Един по-модерен начин за създаване на планове и разрези

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана. Експериментирайте със собствени чертежи.

Команди


VIEWBASE - Създава интелигентен обект "чертожен поглед" (работи след версия 2012)

Въпроси и отговори

 • Радост Сиджимова:

  Страхотно и на 2012 стигнах до Viewsection - до разрези. Явно няма тази опция , но сигурно има възможност да се направят по някакъв по-бърз метод от SOLVIEW . Ако действително има бихте ли обяснили за да се продължи и завърши чертежа? Благодаря !!!

  Иван Цукев:

  Както казвам във видеото - това е вариант за хората с 2013. При липса на 2013, тези упражнения просто не се правят.

  Ние реално ги показахме как стават със SOLVIEW.

 • Николай Николов:

  Отговори ми на всички въпроси, зададени в предните уроци за разрезите. Само за този урок си струва курса!!! Голямо удоволсвие!!!

  Иван Цукев:

  Радвам се, че курса ти е полезен :)

  Вера Клисурска:

  Как мога да превърна ВАК файл в обикновен, така че да мога да го чета?

  Николина Овчарова:

  Много просто-изтриваш вак и на неговото място пишеш .dwg.

  Вера Клисурска:

  Благодаря!

 • Валентина Христова Ангелова:

  като избрах от Ribb.панела Layout не виждам всички инструменти и не мога да си създам базова гледка

  Иван Цукев:

  С коя версия на Аутокад си? Както е казано в урока е необходима версия 2013 за тази функционалност.

 • проблем с избирането на разрезите?

  Силвия Цанкова:

  Защо, след като приключа с командата viewbase рамката която избира разреза я няма и в такъв случай немога да избера обекта. Когато избера обекта ми се вклщчва блока за edit?

  Иван Цукев:

  Ако става въпрос за рамката, която огражда всеки един от обектите, създадени с viewbase, независимо дали са планове или разрези, то тя не се вижда по подразбиране.

  След като човек премести мишката върху един обект, се появява рамка в пунктирана, която показва границите на обекта. Дори да не се вижда, може да се кликне с левия бутон на мишката върху обекта и тогава се избира обекта.

 • Защо в Layout бутона не виждам инструментите за създаване на Base View ?

  Валентина Христова Ангелова:

  Работя с Аутокад 2013, в Ribb.панела като избера Layout не виждам всички инструменти и не мога да си създам базова гледка , всъщност виждам само Layout, а другите не

  Иван Цукев:

  Пробвай с различните настройки на работното пространство (зъбното колело долу дясно) дали ня да се появят. Ще може да ги активираш и през CUI, но там е малко джунгла и изисква по-сериозен опит с cui.

  Не на последно място, може да пуснеш командата viewbase и като директно я напишеш в командния ред.

  Митко:

  И аз съм с версия 2013 и при мен липсват панелите Create View, Modify View, Update, Styles and Standarts. В раздела Layout има само Layout и Layout Viewports. Принципно успях да си направя упражненията чрез писане на командите, но не би било лошо да може да си ги извади човек. Защото примерно стиловете за Section view style и Detail view Style не успях да ги модифицирам. Опитвах през Customize да ги извадя но не открих нито такива панели нито командите viewbase, viewsection и т.н ми ги открива така че да си ги извадя в мои собствен панел например. А като ги стартирам в аутокад си ги има и си работят. @Иване панелите Create View, Modify View и т.н стандартни панели ли са принципно или ти си си ги създал? Ако някои успее да ги извади да сподели моля как го е постигнал. Благодаря предварително.

  Владо Димитров:

  Като изтрия вюпорта и си избера VIEWBASE и не ми се прихваща същият поглед като във видеото а ето това и във командният ред е различно положениетоscreenshot50fb79a-f73613a7.jpg

  Владо Димитров:

  И във следващият урок не мога да изпълня упражнението защото програмата не изпълнява никакви команди от показаните,защо така?

  Снежана:

  И аз имам същия проблем. Вместо да ми се покаже изображението на солида от моделното пространство, Ауто Кад ми иска да селектирам обект и да го преместя......

  Краси Кръстев:

  Здравей, Снежана.

  Ето две теми :

  Как да реша проблем с view base и windows 8.1?

  Защо не работи командата VIEWBASE?

  С подобен казус. В първата съм дал вариантно решение за спрявяне с проблема, като подчертавам че това е малко специфичен проблем надявам се по указания начин при теб да проработи. При доста хора от форума този вариант проработи.

