Работа със солиди - паралелепипед, конус и цилиндър

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Допълнителна информация към видеотоЗапочнете с нов празен файл и повторете показаното на видеото.
CYLINDER - Чертае цилиндър
CONE - Чертае конус
BOX - Чертае паралелепипед

Тест за преминаване към следващия урок

 
Могат ли да се задават точни размери при създаването на паралелепипед?
Да, възможно е да се зададе размер по време на създаването на паралелепипед.
Не, трябва предварително да сме изчертали основата му с груби размери и да ги коригираме после.
Зависи от настройките на програмата.

Въпроси и отговори

 • Галя Стефанова Георгиева-Атанасова:

  Работя с AutoCad 2010 при мен липсва 3DOSNAP има ли откъде да го активирам?

  Георги Райчев:

  2Галя Георгиева аз също съм с 2010 и май ще трябва да сложиме и 2013. в урока за 3DOsnap се показва този режим и се казва че и по нататък ще се използва, а при нас въобще ги няма. затова ще трябва да инсталираме и 2013, на мен лаптопа ми е старичък и ме притеснява че ще забавя доста, ама нямаме избор.могат да работят заедно и 2010 и 2013. да не говорим че в 2013 има и параметризация, за която се надявам автора на курса поне да ни покаже нещо свързано с нея...

  Иванка Калева Чолакова:

  И AutoCAD 2012 върши работа - аз го имам от предния курс и поне засега има всички функции на 2013

 • Валентина Христова Ангелова:

  Като начертах паралелепипеда и започнах да чертая средата за конуса, не ми се получават прилепванията понеже паралелепипеда ми е блок. Къде бъркам при изчертаването на паралелепипеда?

  Иван Цукев:

  @Валентина

  Ако изпитваш затруднения с прилепванията, може би е по-добре да изглеждаш урок 7 и после да се върнеш и да повториш упражнението.

  Мария:

  Трябва да си активирала командата на конуса и чак след това да търсиш midpoint. В началото и аз не го правех и имах проблем.

 • Ангел Николов Стоев:

  Как мога да видя обема на един солид обект начертан в 3D?

  Иван Цукев:

  Може да се използва командата massprop за целта.

  Dory Dimitrova:

  Полето за начална точка не се появява вече. Как да го активирам? 

 • Защо фонът на чертожното поле ми е бял

  Велко:

  Във сички режими на визуализация, освен в 2D wierframe. Искам да сменя фона.

  арх. инж. Красимира Тодорова Петрова:

  фона се сменя от Options/Display/colors - тук се променят всички цветове и на мишката и екрана и каквото искате

  Велко:

  къде е това Options на 2013

  Иван Цукев:

  Има няколко варианта да го пуснеш: 1. Бутона Аутокад (горе ляво) и избираш options 2. Пишеш options в командния ред 3. Клик с десен бутон върху моделното пространство и избираш options

  Велко:

  открих го  Благодаря

  ТИХОМИР ХР.ТОТОРОВ:

  Koordinatite ne mi se poiaviavat v rabotnoto prostranstvo?

  ТИХОМИР ХР.ТОТОРОВ:

  ok, DYN v lentata za sastoiania/


 • Не ми се получава оразмерявването на паралелепипеда, къде греша?

  Ненчо Ненчев:

  Получавам началната точка 0,0,0, изтеглям основата, въвеждам @ 20,10, изтеглям височината 5,Enter. Височината се получава, основата е произволна.AutoCAD 2012.

  Ненчо Ненчев:

  По нататък цилиндърът и конусът ми се получават точно.


  Татяна Васильовска:

  При за даването на командата BOX, избираш начална точка в която ще стартира изчертаването на обекта и след това @ 20,10,5 и би трябвало да стане. Другия вариант е чрез изчертаване на правоъгълник: чрез командата RECTANGLE избиране на начална точка
  и @ 20,10 и след това чрез командата EXTRUDE да зададеш височина 5

 • Не мога да начертая нищо.

  Кичка Канева:

  Аз си свалих 2013.Когато въведа 0,0 за начална точка и натисна enter после чертае и изчезва като пусна мишката.Какво се натиска след въвеждане на координатите,че с enter при мен нищо не става излизат едни др.неща, който никак не са ми ясни.За първи път се сблъсквам с програмата и не съм сигурна че ще се справя без предварителна подготовка.А урока изглежда много лесен,но не ми се получава.Къде бъркам?

