Използване на подопциите при LOFT

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана. Създайте няколко собствени форми и пробвайте командата на тях.

Команди


LOFT - Създава 3D обект на базата няколко разреза. Командата съществува от версия 2007 (но е обновявана и в последващи версии)

Въпроси и отговори

 • Марина Христова Дойчева:

  Здравейте инж.Цукев, Движа се бавно в модулите, но открих че в първата фигура втория гид не е свързан с долната фигура. Как мога да направя допиране, за да ми се получи обема.

  Иван Цукев:

  Мариана,

  Наистина едната линия не е свързана с по-малкия кръг. Просто я преместете със snap да се долепи до него, за да може да се получи упражнението.

  Иво Веселинов:

  И аз имах същия проблем, но втория гид е свързана с долния кръг. Разликата е че в клипчето въпросната линийка е свързана със самата окръжност, а не с центъра й както е в прикачения файл. Явно като чертаем гидове трябва да са свързани по обиколката на дадения 2D обект а не вътре в него.

  Антоанета Ангелова:

  Не поправяйте упражнението! Така е по – интересно.

  Цанко Дилов:

  Наистина така е по-интересно.

 • Александър Жипонов:

  Имам въпрос за една от функциите на Loft: Когато изберем Loft, долу в командния ред има опция Join multiple edges, която се опитвам да видя за какво служи но нещо не ми се получава. Можете ли да дадете разяснение? Благодаря

  Иван Цукев:

  С Join multiple edges можем да обединим няколко линии, които завършват една в друга, за да ги използваме като сечение за командата.

 • Визуализация при избирането на сечения

  Иво Веселинов:

  Когато избирате отделно сеченията при командата LOFT, оформилите се вече повърхности се оцветяват(щриховат) за по ясна визуализация. Това настройка ли е или е от версията, защото при мен не се показва(AutoCAD 2011)?

  Цанко Дилов:

  При първия ми опит също не се показа щриховане. Оказа се, че съм в режим Wireframe. Същото се получава и с Hidden визуализация.

  Иво Веселинов:

  Имам предвид за временната визуализация, още когато избираме отделните елементи на не формиралия се солид, преди приключване на цялата командата.

  Иван Цукев:

  Това го въведоха в по-новите версии.

 • Иванка Калева Чолакова:

  Защо като натисна Enter, след като съм избрала окръжностите, не ми стават активни подопциите на функцията: [Guides/Path/Cross sections only/Settings]? Не можах да си направя и упражнението от предишния урок...

  Цанко Дилов:

  С коя версия на AutoCAD се упражняваш? Напиши Guides в командния ред след Loft и маркиране на окръжностите, Enter и пак Enter след Guides. А имаш ли команден ред? Ctrl + 9 включва и изключва командния ред.

  Евгени Стояновски:

  Имам въпрос за подопцията на LOFT- Guides. В първия пример, след избиране на двата кръга и задаване на Guides избирам първия сплайн и тялото се получава. При избиране на втория сплайн (този който завършва в центъра на кръга) и натискане  на  Enter се връщам в начално положение т.е. няма никакво тяло. Къде греша?

  Цанко Дилов:

  Евгени, Не се получава, именно защото вторият сплайн не е свързан с втория кръг /по-малкия в случая/. Отговор на инж. Цукев на твоя въпрос можеш да намериш в началото на коментарите именно под това видео. Въпросът е зададен от Марина Христова Дойчева, която явно е била на ясно с проблема и необходимостта от свързване на сплайна с малкия кръг. За съжаление не е публикувала резултатите си след отговора на инж. Цукев. С извинение към Марина, аз ще публикувам своите. Общо взето трябва да се внимава с прилепването за свързване, защото ако се прилепи в неподходяща точка, също не се получават нещата. След включен SNAP, маркира се втория сплайн и след Quadrant крайната точка от въпросния сплайн /която е в центъра на кръга/ се свързва с кръга. Трябва да е от страната на прилепената първа точка от сплайна към долния /по-голям/ кръг. При "разметешване" с прилепванията няма как да се получи солид. Ще приложа скрийншот с варианти на решението, като се надявам да е достатъчно ясно и да няма нужда от много текстови обяснения: 1. Включен SNAP 2. Маркиране на втория сплайн 3.При избор на Quadrant правим свързването и готово. 4.Фигурата от учебния файл 5.Неподходящо свързване 6.Добро свързване 7.Щом се получи тази фигура, значи сме решили проблема 8.Нарочно или не във файла за упражнение вторият сплайн не беше свързан. Затова пък след коментари и проби изглежда "овладяхме" доста добре този, иначе изглеждащ на пръв поглед лесен урок.