  Снежана:

  аз работя с 2014 и съм с Win10

  Краси Кръстев:

  Добре, a версията на AutoCAD и на Win на колко бита са ? Има ли разлика ?

  На първо време може да направиш това кеото е препоръчано при win 8 и съответно да смениш файла rse.dll по описания начин. Другото което мога да те посъветвам е да направиш всички възможни update - и за win 10. Ако имаш възможност да си инсталираш и за по - нова версия на AutoCAD ще бъде още по - добре с оглед на това че поселдните версии на AutoCAD излизнаха по време в което вече win 10 вече беше представен. така че поселдните версии имат по - добър Support от по старите.

  Снежана:

  аз преди 2 седмици си инсталирах 10-ката и още не съм я разучила добре. Мисля, че е 64 бита. Много се чудих кой Ауто Кад да бъде и реших да си остана на 2014, но явно и с него трябваше да се "подновя". Ще опитам с това, което ми препоръчваш и ако не стане може би ще трябва да мина на 2015, защото разглеждах 2016 и нещо не ми допадна.

 • Светослав Стоянов

  Светослав:

  Страхотен урок г-н Цукев! Напълно си заслужава вложените средства за вашите курсове и горещо ги препоръчвам на мои познати.

  Ivan:

  Радвам се, че ти харесва :)

 • Въпрос относно Drawing view

  Иво Веселинов:

  Може ли да explode-ваме или burst-ваме създадено Drawing view.

  Иван Цукев:

  Не мисля, че има вградена команда, която да прави това.

 • Не мога да променя стила

  Велко:

  Опитвам се да променя визуализацията на елемента който е разположен диагонално. но не успявам. Ще ми се на чертежа да има и друг тип визуализация, както в предишния вариант.

  Цанко Дилов:

  Диагоналната визуализация на обекта е една от четирите изометрии за всеки VIEWBASE. Ако обаче при Orientation изберем нещо различно от Top, както е в урока, например Iso, ще получим изометрии на "диагонален" сам по себе си базов поглед. Неговите изометрии са вече "диагонални" на "диагоналния" и са съвсем различни от тези в урока. Така, че има някакво разнообразие, но явно  VIEWBASE като умен обект не може под съвсем произволен ъгъл да ни показва изометрии, освен при 45 градуса. 

 • VIEWBASE в Auto Cad Civil 2014

  Мариян Михайлов Русев:

  Не намирам VIEWBASE нито като икона , нито се получава нещо като го изпиша в командния ред .Има ли го въобще този инструмент в Auto Cad Civil 2014 и как мога да го пусна .

  Цанко Дилов:

  Търси го в раздела Layout или нещо подобно за Auto Cad Civil 2014.

  Цанко Дилов:

  В същност не знам дали го има VIEWBASE в Auto Cad Civil 2014, защото не работя с тази програма. Но може да се "разходиш" из разделите и да провериш дали има иконки, каквито са показани в предния скрийншот.

 • Може ли едновременно изгледи отгоре и отдолу?

  Михаел:

  Може ли с еднократно използване на командата viewbase да се изкарат изгледите отгоре и отдолу, след като съм му задал ориентацията на модела, съответно въпросът ми е и за ляв и десен изглед (два противоположни изгледа). Ако имаме един зар - то да го разгърнем, така че да са видими всичките му страни.

  Цанко Дилов:

  Можеш ли да зададеш едновременно ориентация на модела от няколко страни?!

  Мисля, че няма как да стане. Но дори в един лейаут могат да се изведат най-различни базови погледи и разрези с еднократно въвеждане. 

  Ако много държиш на еднократна команда Viewbase за разгръщане на страните на един зар, мога да ти предложа следното: правиш един куб и му нанасяш съответните точки - от 1 до 6 по всички страни /да не забравяме и местенето на координатната система/. След това си го копираш още пет пъти, като с помощта на Гизмото завърташ копията на модела в една и съща изометрия за всяка отделна страна с различните точки. Тогава в лейаута с еднократна команда  Viewbaseще получиш разгърнат базов поглед на всички страни.  Това е ако искаш да виждаш куба. При ТОП ориентация няма смисъл да се прави куб, а един обикновен квадрат и не ти тябва никакъв   Viewbase. 

