Модифициране на стар чертеж

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана. Създайте няколко собствени форми и пробвайте командата на тях.

Команди


SOLIDEDIT - Модифицирарне на подобекти на солиди в зависимост от избраната опция.

Въпроси и отговори

 • Кирил Николаев:

  Здравейте, Когато се опитам да задам наклон на ангийския двор, след като маркирам ръбовете и дам разстояние 60, изпъкналата част се накланя, започвайки от горния ръб на дъното, а не както е на видеото от долния. Проверих дали не съм изпуснал "union", но не съм. Свалих и готовия файл и ми прави впечатление, че при мен, когато маркирам обекта, има ръб между дъното и другата част на английски двор, докато при готовия файл такъв ръб няма.

  Иван Цукев:

  Кирил,

  Аз съм използвал друг файл, а не този под урока, което е довело до проблема. Така може би така се получи по-интересно, защото засякохме един проблем, който може да се получи и в други ситуации.

  Този ръб се получава в два случая - преди да е направен union или ако е включен Solid History.

  Ние сме направили union, но сме включили Solid History и изборът на ръб модифицира първичния елемент, а не цялата фигура. При мен във видеото не се получава това, защото аз съм ползвал файл без Solid History.

  За да модифицираме цялата фигура, както е показано във видеото е необходимо да направим още една стъпка: Избираме обекта, активираме "Properties"палетата с CTRL+1 и за този обект избираме опцията "History" да е "None", а не "Record".

  Тогава можем да модифицираме обекта както е показано на екрана.

 • Радост Сиджимова:

  Странно - в палетата Properties има History - None , но в 2009 изобщо не намирам -команда - Solid History. От коя версия я има ? Успявам да преместя ръбовете ,но фигурата се разкривява и едната къса страна се реже.На готовия файл се преместват само ръбовете ,но при преместването изчезва предната стена. Има ли друг начин ?

  Иван Цукев:

  Радост,

  Solid history е от версия 2007.

  Можеш да я пуснеш и с командата SOLIDHIST Стойности: 1- включено, 0-изключено

 • Радост Сиджимова:

  И филтри ли има в 2009? От къде се пускат ? С ръбовете изобщо не се справям ,само понякога се маркират с Ctrl+ ляв бутон. Докато работех на 2D за да не ми пречи , ми спряха от някъде прозорчето, който се отваря при всяко действие в близост до маркера. Можете ли да ми помогнете от къде да го пусна?

  Иван Цукев:

  Има филтри на слоеве и в 2009

  Когато се пусне мениджъра на слоеве (с иконка или командата la) се виждат в лявата колона.

 • Радост Сиджимова:

  Въпроса ми е за филтър на ръбовете - иконата на No Filter с цел избор на ръбове. На някой солиди ръбовете се маркира и без филтър , а на други ...не Предполагам има от някъде и такава възможност , но не я намирам.

  Иван Цукев:

  Ок, разбрах за кои филтри става въпрос.

  Има две прозорчета, които се пускат при избор На теб ти трябва Selection Cycling и се пуска/спира с CTRL+W.

  Ако ти е любопитно, другото прозорче е QuickProperties и се пуска/спира с CTRL+Shift+P То е за свойствата

 • Радост Сиджимова:

  Да, ама НЕ!! CTRL+W пуска и спира Object Snap Tracking , а Selection Cycling май няма в 2009. Има ли някаква команда за избора на ръб, защото при мен и Solid edge не намирам.!!! При пуснат Object Snap и всички точки включени, ми избира лице , а не ръб. Дори когато “History”е “None”-т. е модифиран е обекта . Show History от палетата със свойства на Yes или на No ? При смяната не се вижда промяна.Ръб избирам лесно само във файла на Видео 1.

  Иван Цукев:

  Радост,

  виж дали не си в "Perspective" гледка, тогава изборът е по-труден.

  При такива затруднения - мини в Wireframe режим, там изборът е по-лесен в повечето случаи.

 • Радост Сиджимова:

  Благодаря, но май ще трябва да реша проблема генерално. Успяха да ми качат версия 2012 въпреки по- малката RAM с която разполагам тръгна . Благодарение на Вашия курс -2D и на уроците за настройка на програмата успях дори да чертая на 2D и да се справя с английския двор, въпреки напредналата ми възраст и малкия опит с компютрите. Изключително полезен е курса и начина по който го реализирате!!!

  Иван Цукев:

  Радост,

  радвам се, че курсът ти е полезен :)

 • Ваня:

  Привет, маркирам и двата ръба, но се премества само външният ръб, а вътрешния си остава на същата позиция. За да получа резултата трябва да повторя действието и с втория ръб. На версия 2008 съм.

  Иван Цукев:

  За съжаление не разполагам с 2008, за да тествам, но е много вероятно проблемът да идва от там.

  Между актуалната версия и 2008 има цели 7 версии. Това особено за 3Д е голяма разлика. Както коментирахме в предходен урок, препоръката е да се вземе по-нова версия, ако това е възможно.

  На 2008 става 3Д, но ще има такива случаи, в които е малко по-трудно.

  Красимира Георгиева Велева:

  И аз имам абсолютно същия проблем с 2012 съм, някъде другаде е грешката. Маркирам и двата ръба но се модифицира само единия, този който завлачвам с мишката.

  Иван Цукев:

  Един уточняващ въпрос:

  Когато са избрани ръбовете в properties пише ли Solid Edge (2) ?
  Красимира Георгиева Велева:

  Да пише Solid Edge (2), но въпреки това само който завлача с мишката само той се променя.

