Основни принципи при визуализациите

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана.

Команди


SUNSTATUS - 0: слънце изключено; 1: слънце включено.
SUNPROPERTIES - Пуска палетата с настройки за слънцето.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кое определя добрата визуализация?
Това дали се използва специализиран софтуер за визуализации
Добрият подбор на материали, осветление и погледи.
Изключително точен до милиметъра 3Д модел
 
Кое от долупосочените НЕ е основен елемент на визуализацията в 3D?
цвят на слоя
материал
осветление
поглед

Въпроси и отговори

 • Теменуга Иванова Иванова:

  Защо ,когато дам sky background ръбовете на елементите се променят от бели на черни ?

  Иван Цукев:

  Теменуга,

  честно казано не се сещам това да ми се е случвало, но може и да не съм забелязал. То просто няма значение, защото после при рендериране ще се покажат материалите, които сме задали, а не бели или черни ръбове.

  Може да има и разлика от версия до версия.

  Лилян Батолски:

  Моля за малко помощ; лаптопа ми е HP PAVILION G6-2012EU/B6G27EA с INTEL CORE i7-3612QM 2.10 GHz и ТИП ГРАФИЧНА КАРТА AMD RADEON HD 7670M с 2Гб не ми се показват сенките. Възможно ли е нещо да е изключено, или драйвери да няма.

 • относно видео карта

  Лилян Батолски:

  Моля за малко помощ; лаптопа ми е HP PAVILION G6-2012EU/B6G27EA с INTEL CORE i7-3612QM 2.10 GHz и ТИП ГРАФИЧНА КАРТА AMD RADEON HD 7670M с 2Гб не ми се показват сенките. Възможно ли е нещо да е изключено, или драйвери да няма.

  Иван Цукев:

  Щом работи видео картата, значи драйвери има. Препоръчвам обаче да се инсталират най-актуалните драйвери от сайта на производителя.

  Отделно може да се пусне командата 3dconfig, в която са настройките за видео картата и човек да си "поиграе" с тях, за да види дали не може да получи искания резултат.

  Лилян Батолски:

  Благодаря! Точно от настройките в 3dconfig беше изключени!

  Таня:

  какво точно трябва да включа или изключа като пусна тази команда?Моля,някой да ми помогне.Спомням си,и ефекта зебра също не ми се получи точно заради тези настройки .На hardware acceleration нямам отметка и всичко е изключено,но когато дам отметка чертежа ми изчезва,остават само няколко линии от него

  Валентина:

  Таня, след командата 3dconfig се отваря диалогов прозорец, избираш "manual tune", отваря се нов прозорец и на него НАЙ-ГОРЕ ВЛЯВО пише "Hardware settings", има знак за внимание в жълто, правиш да е "Enable hardware acceleration , ок и си готова. Затваряш и другия прозорец с ок и това е.

 • Посоките на света

  Иван Михайлов Слаев:

  Здравей,

  В това упражнение видяхме как слънцето огрява различно през различните часове, но от къде се настройва позицията на самата къща спрямо Севера, както се прави по принцип за да се види коя фасада с каква ориентация е.

  Цанко Дилов:

  Интересен въпрос. По принцип, ако трябва да се види директно някоя фасада, в AutoCAD си има по подразбиране изометрии като Front, Left, Right. Коя фасада с каква ориентация е обаче, не е ясно.Ще трябва да имаме на разположение например скица . В България скиците и визите за проектиране са изчертани така, че Севера е насочен "нагоре". Нямам представа как е в Америка, Азия или Африка. И тук става интересното: може ли да се познае коя фасада как е ориентирана спрямо посоките на Света,ако разполагаме само със сграда и сенки!? /Разбира се не на PDF/. Изометрия Top може би дава най-добра информация. Ако сенките са "най-къси" от горе на 21 юни и "най-дълги" на 22 декември, значи сме на север от Тропика на Рака (23 градуса и нещо- северна ширина) и Севера е отгоре. България е на около 20 градуса по-на север. Т.е. от север винаги ще имаме сенки. Само в тропическата зона, която е между двата паралела на тропика на Рака и тропика на Козирога, слънцето може да бъде в зенит и в определен момент няма да има сенки. Като поставих нашата сграда в локация Южна Африка на същата южна ширина, на каквато ние сме на север, всички сенки се обърнаха на 180 градуса, което сигурно означава, че според AutoCAD за целия свят Арктика си е на север, а Антарктида на юг.

