Подобряване на външния вид на плановете

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

 

Задача

Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана. По желание може да експериментирате със собствени чертежи.

 

 

Команди

SOLVIEW - Създава автоматично поглед и слоеве към модела от хартиеното пространство
SOLDRAW - Генерира профили и разрези на базата на погледи, създадени със SOLVIEW
MVIEW - Създава и контролира поглед към модела (вюпорт)

 

 

 

Въпроси и отговори

 • Валентина Христова Ангелова:

  Като напиша в ком.ред Dim не мога да дръпна оразм. линия, но от Ribb. панела я стартирвам. Като напиша DC за да завърша оразм., Аcad отваря прозорец, и не изпълнява командата Изчезна ми иконата за заключване на слоевете

  Валентина Христова Ангелова:

  за оразмеряването се оправих, не бях написала коректно командата

 • Лек проблем с настройките 2013

  Велко:

  В 3D режим има ли въобще dimension style

  Иван Цукев:

  Да, може да се слагат оразмерителни линии, но трябва да се внимава локалната координатна система да се премести в равнината, в която искаме да бъдат оразмерителните линии.

  Ето пример

 • Защо да не споделя нещо полезно, което ми улеснява работата?

  Владо Димитров:

  Ето и още нещо полезно от autoCAD формула курса имам си туулпалет със стилове които мога сега да използвам за дименсиите

  Владо Димитров:

  защо оразмеряването ми се появява и във модела?така ли трябва да бъде?

  Краси Кръстев:

  Здравей, за да си сигурен че е в модела отиди на Model и виж дали се виждат оразмерителните линии.Защо подчертавам модела, защото има една често допускана неточност която при невнимание лесно може да те обърка, какво имам предвид


  Понякога когато човек работи в layout - a забравя да влезне във viewport - a ( viewport - a е реално прозорец "поглед" към моделното пространсто ), не влизайки във viewport - a и започавайки да чертае да речем оразмерителни линии тези оразмерителни линии остават в Layout, НО в моделното няма как да са защото физически като обект те са вкарани в самия layout.
  За нагледен пример на този пропуск може да видиш в самия урок може да си го пуснеш отново и да видиш как първите дименсионни линии които въвежда лектора са при активен viewport т.е. той е вътре в него и реално чертае в моделното пространство  - става дума за първите хоризонтални оразмерителни линии които поставя  ( като начертаното в моделното пространство се вижда в layout -a  посредством viewport - a ) след това обърни внимание как той на 4':04" излиза от viewport-a цъка острани  и на около 4':16"  ( без да е вътре в viewport - a ) започва да прави вертикалните оразмерителни линии и оразмерителните линии на отворите..... само че тези линии са само за този layout ..... може да го провериш и като отвориш готовия файл под упражнението в него точно тези линии за които казвам че са нанесени докато той е бил във viewport - a ( снимка 1 ) са и в моделното пространство, но вертикланите и тези на отворите ги няма, ОБАЧЕ отивайки на layout - a какво се случва тези линии са там ( снимка 2 ).

  Другия метод по който може да провериш дали нещо е изчертано само в layout - a е когато успяваш да избереш обекта ( в случая дименсията ) без да си взлезнал в нито един viewport ( снимка 3 ) , за да избера другите обаче който са в моделното трябва да влезна вътре във viewport - a.

  Изгледай пак видеото и изтегли готовия файл и ще хванеш идеята за която говоря по - горе.

  Надявам се да съм помогнал и да съм те ориентирал теб за какво иде реч.

  Весели празници !!!

  Краси Кръстев:

  Да добавя и още нещо не е препоръчително да се чертае в layout - тите защото те са винаги се настройват 1:1, а мащаба се гласи за всеки viewport и повярвай ми ако имаш мащаб 1:50 на viewport - a и тръгнеш да слагаш оразмерителни линии в layout - a който е 1 :1 винаги като правило, ще се вкараш в изчисления на мащаби така че е хубаво всичко да си е в модела направено.

  Juan Fandjo:

  Ако вече си поставил свършил доста работа и не искаш да я загубиш има спасение. Change Space командата (в ribbon, Modify, разшири панела със стрелката в долен десен ъгъли зависи от версията втора или трета иконка на първия от скритите редове) тази опция ти позволява да местиш обекти от Model space във Layout като те остават с размера, в който ги виждаш на екрана.

 • Защо изчезва един от обектите във VIEWPORT изчезва при стартиране на командата SOLDRAW?

  Dimiter Sapundjiev:

  Защо при стартиране на командата SOLDRAW един от обектите не се вижда на листа за разпечатване (Layout)? В модела имам 3 Solids - обекта, след стартиране на командата SOLVIEW и съответно настройките за видими и невидими линии, (цвят дебелина и т.н.) и стартиране на командата SOLDRAW, един от Solid обектите не се вижда на чертежа, а в моделното пространство си пресъства.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Провери на първо време дали случайно дадения обект не е във вюпорт със зададен различен мащаб от този, който е самият обект и включи изключени и замразени слоеве.

  Dimiter Sapundjiev:

  Проблема беше, че един от обектите, не е бил Solid. Това беше проблема..

 • защо

  васил:

  каква е причината след промяна на дебелините на линиите и активиране на командатаSOLDRAW цветовете ми излизат но дебелините на линийте са еднакви

  Диана Христова:

  Включи опцията да се показват линиите с техните дебелини -Command: LWDISPLAY; Enter new value for LWDISPLAY :

  васил:

  Да получи се ,много благодаря

  Диана Христова:

  Моля, радвам се че успях да помогна!