  Татяна Васильовска:

  След като напишеш началната точка и ентър, трябва да въведеш дължина на линията ако чертаеш линия, ако чертаеш правоъгълник например въвеждаш @ 20,40 и получаваш правоъгълник с размери 20, 40 в мерните единици които чертаеш.

  Татяна Васильовска:

  Май почнах от средата. Избирах какво ще чертаеш: линия, правоъгълник, кръг, каквото искаш, следващата стъпка е задаваш начална точка 0,0 и след това вече в зависимост от това което желаеш да начертаеш въвеждаш неговите данни

  Кичка Канева:

  Справих се,разбрах къде бъркам.

  Кичка Канева:

  Благодаря Татяна!

  Кичка Канева:

  Имам още едно питане.Как да напиша 4,5 за размер на конус както е в случая при положение,че като натисна запетая ме прехвърля в следващото квадратче?

  Антони Радованов:

  В командия ред на аутокад вместо десетична запетая се използва точка. Запетаята е разделителен знак между отделните стойности на координатите. Тоест 4.5 вместо 4,5.

  П. Чардакова:

  Кичка, може да използваш за десетична запетая точката от малката (цифровата) клавиатура. От там винаги възприема като десетична запетая, а не като разделител на координатите по осите.

 • Как да активиам полето за начална точка  ?

  Dory Dimitrova:

  Използвам AUTOCAD 2015.Полето за задаване на начална точка преди се появяваше ,сега изчезна. Как да го активиам  ?

  Краси Кръстев:

  Имаш предвид комадната линия ако е така с клавишна комбинация ctrl + 9 .

  Dory Dimitrova:

  Не. Имам предвид полето ,в което се въвеждат координати .

  Краси Кръстев:

  Натисни F12 за включване на Dynamic input.

  Dory Dimitrova:

  Излезе ! :) Благодаря !

 • какво е това?

  Владо Димитров:

  днес като стартирах програмата и се появи странно размазване след курсора.някой да им идея какво става?със версия 2015 съм.

  Краси Кръстев:

  Здравей, най - вероятно проблема е подобен на този http://aula.bg/question#id-114227200001 когато си в 3D режим ако се случва то на 99 % предполагам че е от настройките на hardware acceleration. Освен тази тема която ти посочих има и още доста свързани с hardware acceleration , може да разтърсиш през търсачката.

  Владо Димитров:

  Ето какво открих като се порових,кликвам на иконата със десен бутон и после от този прозорец ако изклщча и този ефект изчезва.Сега съм 2015 версия за първи път и също така съм със нов компютър-видеото е NVIDIA GEFORCE серия 840M  whit 2GB Dedicated VRAM  ако това е важно.screenshot59ff65e-1c4edfd52.jpgscreenshot3cbac3b-76bd555c.jpgscreenshot5331a41-1132ba8ed.jpg

  Владо Димитров:

  темата която ми посочи от преден урок,същите инструкции мога да следвам като стартирам версия 2014


  Краси Кръстев:

  Да, за 2015 обяснение няма ..... повечето примери са за 2014..

  Владо Димитров:

  Значи е по добре да премина на 2014 за курса за сега!

  Благодаря ти за експедитивните отговори.
  Краси Кръстев:

  Не работи с поледна версия е едно от правилата на които държа, в конкретни казус прсото чисто като интерфейс има мн лека промяна спрямо 2014 иначе идеята е същата.... ако прочетеш нещо във форума в дадена тема, но не го намираш за твоята версия просто пиши под дадената тема и ще се помогне да се намери и при теб.

 • Как да включа прозорец "Базова точка" / "Specify base point or" ?

  Петя Владимирова Митрева:

  Здравейте, във въдеото се вижда включен прозорец за въвеждане на базова точка. При мен мога да въвеждам данните само в командния ред. По какъв начин мога да включа това прозорче, като разбирам че е различно от кординатните менюта (F12). 

  Благодаря, приятен ден!
  Краси Кръстев:

  Здравей, попринцип при включен Dynamic input ( става с натискане на F12 ) следва да въвеждате данни динамично в полето за чертане ( естествено обаче когато при стартирана команда курсора  на мишката се намира върху пространството за чертане ). 


