Обработване на мрежата чрез разрязване и обединяване на лица

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Създайте един паралелепипед и повторете показаното на екрана. По желание може да експериментирате със собствени форми.

Команди


MESHSPLIT - Разрязва лице на две нови лица. (След версия 2010)
MESHMERGE - Обединява няколко лица в едно лица. (След версия 2011)
MESHCAP - Създава лице на базата на "отворени" ръбове. (След версия 2011)

Въпроси и отговори

 • Защо се получава това?

  Ивайло:

  Защо когато въртя заоблени мешове, по време на въртенето те се показват като прозрачни паралелепипеди, независимо от формата си и чак гогато спра въртенето - придобиват формата, к. им е зададена? При незаоблени мешове
  същото
   ту се получава, ту не, но при заоблени - винаги независимо от заоблянето (1, 2, 3, или 4). Моля за разяснение. Благодаря. Урок: Обработване на мрежата чрез разрязване и обединяване на лица от  модул 5: Моделиране с 3D мешове.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, това при ротация ли се получава или при въртене с Orbit ( shift + mouse ) ?

  Борислав Иванов:

  Според мен проблема е във видеокартата Ви. Особено ако са по-сложни фигури, компютъра се натоварва. Хубавото е, че като спреш въртенето се оправя. На стария ми компютър, заради видеокартата, се получаваше изкривяване даже на 2D чертеж - две линии, които са една върху друга, при zoom-ване започваха да се раздалечават една от друга.

 • Защо не мога да изтрия лице от меш?

  Мария Боева:

  Здравейте! Аз отново имам на лице проблем и то необясним, поне за мен. Delete работи за целия обект, но не и за избрано лице. Каква може да е причината?

  Иван Цукев:

  Когато избереш обекта, в properties се вижда неговото име. 
  Този обект mesh ли е или mesh face?

  Ако пише mesh, ще се изтрие целия обект.

  Ако пише mesh face трябва да се изтрие само това лице .

  Мария Боева:

  Като маркиране разлика няма, но въпреки това дори и да ми показва mesh face не се изтрива.


  Цанко Дилов:

  арх. Боева, ако си смениш версия 2010 с по- висока, най-вероятно ще изтриваш всяко избрано лице.

  Кирил Тонев Гюдуров:

  Aми аз съм с версия 2016 и също не мога да изтрия лицето , така вероятността, че проблема е от по-старата версия май отпада. Лично аз имам проблем и с прилепването , който съм описал по надолу , та май излиза че си е бъг на самата версия която е инсталирана. Пробвах с друга версия ,( защото заради различни бъгове в различните версии съм инсталирал три варианта -2014,2015,2016 )при 2014 нямам проблеми . Извода който си правя аз лично е че всяка кракната версия има някакъв проблем. Все пак тук има доста хора,които са по-напред с материала от мен , така че ако има други идеи за решение на проблема , освен смяната на версията ще съм благодарен ако споделите.

  Кирил Тонев Гюдуров:

  арх. Боева , провери дали е сложена отметката

 • Защо не ми работи split face ?

  Огняна:

  Защо на Split face не ми работи прилепването за втората точка (за първата работи идеално) - активирани са съответните прилепвания, но не се появява маркер за никаква точка, както и да обикалям с мишката. Изпробвано е с всички видове прилепвания поотделно, не става. Накрая като кликна някъде и лицето се разрязва в случайна посока. Autocad 2016, съвсем легално копие. 

  Иван Цукев:

  Прилича ми на проблем с прилепванията. Изглежда все едно, че не може да намери втора точка. Пробвай да си поиграеш с прилепванията.

  Огняна:

  Да, някой ден, когато има време :) 

  В момента се боря с по-належащ проблем - почти невъзможно е да избера някои от лицата, за да им приложа различен материал от на останалия обект, а ако все пак успея - при следващото отваряне на файла не е запомнен материала.  Също не ми се запомнят и настройките, направени с materialmap... и всичко това отново избирателно за определени обекти и лица. Не знам дали друг е имал подобен проблем, но засега единствения workaround, който съм намерила, е да explode-вам обратно обекта до региони... 
  Интересното е, че същия проблем се появи и с готовия учебен файл.
  Кирил Тонев Гюдуров:

  Здравейте , при мен го има същия проблем с прилепванията на същата версия на Autocad , играх си с прилепванията по всякакъв начин , но втора точка на лицето въобще не намира. Дали причината не е някой бъг в самата програма .

  Кирил Тонев Гюдуров:

  Oтносно проблема с прилепването , когато сменя стила от Shaded with edges на 2D Wireframe , прилепването започва да си работи нормално . Ако някой има представа какъв е проблема , моля да сподели .

  D.Doncheva:

  На мен ми се показват само три Midpoint в едно лице, четвъртата не се показва.

  D.Doncheva:

  Отворих нов чертеж и при търсене на първа точка вече се показват и четирите средни точки, но за втора точка не може да се прихване средна точка.

  Костадин Петков Костадинов:

  и на мен с 2016 също не работи прилепване на 2-ра точка