативни дименсии. При стойност 1 чертае неасоциативни такива и се появява жълтата удивителна.

 • Цанко Дилов:

  Андреян, какво разбираш под "разгъвка" на солид?. И на какъв солид. Те са най-различни: с равнинни повърхности, с цилиндрични, със сферични и какви ли не още. По принцип ако гръмнеш един солид, ще получиш региони, които можеш да подредиш както си искаш за да ти изглеждат на някаква разгъвка. Други пък след гръмване стават на повърхности. Сферата и торуса например се превръщат директно в една повърхност, която е тяхната разгъвка. Ако конвертираш солид в повърхност, след гръмване имаш само повърхности. 

  Затова ти предлагам, когато преминеш модулите за мешове и повърхности, отново да зададеш този въпрос, но с приложен конкретен солид и може би с повече разяснение за разгъвката. 
  Андреян Кирилов Маслинков:

  Благодаря за съвета, а за конкретен пример: разгъвка на едно коляно.

 • Защо не се update-ва field-a  на автоматичния разрез в 3D?

  Божидар:

  Здравейте! Имам чувството, че всички писали тук имаме един и същ проблем, но като че ли решенията не са убедителни!?

  Става въпрос за следното. При направа на разреза на детайла подобен на фланец и съответно промяна на мащаба се променя както мащаба на разреза, така и надписа посочващ мащаба. Не така стоят нещата при разрез на английския двор. Дори и след реген. И въпроса е ЗАЩО, след като настройките са едни и същи и работи всеки на един и същ компютър, по един и същ начин.
  Краси Кръстев:

  Здравей, споменаваш настройки отвори си готовия чертеж с английския двор, който е под видеото след това изпиши FIELDEVAL = 31 ( най - вероятно е с тази стойност записан ) и пробвай да направиш промени по мащаба, виж дали се update - ва field - a тогава.


  Проблема най - вероятно идва от това че началния чертеж който е качен ( НЕ ГОТОВИЯ ДРУГИЯ ) е записан с настройка FIELDEVAL = 4 ( пробвайте да го отворите и него в отделна апликация на AutoCAD и ще се обедите че е на 4 ), която стойност се пази вътре в него и АКО  го ползвате като изходен файл за да направите показаното упражнение, то би следвало "filed - да" с толкова малка стойност на FIELDEVAL да не се update - ва.

  Може и да тествате и в Урок 8, там БАЗОВИЯ файл от който най - вероятно тръгвате за да правите упражнението е с настройка 31.

  Надявам се че това е причината за проблема, който е появява.
  Божидар:

  Благодаря! Предположението ти е абсолютно правилно. А какво е FIELDEVAL

  Краси Кръстев:

  Здравей, най - накратко казано FIELDЕVAL  е системна променлива която указва кога да се Update - ват field-овете, спрямо цифрата която зададеш съответно AutoCAD Прави тогава update - a. 

  Например ако искам да се update - ват едва когато SAVE - на чертежа - се задава стойност - 2. В случай че искам да се виждам директно update - a след всяка промяна качвам просто слагам стойност 31.
  Костадин Петков Костадинов:

  И при мен M4-V7 се оказа с 4 на FIELDEVAL , а в M4-V10 gotov - 31.при което надписа А-А <1:20> не си променяше стойността при промяна на мащаба и след Regenall. След промяна на 31 за FIELDEVAL в M4-V7, нещата се оправиха. Обаче не разбирам защо на всички оразмерителни линии продължава да стои удивителния знак за неточност. На какво може да се дължи.? Благодаря на Краси за съвета. Все пак не е приятно лутането ,когато нещата не се получават.

  Костадин Петков Костадинов:

  Краси, Прочетох по-надолу във форума за твоя линк за асоциативността и се оправих. Така в работния файл за упражнението към видеото M4-V7 FIELDEVAL беше 4, а не 31, а DIASSOC 1,

  Костадин Петков Костадинов:

  нещо изключи, затова продължавам тук. В M4-V10-gotov - съответно FIELEVAL 31 и DISSOC 2. Така че в него няма тези проблеми. Ако не беше ти, щеше да има доста колеги разочаровани. Още веднъж, големи благодарности.!!!

 • Защо???

  Владо Димитров:

  Като изтрия вюпорта и си избера VIEWBASE и не ми се прихваща същият поглед като във видеото а ето това и във командният ред е различно положениетоscreenshot50fb79a-f73613a7.jpg

  Краси Кръстев:

  Здравей, виж този въпрос ( въпреки че така като гледам си с windows 7 )


   http://aula.bg/question#id-115673600001 

  В него съм описал как да се изтеглят update - и така че този проблем да се премахне.

  НО преди това пробвай да не използваш иконката ами директно да напишеш viewbase в командния ред и следвай инструкциите .... да видим какво ще се случи.
  Владо Димитров:

  Здравей,прегледах темата но не ми помогна,реших да инсталирам autoCAD 2013 понеже помня че със него не съм имал каквито и да са проблеми по време на предходният курс и като го инсталирах проблема се реши и сега на двата аутокада се получава действието и мога да си изпълня упражненията със разрезите и погледите от модула.Благодаря за включването!

  screenshot2da21b9-e967b08a.jpg
  Краси Кръстев:

  Ами щом при новата инсталация всичко е ОК най - вероятно нещо е липсвало като инсталация при предходната ... такъв проблем понякога не се знае от какво може да се оправи :).

 • Защо се получава така, че оразмерителните линии има възклицателен знак до тях?

  Кирил Тонев Гюдуров:

  Здравейте,следвам стъпките в урока и всичко си е наред до момента с оразмерителните линии ,след REGENALL , когато опитам да оразмеря ми показва размера от новозададения мащаб.Най-вероятно това е свързано с някой от уроците за мащабиране от Autocad formula , но ако някой може да помогне ще съм благодарен .

  Краси Кръстев:

  Здравейте, както предполагате това което Ви безпокой като казус е разгледано в курса AutoCAD Формула - урока е от Модул 4 Урок 8 ( Автоматична актуализация на оразмерителните линии ) . Тези възлицателни знаци по оразмерителните линии, говорят именно за проблем с асоциативността на оразмерителните линии.

  Ето една тема от форума :

  Защо при оразмеряване до размера излиза удивителна?

  В която наистина много накратко е описано каква точно е идеята им, мисля че ще успееш да се ориентираш в ситуацията.

  А и само още еидн въпрос какво точно искаш да кажеш с "размера на новозададения мащаб " ?

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Кирил Тонев Гюдуров:

  Здравей Краси , благодаря за указанията , бяха наистина полезни . Проблема се оказа Dimassoc 1 , след промяната Dimassoc2 и включен Annotation Monitor всичко се нареди.

  Краси Кръстев:

  ОК, радвам се че съм помогнал и казуса е разрешен.

 • Защо обентът ми е 1:50, но ми изписва 1:20?

  Eleni:

  Пробвах и ръчно да го сменя на друг размер, но не се променя. Пробвах и regenall и annotative, но не се получава.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Елини.

  Ето тази тема:

  Защо не се update-ва field-a на автоматичния разрез в 3D?

  ще отговори на въпроса ти :)