Координатни системи част 1

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Допълнителна информация към видеото


Отворете файла под видеото и повторете упражнението.
При създаването на видеото е допусната техническа грешка - видеото започва с текста - "Координатни системи част II", но урока е част I

Тест за преминаване към следващия урок

 
Може ли, потребителската координатна система (UCS) да се подравни към вече изчертана повърхност?
Да, чрез прилепване към тази повърхност
Не, координатните системи са стационарни и не може да бъдат местени или завъртани
Да, но трябва да се инсталира допълнителна програма за това

Въпроси и отговори

 • Никола Стамболиев:

  Във видеото "Координатни системи част II" да се разбира "Координатни системи част I"

  Иван Цукев:

  Никола, да точно така.

  Дима:

  Въпрос, относно чертане в 2D: Как да променя настройката, така че да върна старата, където с дясно бутонче на мишката излизат операциите: Erase, copy и т.н. Някъде неволно съм натиснала и като чертая в 2D като ползвам десния бутон на мишката и маркирам някакъв обект не ми го приема, за да продължа с някаква операция.Трябва първо да стартирам операцията и тогава да посочвам обекта.И в падащото меню на мишката/като натисна десния бутон/ в момента не ми излизат операциите: Erase, copy и т.н.

 • Валентина Христова Ангелова:

  оправих се, не бях избрала куба, а исках да направя прилепването С ACAD 2011 съм, като минах с мишката върху координатната система и тя не пожълтя, като кликнах не можах да я избера

  Иван Цукев:

  Валентина, с повече тренировки тези операции стават съвсем естествени и ги правим без да се замисляме.

 • Радост Сиджимова:

  При мен филма се зарежда само до 3,29.

  Иван Цукев:

  Радост,

  очевидно проблем с Интернет връзката, натисни клавишната комбинация CTRL+F5, за да се зареди страницата изцяло на ново.

  Но принципно не са ти се заредили 2 секунди от урока, в които казвам да се повтори упражнението.

 • Как да запазя координатната система в "origin" състояние?

  Красимира Тодорова Петрова:

  Здравейте,
  Незнам защо, но при мен координатната система се връща към първоначалното си положение и не остава към стената на фигурата и не се подравнява по нея

  Иван Цукев:

  Красимира,

  пусни командата UCSICON и избери опция "Origin" (или нещо подобно като име)

  Когато е избрана опцията "No Origin" иконката се показва винаги в долния десен ъгъл на екрана независимо къде е в пространството.

 • Иванка Господинова Господинова:

  Когато минавам с мишката над координатната система не променя цвета си и не мога да я избера като кликвам?Използвам AutoCAD2010

  Лида:

  И аз имам същия проблем?

  Елена Н:

  И аз така - Autocad 2011

  Мария Боева:

  При мен проблема е същия! И аз съм с 2010. От коя версия има тази опция?

  ВЛАДИСЛАВ ТОПОРОВ:

  Аз сам на 2012 и като мина през нея си сменя цвета

 • Как може да се променя съдържанието на рубон интерфейса?

  Тихомир :

  Забелязах от видеото че в отметката home има палете coordinate. При мене никъде не можах да открия такава палете. с версия 2013 съм и искам да знам по какъв начин мhttp://upload.aula.bg/screenshot12d40cd-15fcd36bd.jpgога да променям съдържанието на рубоните

  Иван Цукев:

  Пусни командата cui и там ще можеш да добавяш и махаш каквото поискаш от рибон интерфейса.

  Има уроци в AutoCAD Формула (не 3Д) за cui, но виждам, че ти не си участвал в курса.

  Ето едно видео, което съм правил за блога и може да те ориентира, въпреки че там идеята е създаване на бутон.

  http://www.youtube.com/watch?v=7tmKCqxq6RU

  Тихомир :

  Благодаря

  дарина:

  защото има какво да се научи

 • Георги:

  Като маркирам координатната система и дам мишката в средата не ми се появява менюто за местене. Какви настройки трябва да направя? За 2012 версия става въпрос. Благодаря предварително

  Татяна Васильовска:

  Когато маркираш координатната система на нея излизат сини маркери когато сложиш мишката в средата средния маркер (там където се събират трите координати х; y; z) става червен и с натискане на левия бутон на мишката местиш координатната система където поискаш. Ако кликнеш с левия бутон излиза меню с различните възможности за промяна на координата. Ако искаш да промениш посоката на х - координата например, хващаш нейния маркер и я преместваш или завъртъш.

  Георги:

  Благодаря

  Георги:

  Проблема пак се появи, не ми излиза менюто за местене! Как мога да го оправя? Излиза когато си иска, на някои файлове излиза, на други не.  Идеи? 

  Георги:

  Проблема пак се появи, не ми излиза менюто за местене! Как мога да го оправя? Излиза когато си иска, на някои файлове излиза, на други не.  Идеи? 

 • Краси Кръстев:

  Здравей, отиди в комадния ред след което напиши UCSICON  (снимка 1 позициия 1 ) след което отиди на Selectable цъкни на него ( или избери от клавиатурата S )( снимка 1 позиция 2 )  след което AutoCAD те пита дали искаш или неискаш ( Yes or No  - снимка 2) да избираш и местиш кооринатната ситема, даваш Yes и би трябвало вече да можеш да избираш и местиш координатната система.Надвам се да съм бил полезен с отговора.