  Цанко Дилов:

  Смених браузера и прилагам скрийншот

  Михаел:

  Да, този вариант е удачен за зар. На мен често ми се налага да оразмерявам детайл от конструкция, като той е тип плоча с различни особености (отвори най-вече) от двете големи страни. В моя случай примера със зар не беше много удачен, но отговора ти ми хареса :)

  Цанко Дилов:

  Здравей Михаел,

  Честно казано, отговорът ми на твоя въпрос за еднократното ползване на  Viewbase, не беше съвсем коректен. Имаше малка, макар и добронамерена провокация. В смисъл: защо трябва да ползваш еднократно нещо, за да покажеш колкото се може повече неща, след като можеш да го правиш многократно с един клик и да разгърнеш целия потенциал на въображението си? А иначе дали може с еднократен Viewbase да се покажат два противоположни изгледа /примерно ляв и десен/ - разбира се че може. Това е показано и в самия видео урок.
  Интересен за мен обаче беше зарът. Какво може еднократен  Viewbase със солид като зар за игра. Това, което ти предложих за цялостно разгръщане на страните му, е не особено добър начин. Направих си някакъв зар, като спазих броя на точките му като на всеки стандартен зар.Освен това го позаоблих за да не се приплъзва при хвърляне /например при игра на табла; при барбут трябва да внимаваме да не станем жертва на зар с изместен център на тежестта/.
  Разбира се всичко е с учебна цел, след като "подхвърли" идеята за него. Ако не си направил до сега свой зар, ще спомена, че ползвах основно команди като Fillet Edge; 3D Align; Subtract; Delete Faces; Color Faces. 
  За да не бъда голословен ще приложа три скрийншота с еднократен  Viewbase. Пет разгърнати страни показва, но за шестата не му "стигат" силите. И по интересното е, че ако базов поглед е единицата, никъде не са вижда шестицата. И обратното. При избрана изометрия за базов поглед се вижда всичко, но не е разгърнато, а само изометрии.
  Между впрочем днес 14-ти март  е денят на числото ПИ /piwas/, който е избран заради сходството му с 3,14. Кратката дефиниция за ПИ била отношението между обиколката на окръжност и нейния диаметър. Но ПИ е ирационално число, което има безкраен брой цифри след десетичния знак , а до сега най-мощният компютър изчислил и показал "само" 1,2 трилиона цифрички. От следва, че окръжността съвсем не е фигура, чиито токи са на равно разстояние от една, наречена център, а по-скоро фигура с безкраен брой ъгли. Затова инж. Цукев в един видео урок /няма да го търся сега/ приложи вместо окръжност полигон с 80 /доколкото си спомням/ ъгъла. 
  Като стана въпрос за числа и особено за най-великото ПИ, защото присъствало навсякъде в природата, че даже и във Вселената, си спомних за един професор Брадистилов, преподавател по висша математика в МЕИ. Той беше известен на всички студенти във всички инженерни Институти като "Брадата"- страшилище за кандидат машинните инженери. Имаше за него много легенди, митове и вицове. В един от тях ставаше дума за студент, който бил скъсал не затова, че не знае, не и за отмъщение някакво, а за това, че студентът не е изчислил правилно траекторията на тухлата, която хвърлил по професора. 
  Михаел:

  Благодаря ти за пълния отговор и нагледните screenshot-ове. Третият се е получил интересен. Честит π празник! (с леко закъснение) :)

  Цанко Дилов:

  Михаел,

  Разбрах, че си инженер -конструктор и вероятно проектираш стоманобетонни конструкции на сгради и съоръжения. Аз също. Поздравявам те затова, че се обучаваш в този чудесен курс AutoCAD 3D. Убеден съм дори, че всеки инженер трябва да се запознае с този курс. И не е само за това, че ще бъде с едни гърди  пред конкуренцията, която винаги може да го догони. Изградил съм си цяла теория  защо е необходимо 3D моделирането от инженерите. И особено за инженерите- конструктори. 
  Понеже аз съм преминал този курс и макар, че колкото пъти се върна към него научавам и още нещо, бих могъл да отговоря /а и не само аз, разбира се/ на въпроси, които имаш във връзка например със моделирането на масивни или метални конструкции. Ако прилагаш и по някой скрийншот, ще бъде още по-добре.
  Не знам как ти е хрумнала идеята за зара, но се оказа, че дава много и прегледна информация. Не е проблем да се моделира един първичен солид като куб в зар, но шестте му страни са с толкова изчистена информация, че веднага можеш да се ориентираш къде е в пространството всяка страна.
  Аз пък научих нещо, за което не се бях замислял много. Ако се проследи  Viewbase с базов поглед единицата, ще забележим, че тя се появява във всички изометрии. Същото е при шестицата при базов поглед 6. 
  Зарът си е зар, но истината е, че всеки  3D модел ще реагира като него. И веднага направих проба с 3D модел на една селска /защото се строи в едно село/ къща. И вече предварително знаех какво ще получа. Ще приложа и едно изображение за достоверност.  
 • Как да работя по пълноценно с base view?