  Като цяло ли всичко трябва да въвеждаш данни динамично ами само през командния ред, и за коя минута ( и секунда ) от видеото говорите за да мога да погледна за какво точно говорите, за да се ориентираме тук въ форума какво не е наред.
  Петя Владимирова Митрева:

  След като изберете BOX, програмата автоматично отваря прозорец до курсора на мишката "Specify base point". При мен не се показва и въвеждам данните на X и Y в командния ред. В клипчето се виждат цифрите до курсора на мишката, точно в това поле "Specify base point". Мин 1:32 се появява за първи път във филмчето.

  Краси Кръстев:

  На 1:32 пише Specify first corner само да уточним, иначе благодаря за посочването на мястото от видеото в което срещате проблем.


  Трябва да си с включен F12 ( Dynamic input - снимка 1 - трябва DYN да свети  или ако сте с иконки снимка 2 - иконката която съм посочил с позиция 1 трябва да свети ).

  Друго важно нещо е както и горе съм споменал е курсора да бъде в пространството където се чертае, а не в близост до командния ред.
  На снимка 3 съм с включен  dynamic input и както се вижда при стартирана команда AutoCAD мога да въвеждам динамично стойностите ( както е показано и в урока ) обаче ако просто се приближа до командния ред ( снимка 4 ) дори да съм си включил динамичното въвеждане, то не е визуализирано и мога съотвтно да въвеждам стойности само в командния ред.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и след изпробване на това което написах по - горе да успеете да се справите с проблема.
  Петя Владимирова Митрева:

  Благодаря за подробният отговор. За жалост при мен отново не се показва този ред до мишката. Dynamic input е включен със сигурност. Като избера base point или first corner и започна изграждането на самия обект, мога да въвеждам размери в работното пространство. Менюто, което се вижда в картнинка 3, стрелка 1 все още го няма. Мога да се справя и без него, но изглежда много по-лесно, когато виждаш отделно по коя ос, задаваш кординати.

  Краси Кръстев:

  Ясно изпиши DYNMODE В командния ред и задай стойност 3

  Петя Владимирова Митрева:

  :) СУПЕР! Много благодаря!!! 

 • Защо не мога да запаметя чертеж в 3D пространството?

  Irina Baleva:

  Здравейте, след като начертах солидите и опитах да запеметя чертежа AutoCAD ми дава грешка. Трябва ли да инсталирам нещо допълнително? Благодаря!

  AutoCAD 2014
  Краси Кръстев:
  Здравей, вероятност за този технически проблем с AutoCAD могат да са доста 

  неща, затова ще изброя няколко неща които евентуално може да създадат този 

  проблем :  1. Най - напред, ако не си правила update на видео картата си е хубаво да го направиш и още на този етап може да си решиш този проблем.

  Тук оставям няколко линка към осн. видеокарти от които спрямо твоята карта 

  можеш да свалиш последния update и да го инсталираш :

  http://www.nvidia.com/Download/index.aspx

  http://support.amd.com/en-us/download

  http://www.intel.com/p/en_US/support/detect
  2. Тук един полезен линк : http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/syscert?id=18844534&siteID=123112# 

  от autodesk може да видиш дали твоята видео карта е включена като hardware и кое е последния update за нея който трябва да е инталиран.
  3.  Тук http://aula.bg/question#id-124096000001 в тази тема има доста интересни 

  неща за спрявяне с проблем при вградени или по - слаби графични карти ( ако 

  работите с laptop например ), 

  съвета ми е да я прегледаш има 3,4 мнения но са доста стойностни като 

  твърдения.Така като гледам при теб не е Включен и Hardware Acceleration - 

  което си предпоставака за този проблем и предпоставка за 

  за проблем с update на драйвърите на видео картата.  4. Ако имаш други "AutoCAD - и" по - стари може и те да правят проблем със 

  стари файлове останали и пречещи на по новата версия .... съвета ми е да ги 

  Uninstal - неш всички по - стари версии на CAD ако не ги ползваш.
  5. Друг вариант за получаване на този проблем ( който лично на мен не ми се 

  вярва да е, но все пак ще го сложа като вариант за справяне с проблема ) е да 

  си настройш темата на Windows - a ( в твоя случай е Windows 7 така както 

  виждам на снимката )

  Отиди с десен бутон върху Desktop - a  и след това избери Personalize и от там 

  смени темата да е някоя от Basic темите, а не Aero - ( снимка 1 позиция 1 ) 
  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Ако някой друг има друга идея или е попадал в такава ситуация или пък някъде 

  е прочел нещо по тази тема нека да го сподели ще ми е интересно да видя и 

  други предложения.
  Irina Baleva:

  Благодаря за отговора, Краси! Както винаги изчерпателен:) Ще пробвам да си направя update на картата и да видим какво ще излезе.  