  Иван Цукев:

  Предлагам да прехвърлим темата в следващия въпрос, понеже там е дадена повече информация:

 • Премахване на англиискя двор

  Ангел Николов Стоев:

  Привет,
  в случай че искам да махна изцяло англииския двор, да остане само плътна стена без отвор и без следа очертанията на англииския двор-кой е най-удачния начин да се направи това?

  Иван Цукев:

  Едно решение би било да се изреже по външната стена, така че да отделим стените от английския двор. Тогава той е един обект и просто се избира и се изтрива. Остава дупка в стената, която можем да запълним с box и да обединим с останалата част или просто чрез presspull да я запълним.

 • Защо остава контура на английския двор?

  Антони Радованов:

  Защо след преместване на двата ръба на "коритото" на английския двор на първоначалното място остават два ръба, както се вижда във видеото на на около минута и четиридесет секунди? Това за заради Solid History ли е?

  Иван Цукев:

  При избора на солида се вижда, че има реално два обекта - полилиния и солид (1:28). Избирам само солида и полилиниите си остават на старото място. 


  Това се получава, защото още при създаването на солида са останали първичните елементи, които са си били там. Те не се появяват, защото преместваме ръба.
 • Защо не мога да избера ръб?

  Мария Боева:

  След като избера edges и натисна  Ctrl за да маркирам определен ръб, ми се появява синьо кубче. Опита за маркиране се оказва неуспешен. Работя на AutoCAD 2010.


  Иван Цукев:

  Премести отметката на parallel вместо perspective и виж дали има промяна като се смени погледа (например с wireframe)

  Мария Боева:

  Не се получава и така, вече пробвах!

  Петя Георгиева:

  Aз не мога да избера ръб, чрез филтър!/ с ctrl нямам проблем /.Някой може ли да ми помогне?

  Петя Георгиева:

  Пропуснах да напиша версия 2010.

 • Защо не мога да избера ръб?

  Елена Н:

  <

  p>Здравейте, аз изобщо не мога да избера ръб със Ctrl,  не ми го дава като опция, дори и в режим Wireframe, parallel mode. С Autocad 2013 съм.

  Елена Н:

  Прилагам принт скрийн към въпроса

  Борислав Иванов:

  С менюто, което съм показал на снимката се избира какво можете да селектирате - връх, ръб, повърхнина и т.н.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Елена отговора който е дал инж.Б.Иванов има резон - наистина има вариант да избереш точно от менюто каква избирателна селекция да правиш - ръб лице и т.н. ( тази селекция е само с ляв бутон на мишката ) и е само за точно определена селекция, което не винаги е удобно, затова в урока се показва варианта с ctrl + ляв бутон на мишката.За да можеш да правиш избирателна селекция с ляв бутона на мишката в комбинация с ctrl - ще ти дам пример именно с файла със завършеното упражнение.На снимка 1 съм показал точно проблема на селекция който имаш и ти - позволява ми селекция на определен солид box и т.н.Това се получава поради причината че обекта който представлява английския двор е сбор от повече солиди и при обединението им е пуснато " History " на солида, за това влез в Prperties ( ctrl +1 ) маркирай обекта ( целия англиски двор да е избран като 3d solid ) след което в Properties задай настройките който съм показал на снимка 2 - да няма History и да не записва такова.След спирането( снимка 3 и 4 ) селекция  с ctrl + ляв бутон на мишката ще доведе до избор на ъгъл ( лице и т.н - в зависимост към кое кликаш по - близо ). Надявам се да съм бил полезен с отговора и да съм разрешил проблема ти със селектирането  в клавишна комбинация.

  Елена Н:

  Много благодаря, настройката работи и мога да селектирам ръбове :)

  Краси Кръстев:

  @Елена радвам се че вече всичко е ОК и отговора ми е бил полезен за теб.

  Веселина:

  Благодаря, и аз имах същия проблем!

 • Може ли да се модифицира паралелепипед с заоблен чрез FILLET ръб?

  Борко Димитров:

  Как да модифицирам заобления чрез FILLET ръб на паралелепипед без да е използван Sold History. Как да променя стойността на радиуса. При паралелепипед с чисти ръбове , незаоблени в QP се показват размерите и чрез промяна се модифицира. Когато е с заоблен ръб "no definied QP click to customize" Може ли да се направи нещо за да не се прави всеки път нов паралелепипед и заобляне? Благодаря предварително!

  Борко Димитров:

  Двете изображения не са отговор, а добавка към горния въпрос!

  Борко Димитров:

  инж. Кръстев дава малко по-нагоре в темата отговора!

 • Как да импортирам чертеж от AutoCAD 2018 в Excel 2013?

  Metodi Chervenkov:

  Не мога да импортирам чертеж от Autocad2018g. в Exsel 2013

  Краси Кръстев:

  Здравей, Методи.

  Как опитваш да импортираш този чертеж?

  Ако кoпираш обкетите с Ctrl + Shift + C (Копиране с базова точка) и след това Ctrl + V в Excel, то много е важно, когато копираш от AutoCAD, обектите който копираш да са на целият екран - снимка 1, а не отдалечени както е показнао на снимка 2. Обикновено това е най-често допусканата грешка, така че провери дали проблемът не идва от там.

  Снимка_1

  Снимка_2

  Препоръката ми е да направиш един Zoom Window на обектите които искаш да копираш така ще си сигурен че обектите са максимално приближени и поставяйки ги в Excel ще се виждат.

  Ако правиш копирането по друг начин, то опиши точно стъпките с които правиш копирането, за да можем да видим от къде идва проблема.