  Иван Михайлов Слаев:

  Здравейте,


  Base view е наистина най-добрия начин за правене на погледи, сечения и т.н. Но има неща, които не харесвам, за които искам да попитам:
  1. Когато избирам обекти и искам да го направя с прозорче, където и да цъкна в base view-то вместо да пусне прозорчето, ми избира самия поглед. Това ме дразни защото трябва да избирам обектите 1 по 1. Мога ли да го направя неактивен по някакъв начин, а в същото време да прихваща обектите в него?
  2. Какъвто и поглед да направя или разрез, AutoCAD ми изобразява всички обекти, ако техният слой е включен. Въпроса ми е мога ли да изключвам слой само за отделните погледи и разрези или поне да задават граници за видимост и как?

  Имам честта да работя с AutoCAD 2015.
  Иван Михайлов Слаев:

  Също така не мога да променям стила на текста, означаващ разреза, надписа на самия разрез се модифицира лесно, но буквите до стрелкичката не. Има ли така възможност? Защото иначе буквите при стрелките остават един стил, а името на разреза и мащаба в друг текстови стил.

  Ангел Велков:

  Здрвейте, аз имам следния проблем. Когато се опитам да задействам в layout, функцията Base ( From Model Space) нищо не се получава. Стартира някаква активност и след секунди нищо. Въобще не ми генерира модела в лейаута, а ме кара да селектирам обектите (Select objects) Как мога да си разреша проблема. Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето няколко теми в които съм описал как може да се реши този неприятен проблем, появяващ се в по - нови версии на Windows в съчетание с 2014 версия на AutoCAD.

  Защо не работи командата VIEWBASE?

  Как да реша проблем с view base и windows 8.1?

  Правилно сте се досетил да зададете отделна тема за този въпрос, защото макар и за base view, въпрос е малко по - специфичен.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора в темите към които те насочих.

 • Може ли мащабът и дебелината на линиите да се настройват индивидуално за погледите?

  Елена Андонова:

  Възможно ли е да се настройват по-отделно мащаба и дебелината на линиите за отделните "чертожни погледи"? Защото при много различни мащаби на един чертеж ( примерно 1:10 и 1:2) на погледите се получава така, че дебелината и мащаба на линиите не изглеждат добре в поне единия поглед.

  Ангел Тодоров:

  1. Влизаш във  Viewport
  2. Пускаш Layer
  Една от последните (третата отзад напрeд) колони е VP Lineweight. От там променяш дебелината за съответния слой, като тя ще е променена само в този Viewport. 

  Елена Андонова:

  Да, това е за обикновените Viewport-ове, a в случая аз питам за процедурата при Drawing View ("чертожен поглед"). 

 • как да си поправя ribbon панела?

  Теодор Димитров:

  Инсталирах си autocad 2014 за да мога да използвам тази команда за разрезите,но има нещо което много ме дразни . Изчезнали са ми панелите като home, solid Mesh.... и всички други в 3D и в 2D.Искам да са ми както ми бяха при 2012 

  Краси Кръстев:

  Здравей, изпиши в комадния ред Ribbon и би трябвалао Ribbon разделите да се включат.

  Теодор Димитров:

  Пише Unknown command Ribbon , някакви други идеи?

  Цветомир Ценов:

  Здравей,
  в момента си в Drafting&Annotation, а трябва да бъдеш в 3D Modeling (падащо меню горе ляво).

  Теодор Димитров:

  Не се получава каквото и да натисна просто го няма.Възможно ли е да е от самата версия?

  Цветомир Ценов:

  Кликваш с десния бутон на мишката върху лентата с менютата (в случая сивата) и избираш меню Show Tabs и от падащото меню избираш желаното меню. Успех!

 • Как да получа автоматично разгъвка на шина? 

  инж. Николай Христов:

  Как да получа автоматично разгъвка на шина?
  Как да видя (извадя) разгъвката на шината? Искам на така получената шина да и намеря размерите преди да е огъната. Да знам на кои места трябва да се огъне за да стане като получената. Казаха ми че на invertor се получава автоматично. А и защо ми се получава толкова неестествено шината в layout. Първата картинка е моята втората е правена с Invertor.

