Моделиране с 3D повърхности

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

 

Задача


Повторете показаното на екрана. По желание може да експериментирате със собствени форми.

 

 

Команди


REVOLVE - Създава 3D повърхност или солид като "завърта" дадена крива около ос.

SURFV и SURFU - Контролират гъстотата на мрежата за повърхността.

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
В кой раздел в менюто се намират командите за повърхности?
Surface
Mesh
Parametric

Въпроси и отговори

 • Проблем при командата EXTRUDE

  Иво Веселинов:

  Когато екструдвам полилинията, получените повърхности са 4броя, а не една обща като в клипчето и съответно не се получава желания офсет. Има ли някаква настройка при екструдването на полилиния получилата се повърхност да е един цял обект?

  Иво Веселинов:

  Сега погледнах че съм задал въпроса не на място и не видях вариант да го изтрия . Имах в предвид Урок 6:Специфични моменти при 3D офсет на повърхности.

  Цанко Дилов:

  Има вероятност 2D обекта да е "гръмнат". При Expode на полилинията от задачата за упражнение се получават три линии и една дъга. След общо селектиране и екструдиране наистина се създават 4 бр. повърхности, които изглеждат като една цяла повърхност, наподобяваща тази, която би се получила от първоначалната полилиния при нейното екструдиране. При офсета обаче новият обект е "разкъсан", за разлика от този във урок №6.

  Иво Веселинов:

  Ами не съм го "гръмвал". Правих и други опити с полилинии и винаги ми екструдва като отделни обекти.

  Цанко Дилов:

  Ама че загадка!? В раздела Surface да не е включена NURBS Creation? Тогава се създават 4 броя НЪРБ повърхности, вместо една асоциативна при включена Surface Associativity.

  Иво Веселинов:

  Да, сега се получи, явно това е бил проблема. За да искам да ми се екструдват като един общ обект трябва да е пуснато Surface Associativity! Благодаря за точния отговор.

 • Как да изкарам раздел surface в Ribbon?

  Мария Боева:

  Не мога да се справя. Пробвах с каквото се сетих, но пак стигам до Вас. От настройките на потребителския интерфеис мислех, че трябва да се реши проблема, но и тук ударих на камък. Работя на AutoCAD 2010.

  Краси Кръстев:

  Здравей, правилно си се сетила да отидеш в CUI, отиди в позиция 1 на снимката маркирай  3D Modeling след което така както си маркирала в позиция 2 на снимката пусни "+ чето" Ribbon tabs , след което на позиция 3 съм показал че в Ribbon -> Tabs ( лявата част на cui прозореца, и там трябва да си "пуснала" ribbon tabs - a с "+ чето" ) там трябва ( скролни просто при мен е по - нагоре ) да е Surface Modeling вземи го от ляво и го премести с задържан бутон на мишката в дясната част ( Ribbon tabs в дясно ) измежду другите табове които се намират там ( позциция 4 на снимката  ) и трябва да имаш вече в ribbon - a на 3D Modeling - раздел Surface.В 2010 версия трябва да го има. Надявам се да съм бил ползен с отговора.

  Мария Боева:

  Благодаря за бързата реакция. Работата е там, че в Tabs - няма Surface Modeling. 

  Краси Кръстев:

  Ами моя съвет е ако имате възможност да инсталирате найстина по - висока версия на AutoCAD минимум 2012 ( така или иначе вече сте свикнала с ribbon интерфейса ) и в по възможност пълна версия ( не LT или някаква друга ), за да може найстина да се възползвате от всички нововъведения през годините.

  Мария Боева:

  Определено ще ми се наложи! Благодаря за съвета!


 • Как да гледам филмчетата?

  Ивайло:

  Какъвто и флашплеър да инсталирам (дори и най-новата версия) както е посочено, филмчето не се отваря, а продължава да ми излиза надписът, че иска флашплеър. Моля за помощ. Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, виж точно от тук https://get.adobe.com/flashplayer/ има един линк How to enable flash player -a , и се увери че си изтеглил точно от тук flash player -  a предполага се че е наистина последната му версия... 


  Проблем може и да е това че не си се log - нал - до бинокълчето виждам че на AutoCAD - а ти пише Sign in ... може това видео да не е активно именно поради тази причина. Как да се логнеш има доста теми във форума може да потършиш.

  Надявам се да съм те насочил в правилната посока.
  Ивайло:

  За съжаление не се получава нито със задействане на Sign In, нито с инсталиране на Flash Player от посочения линк. Жалко. Може би защото съм на 32 бита, а не на 64 за тази модерна версия на AutoCAD 2015. Компът ми не позволява да е на 64. Когато бях с 2011 и даже с 2013 филмчетата излизаха и на 32 бита. 

 • Защо не излизат помощните видеа?

  Ивайло:

  Как, моля, се показват помощните видеа когато съм в 3D Modeling в раздела Surfacе? Поднасям стрелката с мишката към съответната повърхност, но ми излиза, че трябвало да инсталирам някакъв си Flashplayer. Какъв точно Flashplayer трябва да инсталирам, как да го инсталирам и къде, понеже след безуспешните ми опити да инсталирам различни видове Flashplayer, въпросните видеа пак не се отварят, а продължава да ми излиза, следното: http://get.adobe.com/flashplayer/. Изписах го същото и уж се инсталира някакъв Flashplayer, но явно е било наистина уж-инсталиране, понеже помощните видеа пак не излизат и отново ме подканят да изпиша горния линк. С 2013 съм, понеже лаптопът ми няма сила за по-нов AutuCAD. Преди време бях също с този 2013 и тогава помощните видеа излизаха. Наложи ми се, обаче, да преинсталирам Windows и когато след това си инсталирах (качих) отново AutoCAD 2013, се появи тоя проблем. Моля за помощ и съдействие. Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Инсталирай точно този flashplayer който е на adobe, щом AUtoCAD те подсеща да направиш това.

  Ивайло:

  Не става, Краси. Опитах да го инсталирам няколко пъти и не знам дали съм успял, понеже ми излиза винаги, че е инсталирано 2/3, но 3/3 е някаква реклама ли, друго ли - не се разбира много ясно, но така или иначе не се появяват никакви видео примери, а продължава да излиза, че трябва да се инсталира въпросният линк, а именно: http://get.adobe.com/flashplayer. Изобщо - някаква пълна побърквация.