Специфични моменти при 3D офсет на повърхности

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Повторете показаното на екрана. По желание може да експериментирате със собствени форми.

Команди


SURFOFFSET - Създава 3D повърхност като офсет на съществуваща повърхност.

Въпроси и отговори

 • Как да направя покрив?

  Ивайло:

  Може ли да се направи покрив само върху междинното или междинните (ако са повече) пространств/о, -а? Опитах с patch, но или се покрива външната повърхност, ако съм избрал нея, или някоя от вътрешните, но не и само пространството м/у тях. Благодаря.

  Цанко Дилов:

  Ивайло, ама нали веднаж вече сам си отговори!!! Съжалявам, че на мен се падна "честта" да "изчистя" този въпрос от неотговорените, но можеше и сам да го направиш. 

 • Как да направя покрив?

  Ивайло:

  Сетих се. С blend. Sorry.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, първо да Ви благодаря за отговора на това как сте се справил с проблема и на мен ми беше полезно да разбера "Как?", но мога ли да ви помоля когато задавате въпрос и след това намирате отговора за него просто да отговорите ( в полето  дайте отговор - вижте снимката позиция 1) под първоначално зададения въпрос, смятам че не е нужно пак да го задавате и да отговаряте в описанието, така първоначалния въпрос ще остане в отделението Неотговорени, а реално на този въпрос вече има отговор.

  Цанко Дилов:

       Включвам се в коментарите към този въпрос поради две причини: първо защото публикуването на въпросите и отговорите / как и къде/, започва да става все по-сериозен пред вид растящата динамика във Форума; и второ, че само преди ден имах повод да се уверя за пореден път в това.

      Както обикновено, Краси Кръстев е отговорил перфектно и на този въпрос. В случая: кратко, точно и ясно.
      Вчера се занимавах с нещо, свързано с основната ми професия, и ми се наложи да открия едно конкретно решение, което ми трябваше веднага. За информация ще спомена, че това става бързо, при условие, че човек има добра зрителна памет и разбира се старателно обучение. Дори във видео уроците на четири курса /както е при мен/ и които са стотици, това не е особено трудно. И "разхождайки се" в курса, който ме интересуваше,съвсем случайно се натъкнах на зададен въпрос, който ми се стори доста интересен и важен и за който имах какво да кажа, въпреки че имаше и много добри отговори. Всичко това обаче, и въпросът и отговорите, си останаха под видео урока и ако заинтересуват някого не може да ги намери във Форума.  Или ще стигне до тях постепенно, изучавайки курса. Няма да коментирам подробности по разбираеми причини, но си направих труда да проследя историята на този въпрос. Първо се оказа, че го няма във списъка нито на отговорените, нито на неотговорените. Към него пък имаше повторно зададен въпрос, който е зададен преди това в друг модул и присъства в неотговорените. Направих проверка да не би да е зададен преди новият "интерфейс" на Форума да е включен за ползване. Оказа се, че е след това.
       Предполагам, че сигурно има доста такива въпроси, към които има отговори, но продължават да са неотговорени.         
 • Защо?

  Божидар:

  Здравейте! Въпроса ми всъщност е продължение на предходния. След като използвах Blend за направата на покрива се получава, че в единия край заоблянето е надолу а в другия нагоре. Може ли  по някакъв начин да бъде само нагоре или само надолу?  

  Краси Кръстев:

  Здравей, попринцип blend работи на базата на два успоредни ръба, избирайки последователно ръбовете от едната повърхнина след това избирайки последователно ръбовете на другата фигура .... след което се изчертава повърхността съответно двата параметъра Start edge ( снимка 1 позиции 1 и 2 ) и End Edge ( снимка 1 позиции 3 и 4 ) са избрани от AutoCAD,  и както се вижда и на снимката съответно от едната страна ( фигура ) имаш вдлъбната крива а от друга страна имаш изпъкнала фигура именно поради това че имаш  само по един start и end edge, а сме избрали доста повече ръбове освен това не всеки  с всеки е взаимно успореден и тук вече идва това разминаване, ако обърнеш и внимание на фигурата от снимка 1 ( не знам до колко се вижда ), но вдлъбването от страната на външната фигура не е постоянно, преминава и в изпъкналост при определени ръбове.


  Препоръката ми е ако искаш да пробваш Blend е да я използваш за взаимно успоредни ръбове - на снимка 2 съм направил точно така вярно с повече цъкания ( blend за всеки два по два успоредни ръба ) и се получава изпъкната крива и в края.

  Надявам се съм бил полезен с отговора и си разбрал идеята за Blend.
  Ибрахим:

  Благодаря ,и при мен го blend не се получаваше добре ,но сега разбрах как става.

 • Защо ми изчезнаха командите от екрана?

  Лена:

   изчезнаха ми командите от екрана,мога да ги пиша в командния ред.Как да си ги пусна на екрана.

  Краси Кръстев:

  Натисни бутона F12 и ще включиш DYN и вече ще се виждат на екрана.Или натисни иконката посочена на снимка 1 позиция 1.

  Лена:

  Е нямаше,кой да се сети.Благодаря