 • Как да намеря среда на отсечка?

  Галя Костадинова:

  Защо не мога да фиксирам средата на отсечката между посочените точки. Работя с AutoCAD 2014. Не успях да проследя последователността на операцията в урока. Използвах SHIFT+ десен бутон на мишката, но нещо пропускам.

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето едно видео в което давам пример за вариант за грешка при използването на това прилепване.Варинат за грешка при ползване на прилепвания

  Краси Кръстев:

  Да го кажа накратко т.к. видето не тръгва поне при мен не знам защо иначе в него ясно и точно показвам основните "подводни камъни" при ползването на прилепването .... надявам се при теб да няма проблем.


  Идеята е следната преди да използваш каквото и да било прилепване трябва да си стартирала команда от AutoCAD, която команда да изчертва обект ( било команда за полилиния, било за окръжнсот както е показано в урока ) след като си стартирала така команда следва вече с десен бутон + shift да избереш mid between 2 points след което AutoCAD ще те попита за избор на двете точки между които искаш да е тази точка на прилепване between 2 points, това е най - често срещание проблем.

  Ще добавя и още една тема тук в която съм изяснил този въпрос, и малко по подробно със снимки ( screeenshot -ове )

  Ето я и темата  http://aula.bg/question#id-108710400001

  може да я прочетете ще ви бъде от полза дори и да не е точно това проблема, ако не е това проблема не се притеснявайте пишете отново ще намерим къде е проблема.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора тук и с темата която посочих в която по нагледно е показано какво имам предвид.
  Галя Костадинова:

  Здравей, Благодаря за отговора. И при мен видеото не тръгна, но разгледах темата. Аз преди 6 години изкарах курс Аутокад 2D и 3D, версия 2006, но не съм практикувала. И тъй като сега съм в етап "Избор на курс", стигам до извода, че е по-добре да избера AutoCAD Formula, за да  си припомня всички операции и да науча някои тънкости на програмата. 

  Краси Кръстев:

  Ами ако наистина е така е по - добре да минеш AutoCAD Formula курса от гледна точка на това че пт 2006 до сега има доста нововъведения в AutoCAD, които пестят доста време, освен това щом не си практикувала през тези години, почвайки с този курс ще видиш един доста добър начин на работа с програмата, който начин на работа стане ли ти стил на работа и навик няма да имаш никакви проблеми с ползването на AutoCAD.

  Цанко Дилов:

  При мен видеото тръгна и е с много добро качество.

  Надя:

  Здравейте, успях да отворя видеото, от което разбрах, къде е проблема. Вече всичко е наред, благодаря за помощта! Поздрави!

 • Как да се изобрази?

  Ивайло:

  Как, моля, да се изобрази (ако може) наклонен под даден ъгъл (а не произволно) конус с елиптична основа? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  Ако ползваш директно командата за конус няма опционалност за това да направиш директно наклонен конус на база на елиптична основа... поне в  чист AutoCAD 3D.

  Поне в момента лично аз не мога да се сетя за  директен начин за изчертаване на наклонен конус имам една идея която може да се приложи, но е с лека сметка, идеята е да спрямо ъгъла под който искаш да направиш конуса да видиш на какво разстояние е отместен върха на конуса спрямо центъра на елипсата, малко просто геометрия и ще знаеш какво е отместването, знаейки отместването може да нарпавиш следното :

  В XY равнината правиш една елипса с радиуси толкова колкото е основата на конуса, същата тази елипса я копираш ортогонално ( с включено ORTHO ) по Z на N единици ( равни на височината на конуса ), след което горната елипса я преместваш с Ortho на определено разстояние по X или Y - това преместване е релано сметнатото отместване за което говоря по - горе, след което правиш елипсата с пренебрежимо малки размери спрямо долната, ако долната е 1500 на 1000, то горната я правиш 1 на 1 т.е. все едно горе имаш точка ( снимка 1 ), след което между двете правиш един LOFT и си готов, снимка 2, до тук обаче трябва да се работи с 2d Wireframe режим след това включвайки Conceptual например ( снимка 3 ) е постигнат крайния резултат.