  Краси Кръстев:

  Здравей, попринцип за разгъвки ( както и ти споменаваш по - горе ) се ползва

  Inventor,  в които има директна опция това да се случи, за чист AutoCAD 3D 

  мисля че такава директна опция няма или поне аз не съм чувал за нея, най - 

  вероятно има някои друг LISP който да реши проблема ти тук :
  http://www.litio3d.com.ar/eng/faqs2.htm#faq20
  има една такава програмка, която може да ти свърши работа в AutoCAD  да правиш разгъвки........,  

  лично аз не съм се интересувал за разгъвки никога не ми се е налагало 

  просто, ако има някой машинен инженер във форума да се включи предполагам 

  че на 100 % му се е налагало и ако го е правил през AutoCAD, а не през Inventor 

  би следвало да даде малко по адекватен отговор, НО мисля че програмката 

  която посочих по - горе би следвало да ти свърши работа.


  Надявам се да съм помогнал с отговора и да съм те насочил, и съвета ми е ако работи с машинни детайли и т.н. Inventor - a е по-добрия вариант за това.
  инж. Тодор Илиев:

  Аутокада не може да прави автоматично тия разгъвки. Или поне до 2014. За 2015 не знам. Да, наистина това го прави Инвертор, а също така и Солид Уъркс.Дори дава с голяма точност и местата, на които трябва да натисне ножът на огъващата машина.

  Златко:

  Колеги, като машинен-инженер конструктор, аз работя на SflidWorks, където има автоматични функции (иконки) за всякакви разгъвки - на цилиндър, конус, нагънати плоски форми от листов материал и т.н. Единственият проблем е, че разгъвката е чисто математическа, т.е. програмата я прави по средната осова линия на дебелината на материала. Практически обаче нещата стоят по друг начин - разгъвката е функция на : дебелината на листовия материал, на ъгъла, който искаме да получим при огъването и, не на последно място на характеристиките на призмата и ножа, с които ще огъваме - перото, което ще се получи след огъването и радиусът на огъването. Забравих нещо много важно, което трябваше да спомена още в началото - това е усилието на огъване в kN/m, което машината може да осъществи. Всички тези параметри са указани на една таблица монтирана на страницата на машината. И... въпреки всичко, се оказа, че и таблицата не е съвсем меродавна - най-точно е, компютрът на машината да свърши тази работа - вкарваме всички данни за огъването и той пресмята необходимата разгъвка и усилие. Затова, когато имам огъвки в конструкцията си, бягам до оператора на машината и там правим пресмятанията за разгъвката и за усилието на машината при дадената дебелина на материала и неговата дължина. А при нас нещата са сериозни, защото повечето материал е неръждавейка. Това е от мен - надявам се на някой да съм бил полезен!

  инж. Златко Недев
  "ЕКО ТЕХ"  ООД
  с. Ягодово
  Й. Кюркчийски:

  Във вашият случай правите средна линия по дебелината на шината и след маркиране от "Properties" получавате дължината на линията "Lenght".

 • Как да синхронизирам настройките на линиите?

  Петя Владимирова Митрева:

  Здравейте! Имам проблем с леърите. След като създам изгледи и разрези, автоматично се създадоха нови леъри. Промених цвета на линиите в леърс панела и той автоматично се обнови в чертежа (layout), промених и типа линия, отново се обновява. Но когато променям дебелината на линията това не се отразява в чертежа. Каква може да е причината?

  Краси Кръстев:

  Може да е поради това че не си включила бутона ( снимка 1 позиция 1 ) show and hide lineweight натисни върху него така че да свети това означава че AutoCAD ще ти визулизира линиите със зададената от теб дебелина ( т.е ще иима контраст в дебелините ), виж така дали нещата ще се оправят ..  АКО не се види разлика то може да е от избрания цвят ... т.е. избраниия цвят спрямо .ctb файла да е с избран точно опредена дебелина и съответно да виждаш линията тънка  - това може като се промении или ctb файла или просто се избере друг .ctb файл - снимка 2 позиция 1 

  Само да обърна внимание и на това че ако искаш линиите да се принтират трябва да си дала отметка на Plot Object Lineweights. - снимка 3 позиция 1 ) 

  Надявам се да съм бил полезен с отговора, ако причината е друга или срещаш затруднения пиши тук във форума ще помогнем.