  Емил Филипов:

  може да се настрои севера на къде е без да въртиш къщата, от set location има един компас и ъгъл, който може да се въведе и оттам задаваш на къде ти е север, иначе Autocad си го приема нагоре по default

 • въпрос относно сенките

  васил:

  когато дам на full shadows сенки не ми се получават а при местене на слънцето се наблюдава затъмняване или изсветляване на стени на обекта ,но когато дам на ground shadows тогава се появяват сенки ,защо е така с версия 2010 работя

  Иван Цукев:

  Ако не виждаш сенки във файла под видеото, то поиграй си с настройките на видео картата.

  Пусни 3dconfig и виж дали има отметка на hardware acceleration.

  васил:

  пуснах командата има отметки на всичко ,но hardware acceleration не го видях никъде в опциите.Аз като изтегля видеото с къщата,там сенките си ги има и се местят ,но реших да начертая един куб и да пробвам с него ,и там ,сега не че няма сенки но те сякаш пълзят по самия куб,не знам дали станах ясен ,а може би така и трябва да е

  Емил Филипов:

  3dconfig и после влизаш в Manual tune и там се намира най-отгоре enable hardware acceleration

 • Няма сенки

  Таня:

  какво точно трябва да включа или изключа като пусна тази команда?Моля,някой да ми помогне.Спомням си,и ефекта зебра също не ми се получи точно заради тези настройки .На hardware acceleration нямам отметка и всичко е изключено,но когато дам отметка чертежа ми изчезва,остават само няколко линии от него

  Евгени Стояновски:

  Таня, ето последователността на командите:

  1.Избери Render

  2.С десния бутон кликваме в/у Render  и последователно избираме Animations и Camera

  3. Избираме No Shadows

  4.Избираме Sun Status Off т.е. стойност 0

  5. Sky Off.

  6. С десен бутон в/у WCS (в дясно) избираме Parallel

  7.Пускаме сенките с Full Shadows

  8. Включваме слънцето - Sun Status - стойност 1.

  9. Осветлението по default трябва да е изключено за да се виждат сенките.

 • Светлозар Димов:

  Трябва да има регистрация в AutoCAD 360 и тогава картата става достъпна online. След регистрация е нужно рестартиране на AutoCAD.

  Varbev:

  Опитвал ли е някой да ъпдейтва аутокад 2014 след регистрация в аутодеск за да осъществи геолокацията. В сайта им го дават като необходимо условие за използване на картата за геолокация.

  Александър П. Цветков:

  ako autocad не ви е лицензиран не си правете регистрация в Аутодеск ,тъй като веднага ще ви гозасекат и стопират.Иначе става много лесни с задаване на локацията.

 • Защо?

  Владо Димитров:

  имам проблем със set location  при мен не излиза вариант да си избера от картата а две опции от които ако избера първата излиза това!?

  Краси Кръстев:

  Здравей, трябва да си инсталирал при основната инсталация Autodesk 360 и след това да си се регистрирал в Autodesk 


  Как става регистрацията виж тук :

  - http://aula.bg/question#id-125094400001


  А относно инсталацията на Autodesk 360 потърси във форума има доста такива теми относно това ако не инсталиран при основната инсталация как да се до инсталира.
  Владо Димитров:

  Ами аз там имам регистрация но не съм инсталирал.Ще разгледам и ще направя всичко.Днес преминах и през теста  финалният и вече имам и сертификат за 3D моделирането,предстои ми и интервю за работа за чертожник или там каквито се водим мисля че споменаха проектант и дано се представя добре защото заплащането е в пъти повече от сегашното ми.Благодаря за включвабето!