  Най - вероятно има и по - бързи и интелигентни начини за справяне с този проблем, но това е първото което ми дойде на ум.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
   
  Ивайло:

  Благодаря, Краси. Това с LOFT съм го опитвал неколкократно. Но LOFT е командата с най-своенравното държане. Работи абсолютно когато й е кеф на нея. От 10 случая да изобразя нещо с нея 7 или 8 са неуспешни за съжаление (геометрично нерешими ситуации и какво ли още не). Просто LOFT си действа когато й е кеф на нея. Явно това е все още значителен проблем за Autodesk. С LOFT винаги става наклонен конус само, ако горната основа (елипса в случая) е наистина елипса, а не толкова малка, че да се възприема като точка. Пък дори и по-случайност някога да стане с доста малка елипса, възприемаща се като точка, то при увеличаване на образа, ще се види, че не е точка. Явно с чист AutoCAD не е възможно да се получи наклонен конус. Може само наклонен пресечен конус.

 • Защо 

  Надя:

  като задам център между две точки ми излиза на екрана следният надпис: "Unknown command "M2P" (аз работя с версия 2014) Дали е въпрос на някоя настройка? Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравейте, ето една тема :

  Проблем с прилепването M2P

  в която първия отговор съм поставил едно видео в което обяснявам какви са вариантите за грешка при ползването на M2P, АКО не тръгне видеото, вижте втория отговор от темата.... там накратко съм описал взъможните проблеми.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора в темата в която ви насочих.

 • Има ли възможност в 2016 да се промени да не се показват иконките, а да е изписано като текст?

  Деян:

  Здравейте има ли възможност в 2016 да се промени да не се показват иконките а да е испишано като текст ,
  както до верзия 2014 с десен бутон на иконките и деселектиране на командата Use Icons ? Благодаря , приятен ден !

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Деян.

  Това няма как да стане от версия 2015 насам визуализацията на лентата със състояния е само по този начин - с иконки.

  Ето няколко теми във форума на Aula в който се дискутират тези иконки.

  С AutoCad 2015 съм. Има разлика в лентата за състоянието. Къде мога да видя командите, които онагледявате в урока, а при мен ги няма?

  Какво става с иконките във версия 2015?

  Защо в AutoCAD 2015 не откриваме текстов вариант на лентата за състояние?

  Деян:

  Благодаря Краси , Поздрави !

 • Как да направя разгъвка на конус, така, че след разпечатването и в 1:1, с плотер, да я използвам за шаблон по който да изрязвам тенекия и ламарина?

  Петър С. Петраков:

  Как да направя разгъвка на конус, така, че след разпечатването и в 1:1, с плотер, да я използвам за шаблон по който да изрязвам тенекия и ламарина? Програмата разполага ли с команда за автоматична разгъвка или е необходимо с "Ауто лисп", да си генерирам подпрограма и бутон? То по принцип има много други начини (аналитичен-формули и изчисления; графичен с построения,...)... В Solid Works, съм виждал как става, но за Auto CAD търся.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Препоръката ми е когато става дума за разгъвки, да ползваш - Solidworks или Inventor.

  Попитай в раздела на Inventor в Aula, съсъ сигурност ще ти помогнат.

  Що се касае до AutoCAD ето тук: Как да получа автоматично разгъвка на шина? има подобна тема в която има препратка към една програмака която е допълнителен plugin към AutoCAD, която програмка прави разгъвки, може да я пробваш нея.

  Петър С. Петраков:

  Аз до момента я правих с Auto CAD, с помощта на геометрични построения, но става по-бавно.

  Valentin Lishkov:

  free, бесплатно http://www.onlinecadtools.com/myindex_ru.HTM http://www.onlinecadtools.com/english/html/sheet_metal/index.HTM

  Valentin Lishkov:

  http://www.onlinecadtools.com/bulgaria/html/sheet_metal/index.HTM

 • Как да прилепя обекти?

  Валентина Кирилова:

  Здравейте, използвам Civil 3D 2016, досега нямах проблем, но при опита в 4-ти урок да прилепя конус към куб ми излиза това съобщение: Command: **** System Variable Changed **** 1 of the monitored system variables has changed from the preferred value. Use SYSVARMONITOR command to view changes. **** No System Variable Changed **** **** System Variable Changed **** 1 of the monitored system variables has changed from the preferred value. Use SYSVARMONITOR command to view changes. **** No System Variable Changed **** _mid Unknown command "MID". Press F1 for help.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Валентина.

  Този малък проблем може да го оправим като разберем първо КОЯ от системните променливи е променена. Именно това ти показва съобщението, което си поставила по-горе.