  Мария Боева:

  Благодаря за отговора, но пак нещо не се получава. След като задам командата UCSICON в командния ред ми излиса следното: Enter an option [ON/OFF/All/Noorigin/ORigin/Properties] <ON>: Няма как да избера Selectable.

  Краси Кръстев:

  Не съм видял версията на която работиш за което се извинявам, че съм те подвел - това да можеш да селектираш и местиш иконката е нововъведение в AutoCAD от 2012 версия насам.

  Мария Боева:

  :) Благодаря. Предположих, че има нещо такова.


  Elika:

  V tozi link namiram mnogo otgovori:

  http://www.cadsofttools.com/products/abviewer/?gclid=CO7OmZ3U7L4CFSGWtAodBkQAGA

  Read more: http://www.ehow.com/how_5068466_convert-autocad-dwg-pdf.html#ixzz348hUIpGV

  Read more: http://www.ehow.com/how_5068466_convert-autocad-dwg-pdf.html#ixzz348hIl2er

  инж. Михаела Карагенова:

  Здравейте, аз имам същия проблем като Мария със селектирането на гизмото(координатната система) с тази разлика, че аз използвам Auto Cad 2009. Пробвах с описаните по-горе инструкции, но без резултат. Благодаря предварително!

 • Краси Кръстев:

  Здравей, в комадния ред изпиши UCSICON след което отиди на Selectable и след което избери YES.

  Петя Георгиева:

  моята версия е 2010 и след тази команда следва ENTER AN OPTION[ON/OFF/ALL/NOORIGIN/ORIGIN/PROPERTIS] <ON>

   И НЕ ЗНАМ КАКВО ДА ПРАВЯ
  Краси Кръстев:

  Здравей, ами избери ON за да включип опцията.

 • Как се обръща дименсия в AutoCAD?

  Ивайло:

  Числото 968 на размера, показан със стрелка 1, е добре, но същото число, пок. със стр. 2 (при съответното нагласяне на коорд. с-ма) - не. Как, моля, това се оправя? Благодаря.

  Антони Радованов:

  В свойствата на оразмерителната линия има едно пдащо меню - Text view direction. Оттам се сменя на отдясно наляво.

  Краси Кръстев:

  Здравейте и от мен.

  Антони е показал много точно, коя точно е отметката за промяна на посокарта на изписване на текста в дименсията.

  Искам да вметна нещо обаче .... не бива да забравяме че имаме двуменрен текст в тази дименсия и той съответно лежи в дадна равнина И макар и с промяна на дирекцията ако равнината в която е измерена дадената проекция от тримерната фигура е с изглед противоположен на момнетния изглед, който правим към тримерната фигура, ТО в доста случай тази дименсия ще изглежда нечетиме именно зависимост от погледа ни - например снимка 1 позциия 1 и 2 са показани два текста погледнати по един и същи начин, НО обърнат текст посредством опцията показана от Антони...... и двата не се четат в този поглед.

  Снимка_1

  Така че тук според мен идеята е АКО наистина това е твоят поглед, под твоя поглед имам предвид че този поглед който си показал на снимката съответно искаш да го разпечаташ по абсолютно същия начин, ТО тогава препоръката ми е да зададеш равнина *перпендикулярна на погледа и съответно върху нея да създадеш всяка оразмерителна линия, която искаш, така следва текста да се "проектира" на равнината перпендикулярна на погледа ти (тази която трябва да създадеш .... как се създава равнина и как се работи с равнини в AutoCAD 3D е показнао в началото на курса така че нама да се спирам на това) и съответно когато имаш перпендикуллярна на погледа ти няма да имаш проблем с "разчитането" тескта в оразмерителни линии.

  Препоръката ми Ивайло е да пробваш по този начин ако си решил да разпечатваш текста.

  И съответно друг вариант е да погледнеш така фугурата, че чисто технически да покажеш необходимите размери, по четим начин, без да се налагат кой знае колко хватки.... реално с погледа показан от теб оразмерителна линия в дясно може да остане, не ти трябва същата оразмерителна линия в ляво.... тази в ляво ще е подходяща само че ако погледа беше друг, така че помисли съотвенто и от тази гледна точка, какво точно искаш да покажеш при печата..... а ако не разпечатваш, то няма нужда да се тевожиш при завъртане на модела ще виждаш лявата дименся правилно, но няма да виждаш дясната както трябва ... :).

  Ивайло:

  Благодаря на Антони и на Краси, но това, к. показва Антони, като че ли не винаги помага, напр. при такова оразмеряване (картинките):

  И при двата случая (Left to Right и Right to Left), цифрите на размера не са добре позиционирани. Дали има някакъв универсален начин за правилно позициониране? Благодаря.

  Ивайло:

  Ужасно много съжалявам, но виждам, че погрешно съм поставил стрелка 2 от първата картинка. Тя също трябва да сочи към маркирания размер. Съжалявам и се извинявам.