 • Защо има проблем с локацията?

  Кирил Тонев Гюдуров:

  Здравейте,сблъсках се с проблем , който е описан от Владо Димитров,направих стъпките които е описал Краси Кръстев, логнах се обаче си остана проблема с локацията. Ще съм благодарен на малко помощ .

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Закупена или Trial версия на продукта ползвате?

 • Защо бутона за небе работи наобратно?

  Любомира Манчева-Колева:

  Здравейте, имам 2 въпроса всъщност. Първия е както на всички остнали и на мен не ми се показва картата и въпреки, че се регистрирах в Autodesk 360, пак се не показва. Така и не прочетох ясен отг. на този проблем. Ако някой има линк към конкретна тема от форума, ще бъда благодарна да го сподели. Вторият ми проблем е свързан с визуализирането на небето. Смених си визуализацията ми да бъде в перспектива, но която и от 2 опции да избера за небе, екрана си остава черен. Интересното е, че като натисна Sky OFF и хоп, небето се появява както и хоризонта. Някой сблъсквал ли се е с този проблем? Работя с версия 2014. Благодаря!

  Tsvetove:

  Не съм сигурна защо не се зарежда картата, но си мисля че за небето причината може да е в настройките за цветовете на AutoCAD. Можеш да ги провериш в Tools-Options- втория таб е Display. Ще видиш бутон Colours. Като го натиснеш ще ти се отвори прозорец с различни опции. За различните елементи от екранал Отдолу може да видиш как те изглеждат при сегяшните настройки, а от списъците виждаш на кой елемент какъв цвят е зададен. Съответно можеш да ги променяш. Като приключиш натисни Apply&Close. Тези настройки са за програмата така, че ще имат ефект върху всеки отворен файл. ѝко случайно нещо не ти хареса отново влизаш в това меню и отдясно има бутони за връщане на настройките по подразбиране. Надявам се, това да помогне.

 • Здравейте, Защо при направени настройки за слънце и сянка, не ми се показват сенките както е при видеото? Аз съм с версия 2014.

  Ели Здравкова:

  Здравейте, Защо при направени настройки за слънце и сянка, не ми се показват сенките както е при видеото? Аз съм с версия 2014.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Ели Здравкова.

  Вижте дали проблема, който описвате не е сходен с този в тази тема тук:

  Защо всичко се получава толкова силно осветено?

  Ако не е, опишете малко по - подробно какво точно се случва и сложете една снимка, за да видим какво точно се вижда и какви настройки точно сте направила.

  Ели Здравкова:

  Здравейте, аз не съм правила никакви настройки. Направо изтеглих файла от упражнението. И като го отворя той си е настроен, но не се виждат сенките, както е във видеото.

  Краси Кръстев:

  Добре, прочетохте ли темата към която Ви препратих Защо всичко се получава толкова силно осветено?

  В нея проблема може би е подобен, файла е свален и вместо всичко да изглежда като във видеото, изглежда доста осветено.

  Ели Здравкова:

  Здравейте, така изглежда файла при мен. Не е осветен, но няма светлосенки, въпреки всички настройки.

 • Какви са проблемите с рендериране при версия 2015

  Георги Димитров:
  1. Render излиза в панел Vizualise, а не в отделен панел Render
  2. За да се разреши Geolocation трябва да се инсталира един Hotfix - тук е обяснението как се прави: http://forums.autodesk.com/t5/autocad-2013-2014-2015-2016-2017/you-do-not-have-permission-to-access-live-map-data/td-p/4782313 - проблемът идва от браузера
  Краси Кръстев:

  Добро допълнение!

 • Как да върна първоначални настройки на локацията?

  Inna:

  Въпросът ми е следния. Когато първоначално опитах да включа локацията от картата, autocad ме пита дали да използва карта и в бързината отказах. Как да възстановя първоначалната настройка, тъй като след отказа не ми дава възможност да я променя освен да въвеждам координати?