  Снежана:

  Аз също доста се борих с това упражнение, заради несвързаният втори сплайн, докато не прочетох коментарите. Успях да свържа сплайна и всичко с тази фигура стана о.к. Проблема обаче е че като начертая моя фигура /подобна на тази/ и стартирам Лофт, посочвам първия кръг, после втория /изчертава се пресечен конус /и когато посоча гида, Ауто КАД изписва "The selected entities are not valid." и фигурата остава незапълнена. Опитвам се да изчертая сплайна от точка на единия кръг до точка на другия кръг, но явно не успявам да ги свържа, въпреки използването на оснап. Включих и 3д оснапа, но при него изобщо не ми се появява включеното прилепяне /да речем най-близка точка или перпендикуляр/. Къде греша?

  Снежана:

  Успях да реша проблема, чрез въвеждане на координати на сплайна. Явно просто произволен сплайн , става много сложен, за да се използва за гид. Поправете ме, ако греша?

 • Под опции на Loft

  Мария Ганчева Димитрова:

  Каква е разликата между Guides и  Path. 

  И молба за съвет. Искам да си купя лаптоп за работа с Аутокад 2014 и гледане на уроците. С какви характеристики трябва да бъде? Благодаря предварително. 
  Антони Радованов:

  Както става ясно от въпросите в този урок за функцията GUIDE е нужно кривата да се допира до началното и крайното сечение на обема. За функцията PATH кривата не трябва да се допира до някое от сеченията, а трябва да свързва центъра на първото напречно сечение с центъра на последното (в случая кръг). GUIDE представлява външен образувателен "шаблон" за обема, а PATH е оста около която се определя образуващата на обема.

  Васил Ангелиев:

  Благодаря за отговора на Антони Радованов

  Владо Димитров:

  screenshot184089-237a97f60.jpgscreenshot56b4334-3899687.jpgЕто какво се получи като си поиграх с различните опции и по точно 

  комбинирах тази най отдоло със някоя от  горните и един от резултатие получават се наистина луди форми хахах:)Даже веднъж и програмата ми гръмна а съм със добър лаптоп със добра видео карта и процесор..!
  Божидар:

  Здравейте! С АК 2014 съм и според моите проби за път може да се ползва не само сплайна, свързващ центровете на кръговете, но и сплаин свързващ перифериите на тези кръгове.

 • Как да изкарам триъгълника с падащото меню за режим на заобляне?

  Мария Боева:

  При мен не излиза "1" . Работя с версия AutoCAD 2010. Имам и още едно питане. Как може да си включа помощното меню Selection да е активно "2" .

  Иван Цукев:

  Иконката я има само в по-новите версии. Не ти е необходима, защото същите опции ги има и в командния ред.


  Менюто selection cycling е новост от 2011 така че отново го нямаш заради версията. Там можеш да оправиш проблема с комбинацията Shift+Space която "циркулира" между припокриващи се обекти.

  Мария Боева:

  :) Благодаря. 


 • Как се стартира Selection Cycling?

  Антоанета Ангелова:

  Иконката ми е ОН. Как да се докопам до подменюто, което се появява в урока?

  Краси Кръстев:

  Здравей, за кое подменю точно става дума, в коя минута от видеото се появява ?

  Краси Кръстев:

  Отиди на иконката за SC ( Selection Cycling - снимка 1 позиция 1 ), и кликни с десен бутон на мишката след което избери Settings с левия бутон на мишката ( снимка 1 позиция 2 )

  Снимка_1

  Следва да се отвори прозорец като този на снимка 2. Съответно в раздела Selection Cycling ( снимка 2 позиция 1 ) се увери че има отметки, както е посочено в позиция 2,3, и 4 на снимка 2 )

  Снимка_2

  Ако няма отметки сложи и след това кликни на ОК. Следва подменюто което показваш от урока да се показва.

 • Какво постижение :)

  Георги Димитров:

  Ето какво постигнах за обучението дотук. Само за 2 дни и до средата на модул 2. Този елемент ми е крайно необходим. Благодаря Ви! Продължаваме! ГД

  Краси Кръстев:

  Курса определено е полезен и е практически насочен.Надявам се с напредването в курса да придобиете още повече практични знания и умения.

 • Може ли някой да ми каже

  Dobromir:

  Здравейте,бъгна ми се нещо командния ред и ми излизат с прекален едър шрифт командите,но не мога да се сетя от къде се намаляваше и минимизираше шрифрта.

  Dudu:

  мисля,че е menu font size