Актуализиране на чертежите при промяна на модела

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана. По желание може да експериментирате със собствени чертежи.

Команди


SOLVIEW - Създава автоматично поглед и слоеве към модела от хартиеното пространство
SOLDRAW - Генерира профили и разрези на базата на погледи, създадени със SOLVIEW
MVIEW - Създава и контролира поглед към модела (вюпорт)

Тест за преминаване към следващия урок

 
При промяна на модела, актуализират ли се автоматично направените вече разрези с командата Solview?
Не. Трябва отново да се пусне командата Soldraw и изберем "viewport - ите" .
Да. При промяна на модела се актуализират и разрезите.
Не. Трябва разрезите да се направят отново с командата Solview

Въпроси и отговори

 • Янчо Димитров:

  може ли да се задава конкретен ъгъл на изометрия,например искаме да поставим детайла в "наклонена фронтална диметрия" ъгъла между осите е различен:между ос X и Z е 135градуса,между Z и Y е 90, между X и Y е 135 градуса.Тъй като съществуват различни аксонометрии по БДС 2.321-81 Autocad какво казва по въпроса :)

  Иван Цукев:

  Аутокад казва следното:

  Ние чертаем в 3Д пространството точно - ъглите между осите са 90 градуса.

  Вече ако искаме, можем да променим това как изглежда нашият обект като променяме погледите. Например с режим перспектива, с различните изометрични погледи под различни ъгли.

  Тези методи по БДС са за чертане на хартия, защото там ако чертаем само с оси на 90 градуса, чертежа ще изглежда "дървен" и няма да изглежда толкова изометричен.

  Зоя Цонева:

  Очевидно AutoCad предлага само изометрични изгледи (Поне такива излизат във View Contros). Всички останали видове аксонометрии, като диметрии и триметрии, трябва да се "наместват" ръчно. Това едва ли е особено голям проблем, след като има проектиран триизмерен чертеж, който би могъл д бъде разгледан от всички страни.

 • Защо когато сложа оразмеряващи линни на разрез те се появяват и в другия разрез както и в Viewport?

  Любомира Манчева-Колева:

  Здравейте,

  реших да сложа оразмеряване на разрез А-А и линните на оразмеряването се появиха при разрез Б-Б, както и на основния модел. Предполагам е свързано с Layers и по конкретно с иконките за включване и изключване на слоеве, както и тези с замръзяването. Не съм сигурна къде точно е проблема.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, точно както предполагате проблема се крие във видимостта на Layer - ите в отделните Viewport - ти.

  В курса AutoCAD Формула има специален модул в който е разгледана основната концепция на Viewports ( погледите в AutoCAD ), има и доста хитринки относно това как се ползват Viewport, за различни мащаби и т.н.

  Но нека се върнем на казуса от въпроса.

  Ако искате в даден Vиewport да не се вижда даден слой ( в момента оразмерителните линии са в определен слой ) трябва да влезнете вътре във Viewport - a - снимка 1 и съответно да загасите дадения layer само за този VIewport, това става като за дадения слой кликнете на иконката с прозорче и звездичка ( Freeze and thaw in current viewport - снимка 1 позиция 2 ), когато тя е сива ( не свети - както е на снимка 1 ) следва дадения слой да не се вижда във Viewport - a .

  Снимка_1

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Любомира Манчева-Колева:

  Здравйте, пробвах това което сте ми показали на снимката, обаче нищо не се промени. :( Даже забелязах, че в разрез А-А също има някаква странна линия. Тя също се оказа оразмерителна линия от основния план, която ми излиза и в този разрез. Нещо съм оплескала с слоевете явно.

  Ще направя отначало всички стъпки, но ще пробвам с друг чертеж, да видя дали пак така ще се показва.

  Благодаря за отговора! :)

  Краси Кръстев:

  Ами ако мога да помогна, изпратете файла на kr_krastev@abv.bg със сбърканите слоеве и при първа възможност ще го погледна за да видя какво не му е наред.

  Константин Петров:

  Влез във вюпорта на разрез АА и там загаси слоя(служебния) с оразмерителните линий на плана, така няма да се виждат в вюпорта на разрез АА. Сега вече ако правиш оразмерителни линий в АА то ги прави в слоя(служебния) за оразм. линии на разрез АА. Просто трябва да се поиграе кое къде да се вижда.

 • Защо се разминават нещата в модела и в лейаута?

  Снежана:

  Когато съм в лейаут, всичко изглежда наред, но когато върнах в модел, видях че разрезите и оразмерителните линии са се разминали с формата на солида. Също така като изтрия отвора и задам SolDraw, вюпорта се актуализира, но не мога да изтрия част от оразмеряването /това, което обозначава радиуса на изтрития отвор/. Къде съм сбъркала? С 2014 съм.

  Краси Кръстев:

  Здравей, мисля че проблема идва от това че някои от отазмерителните линии са в Layout -a, а не в модела. На снимка 1 съм селектирал всички обекти които са в Layout - a, съответно се вижда как част от оразмерителните линии са в него а не в модела. Така че ако тръгнеш да триеш нещо докато си в модела ( т.е. влезнала си вътре във viewport - a) няма как да изтриеш обекта, защото той пространството на Layout- a , а не в моделното.

  Надявам се там да е бил проблема и да съм бил полезен с отговора.

  Снежана:

  Но нали оразмеряването се прави в лейаута, а не в модела. Както и преместването на координатата, за да се оразмери разрез, също трябва да стане в съответния вюпорт?

  Краси Кръстев:

  Правейки нещо вътре във viewport -a, реално го правиш в моделното пространството, това казвам че една част от оразмерителните линии на примерния чертеж който е сложен под видеото не са във viewport -a, А извън него в layout - a .

  Снежана:

  Нямам идея как съм ги направила извън вюпорта, защото ми се струваше че правя всичко както е показано в урока, но явно не е така....

 • Защо фигурата в долния вюпорт не ми се актуализира като не се актуализира? Изписва ми следното

  Eleni:

  Опитах се да маркиам всички заедно и да направя солдроу, но не ставаше, а само едно по едно. И така видях, чеявно долния вюпорт епроблемът.

  Поля Спасова:

  taka si iska