  Изпиши в командния ред SYSVARMONITOR и след това натисни space.

  Следва на екрана да ти се появи показани на снимка 1 позиция 1 прозорец. В него в табличен вид са показани част от по-важните системни променливи който ползва AutoCAD.

  В колоната Preferred (снимка 1 позиция 2) съответно е стойността на дадената системна променлива, която е за предпочитане, т.е. тази при която AutoCAD работи така както са свикнали 90 % от хората. В колоната Current (снимка 1 позиция 3) е настоящата настройка на системната променлива.

  Пред тези системни променливи в които има разлика в настройката между предпочината и настоящата настройка има изписан възклицателен знак.

  Снимка_1

  При действиеото което си описала че искаш да направиш най-вероятно става дума за системната променлива PickFirst , която поради някаква причина се е променила. Най-вероятно в момента трябва първо да селектираш обекта и след това да правиш какво и да било.

  Препоръката ми е да видиш КОИ от системните ти променливи са с възклицателна, да видиш коя е препоръчителната настройка и да промениш настоящатата с препоръчителната, посредством бутона Reset All в прозореца SYSVARMONITOR - снимка 2 позиция 1.

  Снимка_2

  Вариант е да рпомениш и само PickFirst, стига това да е видоизменената системна променлива. Ако видиш че тя е променена, Изпиши в командния ред PickFirst (снимка 3 позиция 1), натисни space и AUtoCAD следва да те попита за стойност на променливата 1 (снимка 3 позиция 2)

  Снимка_3

  Препоръката ми е да се свиква с стандартно заложените препоръчителни настройки на тези системни променливи т.к. наистина тези които са препоръчани са доста по интуитивни, НО все пак е въпрос на избор.

 • Може ли да споделя как се реши проблема с прилепянето на обектите?

  Валентина Кирилова:

  разбрах - справих се - трябва непременно да се избере първо фигурата, която ще се чертае

  Краси Кръстев:

  Здравей, Валентина.

  Супер е че си се справила с проблема.

  И все пак тук в темата която създаде:

  Как да прилепя обекти?

  Има няколко пояснения за това от къде може идва проблема описан в съобщението което AutoCAD ти е показал.

  Препоръката ми е да провериш този отговор на въпроса, т.к. ще ти е полезен и занапред. Тези системни променливи за които съм писал са доста често дискутирани тук във форума на Аула и има няколко, които са важни и ако са се променим без да искаме, то следва AutoCAD да промени начина си на работа до неузнаваем за нас начин.

 • Защо в 2018 няма възможност за текстова визуализация на лентата със състояния?

  васил:

  Здравейте в аутокад 2018 версия не мога да сменя иконките в лентата на състоянието с текст ,по начина по който се сменят в по старите версий не може явно ,дали има начин да се сменят

  васил:

  Да видях че е дискутирано по темата

  Краси Кръстев:

  След 2015 вече няма тази възможност :/

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Станислав.

  След 2015 версия (включително и 2015) тази опция в AutoCAD беше премахната от Autodesk.

  Доста коментирана тема тук във форума, т.к. доста хора бяха свикнали с текста долу и опредлено липсва тази опция, НО в крайната сметка така са решили така са направили :) ако искаш да ползваш тесктвоия вариатн на иконките, то имаш възможността и желанието ползвай 2014, честно да си призная инструментите които ползвам от 2018 и ги ням в 2014 са не повече от 5 на брой, НО ми пестят време.

  Препоръката ми е да ползваш по новата версия и да прикваш с по-новото т.к. вероятността нещо старо, което е премахнато да се върне не е чак толкова голяма.

  Зависи от теб :)

  Станислав Славов:

  Благодаря за бързият отговор Краси! Мисля да те послушам и да продължа напред, все пак трябва да се надграждаме, както ние така и софтуерните технологий. Хубав и усмихнат ден ти пожелажам.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че искаш да надграждаш знанията с още и с още ... Поздравеления!

  Продължавай все така! :)

 • Как да превключим от икони към надписи? 

  Йордан Иванов:

  Как мога да си превключа иконите към надписи в AutoCad 2018?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Йордан.

  След 2015 версия насам има само иконки :), от Autodesk решиха да махнат тази опция след 2014 версия.

 • Антони Радованов:

  От 4-5 версии насам вече няма възможност тези команди да се изобразяват с буквени абревиатури. Имат само икони, за това и отметката да не се използват я няма.