  Петя Владимирова Митрева:

  Точно от  show and hide lineweight  идваше проблема. Благодаря!

  васил:

  а къде е този бутон ,не го намирам с версия 2018 съм
  show and hide lineweight

 • Как да включа липсващи настройки в Layout tab ?

  Петя Владимирова Митрева:

  Здравейте отново, имам още един проблем с Layout менюто. Липсват ми бутоните за viewbase; section; detail и доста др. Мога ли да ги включа по някакъв начин?  

  Краси Кръстев:

  Здравей, проблема може да се реши най - вероятно като в workspace се зададе 3D Modeling.

  Петя Владимирова Митрева:

  Ами за жалост не е от това. В 3Д modeling съм.

  Краси Кръстев:

  Здравей, това означава че в 3d modeling  най - вероятно е сложен Layout  раздела от 2 D - В CUI може да направиш това виж тази тема в която съм описал как може да стане това като подчертвам трябва от 3D Modeling да вземеш Tab - a  Layout и да го сложиш пак в 3D Modeling.... като прочетеш темата : http://aula.bg/question#id-104089600001


  предполагам че ще разбереш за какво става дума ако не успееш пиши пак ще разясним тук във форума ...
 • Защо не работи командата VIEWBASE?

  Irina Baleva:

  Защо при активиране на командата от Layout-Base-From Model Space AutoCAD не избира модела? Версия 2014

  Irina Baleva:

  Командата не е активна и от командния ред, въпреки, че се вижда в CUI

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето една подобна тема тук :

  Как да реша проблем с view base и windows 8.1?

  В която съм описал откъде може да се реши проблема. Това е един странен BUG който се появява, когато ползвате win 8 и аутоцад 2014, но повече за проблема в темата към която те препратих.

  Irina Baleva:

  Мерси, справих се:) Хубав ден!

  Краси Кръстев:

  Е радвам се че при теб това е проработило, защото този BUG е доста досаден.

  Румен Генчев Николов:

  здравейте,имам същия проблем,,/Как да реша проблем с view base и windows 8.1?,,/ това не ми помогна. Аз съм с AUTO CAD mechanikal 2017

  Румен Генчев Николов:

  Имам и AUTO CAD 2014 при него стана без проблем.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Румен.

  Пробвай когато работиш с Mechanical да ползваш VANILLA профила.

  Какво имам предвид може да погледнеш тук:

  Как да се избера Drafting and Annotation в AutoCAD Mechanical?

  Румен Генчев Николов:

  Благодаря,ще пробвам

  Румен Генчев Николов:

  пробвах не се получи

  Краси Кръстев:

  Здравей, Румен.

  Може ли да покажеш със снимка точно коя команда и от кое меню използваш ?

  Също така може ли да покажеш снимка с съобщението от AutoCAD, което ти изписва ... ако има такова... когато опитваш да приложиш командата и тя непроработва.

 • Къде се намира мeнюто Layout във версия 2016? 

  Anialex:

  Здравейте,къде се намира менюто Layout ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето тук в тези две теми :

  Тема_1

  Тема_2

  Мисля че ще дадат отговор на въпроса ти.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора в темите към които те препратих.

  Anialex:

  Как да продължа? При мен изглежда по различно от посочения пример.

  Краси Кръстев:

  Първо в лявата част на прозореца избери : дадения Workspace в който искаш след това да вмъкнеш Layout Tab - a. Ако прочетеш внимателно тема 1, коментара още първото ми изречение е

  в дясната част на прозореца в позиция 1 трябва да е маркиран Workspace

  При теб просто не е маркиран и затова в дясно виждаш нещо друго.

  За по - добра ориентация виж снимка 1, мисля че ще ориентира.

  Anialex:

  Благодаря ви ,сега се получи ;0) ,но сега липсват някои команди от менюто Layout и сега трябва и тях да заредя .

  Краси Кръстев:

  Кои команди липсват ?

 • Как мога да си активирам VIEWBASE на версия 2014 Win 10!?

  Ангел Велков:

  Ангел Велков отговори преди 14 минути Здрвейте, аз имам следния проблем. Когато се опитам да задействам в layout, функцията Base ( From Model Space) нищо не се получава. Стартира някаква активност и след секунди нищо. Въобще не ми генерира модела в лейаута, а ме кара да селектирам обектите (Select objects) Как мога да си разреша проблема. Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето няколко теми в които съм описал как може да се реши този неприятен проблем, появяващ се в по - нови версии на Windows в съчетание с 2014 версия на AutoCAD.

