Работа с командите Fillet, Trim и Extend при повърхности

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Повторете показаното на екрана. По желание може да експериментирате със собствени форми.

Команди


SURFFILLET - Създава 3D повърхност с радус на заобляне между две повръхности.
SURFTRIM - Изрязва тази част от повърхността, която се пресича от друга повърхност.
SURFUNTRIM - Възстановява изрязана от SURFTRIM повърхност.
SURFEXTEND - Удължава повърхност.

Тест за преминаване към следващия урок

 
При коя подопция на командата EXTEND се създава напълно нова повърхност?
STREТCH -> APPEND
STREТCH -> MERGE
 
При повърхности може ли да се възстанови първоначалната геометрия, ако тя е променена чрез командата TRIM?
да, с командата UNTRIM
не, ако искаме да възстановим първоначалната фигура, трябва да се върнем с UNDO
да, с командата EXTЕND и селектиране на фигурата, която е променена чрез TRIM

Въпроси и отговори

 • Мога ли да споделя нещо относно командата fillet?

  васил:

  опитах да отренирам първата картинка с елипсите но командата fillet не ми се покорява,извирам едната повърхност и след като избера другата нищо не става ,дали бъркам нещо работя с 2012 версия

  васил:

  ИНТЕРЕСНО ОТ СВАЛЕНИЯ ФАЙЛ С УПРАЖНЕНИЕТО КОМАНДАТА МИ СЕ ПОКОРЯВА НО КОГАТО АЗ СИ НАЧЕРТАЯ ПОВЪРХНОСТИТЕ ,ПО СЪЩИЯ НАЧИН С ЕЛИПСИ НЕ ЩЕ

  Елена Борисова:

  ако са зададени и координати по Z няма да работят командите. Но ако няма Z координата пробвай да въведеш edgemode, стойността трябва да е 1 и всичко ще се оправи.

  васил:

  мерси много оправиха се нещата

  Любомира Манчева-Колева:

  Здравейте, и аз имам същи проблем. Пробвах с edgemode, но това не помогна. Начертавам 2 елипси подобни на тези в примера и какъвто и радиус да задам на Fillet, AutoCad ми казва, че не може да го начертае с такъв радиус. И друг път съм имала проблеми с fillet и със задаване на радиуса. Как да разбера какъв радиус да му задам, така че командата да го изпълни? Особенно когато е някаква произволна фигура, без точни размери каквато в случая начертах?

  Краси Кръстев:

  Здравей. идеята е да не задаваш по - голям радиус от това което имаш като рамена за това закръгляне.Какво имам предвид ?

  Ако малкия радиус на елипсата ти е 4 Units ( това е максималното ти рамо на заобляне ) , няма как да направиш fillet с радиус по - голям от този радиус = 4 units, чисто геометрично това няма как да стане. Няма как да стане защото правейки заобляне, реално заоблянето става за сметка на самите повърхности, т.е. колко по - голямо е заоблянето, толкова по - малки стават повърхностите - може да го провериш с примера от урока пробвай да зададеш радиус 1,5 и 2,4 и ще видиш разликата

  Малко по - интересно обяснение :) Образно казано заоблянето "изяжда" повърхността ти и ако може да "изяде" от нея само 4 units колкото и по - голям радиус да искаш няма да може да му дадеш на заоблянето :)

  Реално искаш да направиш радиус който е по - голям от самия радиус на фигурата.

  Друго условие което е важно е друга крайност ... да не зададеш по - малка стойност на радиуса от разликата между повърхностите. Пак чисто геометрично няма как да се получи.

  Любомира Манчева-Колева:

  Здравей, мерси за пореден път за изчерпателния отговор! :) Промених размерите на елипсите, най-малкия и най-големия радиус на всяка от елипсите съответно 7 и 19, така че да бъдат точни единици. След което зададох радиус на fillet половината от по-малкия радиус т.е. 3.5 и заоблянето се получи! Ако го сменя на 3.0 също се получава.Даже с 2.8. Но пробвах с 2.5 и AutoCad вече ми казва, че не може да стане. Значи за така създадените елипси, заоблянето се полъчава само при задаване на радиус между 2.8 и 3.5. Още веднъж благодаря, защото сега ми е доста по ясно при какви условия може да се получи заобляне, и друг път като чертая вече ще знам, как да определя какъв радиус да задам на заобляне.

  Константин Петров:

  Пробвах всичко и не се получава нито на единия нито на другия вариант не се получава. Пробвах със всчкъкви стойности от r= 0.01 до 100. Сигурен съм че е нещо дребно, но немога да го видя. Някой ако се сеща да помага Благодаря.

  Константин Петров:

  получи се с екструдиран кръг с радиус 4 и планар с радиус 3 като планара е с по малко от 1 еденица по Z нагоре, така със стойности на r= 1;2;3 става

  Константин Петров:

  При трим с проекцията на правоъгълника не ми се получава, някой знае ли къде може да е проблема?

  Георги Ангелов:

  Причините може да са много. Да не е спазена последователността на действията на командата, Проекцията на правоъгълника да не попада върху повърхнините за изрязване, проекцията е винаги перпендикулярна. Правоъгълника да не е затворена полилиния.