Настройка на мащаб и завъртане на материали

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана.

Тест за преминаване към следващия урок

 
С коя подопция в MATERIAL BROWSER-а могат де се селектират всички елементи, на които е зададен един материал:
Select Objects Applied To
Assign to Selection
няма такава възможност

Въпроси и отговори

 • Радост Сиджимова:

  Може ли да ми обясните, защо 3D Face - на малкото покривче, не мога да селектирам от Face + Material Mapping и как могат да се завъртят керемидите на него. На готовия файл също не са подравнени?

  Иван Цукев:

  Радост,

  в готовия файл не е подравнено, понеже не моделираме на 100% всичко, а само това, което ще се вижда после при визуализацията.

  Иначе погледнах малкия покрив. Получава се material mapping, но трябва да се направи zoom out (със скрола на мишката), за да се види, защото гизмото се е отместило отстрани и просто не се вижда.

  Константин Желев:

  Разбии блока на втория етаж и ще се получат нещата.

  васил:

  имам следния проблем,когато си създам материал и ми се наложи да го завъртя  използваики  material mapping след като включа филтъра на face не мога да маркирам някои лица от чертежа  а някои се маркират ,интересното е че това стана след доста пробни рендерирания но в началото се маркираха всички.Също така след доста проби рендера ми изчезна фронта на чертежа  тоест екрана около чертежа стана бял и също така на някои елементи се махна цвета с който съм ги задал да се изчертават в слоя,тоест ако съм ги задал да се изчертават с зелен цвят на слоя те станаха сиви .ако някои може да помогне не мога да разбера какво направих и как да оправя нещата .

  Евгени Стояновски:

  Г-н Цукев - имам следния проблем - след избиране на материал за редактиране в случая материала за покрива Spanish Tile Red със суффикс (1) в горната таблица с избраните материали се отваря редактора и Acad  гръмва т.е. изхвърля ме с грешка, явно има някаква забрана за редактиране на материали. Направих опит и с вашия файл "gotovo" и резултата беше същия. Къде е проблема?. С Acad 2014 съм.

 • Какво става с материалите?

  Ивайло:

  Защо, моля, при Conceptual се виждат само част от материалите, независимо че съм на Materials/Textures On, та трябва да отида в Realistic за да видя и останалите материали (на стените на долния етаж и на неметалната част на парапета на терасата в случая)? 

  Иван Цукев:

  Освен ако не си модифицирал сам визуалния стил Conceptual в него не се виждат материалите. Материалите се виждат в Realistic. 

  Пак правим уговорката, че тези стилове могат да се модифицират и това са настройките по подразбиране.
 • Как се нагласят керемидите?

  Ивайло:

  Проблем! Как да завъртя керемидите на малкото покривче за да са както трябва (надолу по дължина, а не както са сега)? Те са направени с 3D Face (в предишен урок) и Face-филтърът не им действа. Не излиза и регионът за уголемяване/намаляване и за завъртане на Material Mapping. Благодаря.

  Борислав Иванов:

  Както е отговорил инж. Иван Цукев на друг въпрос зададен по-надолу под този урок, "трябва да се направи zoom out (със скрола на мишката), за да се види, защото гизмото се е отместило отстрани и просто не се вижда."

  Ивайло:

  Благодаря за разяснението и помощта, но когато направя zoom out действително се виждат и гизмото, и покрива, но той, последният е толкова дребен (за да се виждат и двете), че е невъзможно да се види как се извъртат керемидите. Има ли начин да се доближат едно до друго (гизмото до покрива или обратно)? Опитвах, но не успях. Въртенето разбира се става и без да се виждат непременно едновременно, но която и окръжност да избера от Rotate Gizmo, керемидите не могат да се извъртят по подходящ начин, т. е. да са насочени надолу.  Благодаря.

  Теодор Димитров:

  и аз имам същият проблем като при Ивайло .Как да преместя Gizmoto по-близо до покрива

  Теодор Димитров:

  Как да го приближа Gizmoto 

 • ЗАЩО не мога да подравня керемидите на малкия покрив ?

  Кирил Тонев Гюдуров:

  Така като гледам всички сме с едентичен проблем или иначе казано , готиното малко покривче . Отговора на въпроса обаче "защо не можем да подравним керемиди както на нас ни се иска " не дава решението на проблема, а именно всички видяхме гизмото което е на ............. , но как да го преместим на удобно място и въобще може ли да се премести или поне някакъв друг вариант за справяне с този проблем . На мен примерно ми е много интересно , как бих могъл да се справя с това , ако е реален проект и инвеститорите ми висят на главата , а аз не мога да завъртя едни керемидки.

  Антон:

  Причината е, че във фаила към упражнението това покривче не е солид, а е разбито на 3D лица и съответно гизмо и т.н. .... Ако ползвате по-стар файл където това не е така то всичко си е наред след като включите филтъра за лица. Работя на 2011 версия и при мен гизмото не може мести.

  VAiOS:

  аз намирам елегантен начин за заобикаляне на проблема чрез Copy Mapping Coordinates

  enter и това е резултата

  Краси Кръстев:

  Здравей, VAiOS.

  Страхотен начин за решение на задачката (заобикаляне на проблема).

  Благодаря че го сподели тук, определено ще е полезно за доста колеги.

 • Защо размерите са в Инчове?

  Daniel Donchev:

  Защо при мен размерите на изображението в редактора на материалите,конкретно като случея от видеото на керемидите, размерите са ми в инчове въпреки, че units са ми в см. ???

  Краси Кръстев:

  Здравей, може ли да ми кажеш какви са настройките на променливата dwgunits.

  На този етап само ги проверете.Какво представлява тази системна применлива може да разберете от тук:

  Как да не се премащабира рамката в Layout -a ?

  Как да измеря разстояния в чертежа?

  Daniel Donchev:

  Благодаря Краси !!!! Наистина беше в това проблема, но интересното е, че работя с AutoCAD 2017 и не мога да разбера от къде ми излизаше още една подопцията при която можех да променям units и само за material browser, но вече всичко е ок !!! Още веднъж благодаря !!!

  Краси Кръстев:

  Моля радвам се, че сме разрешили проблема.