  Защо не работи командата VIEWBASE?

  Как да реша проблем с view base и windows 8.1?

  Надявам се да съм бил полезен с отговора в темите към които те насочих.

  Ангел Велков:

  Благодаря отново! Вече мога да изплозвам viewbase!

  Краси Кръстев:

  Радвам се че казуса е разрешен.

 • Защо в някой от файловете, дименсиите винаги са с удивителен?

  Албена Христова:

  Здравейте ! Във файла, който е в урока, детайла ми в лейаута винаги е с удивителни и колкото и да ги трия и създавам отново. Когато копирах същия детайл и го направих в мой шаблон - този проблем вече го нямаше, но не ми е ясно защо се получава това и какъв е проблема. Бихте ли дали насоки за причината ?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Ето тук : Защо при оразмеряване до размера излиза удивителна?

  в темата е описано защо се получава и как да се справим с казуса.

  Надявам се да съм полезен с отговора в темата към която те насочих.

 • Защо само в PDF файла не се визуализира дебелината на линиите (в Preview, layout всичко е както трябва)?

  Rumyana:

  Използвам AutoCAD 2016. PDF файла създавам или чрез PLOT или чрез EXPORT PDF. Резултатът е един и същ – няма визуализация само в pdf файла. Всичко друго се получава както е описано във видеото. Повторих буквално същото за файла от упражнение 8 (layout, viewbase и т.н.). Резултатът е положителен. Има визуализация в PDF файла. Още един път повторих същото и за файла от упражнение 2- пак няма визуализация. И така не мога да принтирам, защото при всички опити се получава същото. Каква е грешката. Може би съм направила 7-8 опита, като според мен спазвам всички стъпки буквално.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Пъво вижте дали е сложена отметката за печат с дебелини на линиите, в раздела Plot Options - снимка 1 позиция 1.

  Снимка_1

  Ако проблема не е от там, най-вероятно е от .ctb стила който сте избрала.

  Повече за настройките на плот стила (.ctb файловете), може да разберете от темите по-долу.

  Виж тези теми тук:

  Защо не мога да печатам цветно?

  Може ли да споделя нещо важно относно RGB цветовете?

  Как да плотирам така,че да виждам дебелините?

  Защо при plot preview обектите се явяват в цвят, независимо, че съм избрала в layout опцията monochrome.ctb?

  Как да синхронизирам настройките на линиите?

  Защо при създаване на PDF файл от dwg, черния цвят става сив?

  Ако не успеете да решите с някоя от темите към които ви препратих, то пишете пак с малко повече пояснение - КОЙ е плот стила който използвате, за определен цвят лисе случва това или всички излизат с една и са дебелина ... дайте малко повече информация, т.к. йерархията на това с какви свойства да се разпечатат линии не е никак малка.

  Rumyana:

  Благодаря за бързия отговор. Ето подробности

  Освен това, понеже не си спомням дали съм имала проблеми за АутоКАД 2Д сега направих проба на чертеж от 2Д. Дебелината на линиите е видима. Така изглежда пробния чертеж в 3Д . Набързо направих нещо елементарно, за да илюстрирам. Виждат се добре само размерите.

  Краси Кръстев:

  Предполагам си прегледала темите към които те препратих.

  Сигурна ли си че използваш acad.ctb при принтирането, защото ако не си променяла настройки там, следва всички цветове да излезнат с цвета, който е приложен за тях. а на последната снимка виждам че всичко е в сиви нюанси, Освен ако не си ползвала точно тези цветове.

  И виждам че използваш Dwf6plot виртуален плотер, пробвай да използваш DWGtoPDF.pc3 плотера.

  Rumyana:

  Здравейте. Налага се пак да се обърна към Вас. За съжаление грешката не е отстранена. Прочетох отново темите, които препоръчахте, Изгледах отново видеото, но нямам идея какво да направя. Още един път направих viewbase сега на чертежа от модул 2 M2_V10-Detail-3D.dwg. Пак не се получи. Какви са проблемите. 1. Базовият и изометричен се виждат долу горе добре , но без видима дебелина на линиите. 2. Ортогоналните погледи са сиви (в скрииншота има само един) Както се вижда използвала съм Plot style -acad.ctb, виртуален принтер DWG to PDF.pc3, отметката plot object lineweights и за видими и невидими линии – color 7. Нямам идея какво да предприема. Ако това ще помогне. Направих PDF на готовия фаил M4_v8-viewbase-gotov.dwg.по същия начин както на горния пример, всичко е наред . Има визуализация на дебелините на линиите. Поради тази причина смятам, че грешките ми не са в плотирането.

 • Защо не се получава?

  Константин Петров:

  Възникнаха няколко проблема при мен.

  Краси към теб най вече.

  Първият проблем е , че нямам таба Layout в рибъна за 3D modeling. Благодарение на теб Краси се научих как през CUI да изкарам този таб. Да обаче изкарвайки го вийдам само това : а в урока се виждат много повече панели в този таб Ровейки се в CUI виждам че в таба за лейаут са само тези 2 панела

  реших да потърся и в панелите , надявайки се там да ги има тези Create view, modify view и т.н. но не там пак са само тези 2-та Отчаян вече реших да пробвам да намеря командите които ми липсват в Search (както съм показал в позиция 3 на снимката)и да ги добавя в панела на лейаута, Намерих командата Base и я добавих в панела и така вече си изкарах нужната команда. До тук благодарение на наученото от теб поскалъпих малко нещата, сега стигам до оразмерителните лини и виж какво става инж.Цукев казва в видеото, че ако има удивителен значи има проблем. Е при мен е ГОЛЯМ проблем, каквото и да правя, където и да ги захващам, все си излизат . А незнам дали заради тях или от нещо друго Лаптопа ми започва да зацепва яко, като ги изтрия се оправя, С Intel core I-7 съм и видео картата ми е добра, но нещо здраво го товари. Стигам до разрезите Section и понеже видях че като маркирам обекта в лейаута той е Drawing view i нещата които ми липсваха( някои от тях са тук ) и няма защо да си играя да ги добавям но пак проблем , правя разрезната линия задавам кое да се вижда и резултата е това ,тексата на разреза (позиция 1) и самата разрезна линия по точно буквите АА са много малки (позиция 2 и 3 ) текста добре с Scale ще го оправя но с буквичките АА неуспявам, разбирам че тук може нещо да съм се забъркал с анотативноста ,или пък проблема идва от това че работя в таба Drawing view незнам, но така и така съм тръгнал да изброявам.

  Та мисалта ми е как да се оправя , има ли вариант някак си да се покажат панелите в раздела layout, или ако нестава така има ли вариант да се изпратят и добавят.

  Константин Петров:

  Проблемите се оправиха. надявам се утре да имам малко повече време за да опиша кое от къде е дошло.

 • Как да коригирам несъответствието по отношението на цвета и дебелината на линиите в лейаут, превю, PDFфайл.

  Rumyana:

  Здравейте. Задавам този въпрос още един път, тъй като проблемът не е разрешен. В продължение на една седмица изпробвах най-различни варианти. Изпращам лейаут, превю и PDFфаил на чертеж от курса. Умишлено съм го направила такъв пъстър и с такива дебелини на оразмерителните линии и щрихове, за да се вижда по-добре несъответствието. Използвала съм AutoCAD 2016, Plot style- acad.ctb, printer – DWG to PDF.pc3, отметката Plot object lineweights. Зададените цвят и дебелина се виждат от палетата на слоевете. Само за информация. На същия компютър съм инсталирала същата версия AutoCAD 2016 само че на руски език. С тази програма няма такъв проблем. Още един път да кажа, че съм прочела препоръчаните теми, но отговор в тях не открих и проблемът не е решен. Какво може да се направи. Може би при многобройните си опити, без да искам съм променила някои настройки, но кои?

 • Защо ми обръща обекта ?

  Ivaylo:

  Нормално обекта ми трябва да изглежда както съм го показал в позиция 1. Въпросът ми е, защо на позиция 2 обекта ми го обръща на обратно?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Това се дължи на това че базовия ти поглед е в план, когато придърпаш надолу мишката, следва обекта да се завърти по начина показан на позиция 1, когато придърпаш мишката ннагоре следва базовия изглед (план) да се завърти именно по начина показан на позиция 2 ....

  Представи си че имаш едно шише с хубаво вино :) и го гледаш отгоре ( в план откъм корковата тапа ;) ) , ако го завъртиш в произволна посока така че да го видиш профила му в план ... от това в коя посока на часовниковата стрелка го завъртиш, така ще видиш самата бутилка ако да речем е по чаовникаовата следва позицията на корковата тапа да е една ако е обратно на часовниковата стрелка ... позицията на корковата тапа ще е в точно обратната посока.