Създаване на 2D/3D профил от 3D солид

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана. Експериментирайте със собствени чертежи.

Команди


SOLPROF - Създаване на 2D/3D профил от 3D солид

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да създадем 2D разрез от 3D модел?
Гледаме от 3D модела и си чертаем разреза точка по точка.
Използваме вградени инстументи за полуавтоматично и автоматично създаване на разрез от 3D модел.

Въпроси и отговори

 • Николай Николов:

  По скоро въпроси, които може би имат отговор! По нататък може да има и нещо за полуразрез, полупоглед. Има ги в чертането и спестява например един изглед при симетрични детайли. Също за разрези на сложни детайли минаващи по начупена линия. Опитах се да го напрявя но не стана. Има ли такива възможности?

  Иван Цукев:

  Николай,

  това може да се постигне чрез viewbase (видео 8), където лесно може да се прави разрез по начупена линия и да се задава обхват на разреза.

 • Черен екран на 4 минута и 5-та секунда

  Олег:

  Към г-н Цукев: Какво направихте във видеото, че от 4 мин и 5 сек до около 7 секунда екранът Ви на аутокад стана черен? Много ми е трудно да следя мълчаливото светкавично цъкане с мишката.

  Цанко Дилов:

  Здравейте Олег,

  Държа да споделя нещо с Вас! Преди време точно този модул  ме накара да се замисля и да почна отначало. Имам в пред вид, че започнах AutoCAD 3D преди AutoCAD Формула. А това е основният курс, където в цял модул се изучават лейаути. След това разбира се продължих с 3D. Така, че в същност лекторът тука с бързото цъкане на мишката не прави нищо друго от това да сменя цветове на слоеве, дебелини на линии, местене или изтриване на погледи в лейаута. И за да не си губи времето, а и да не досажда на своите ученици с излишни обяснения, го прави бързо. А на нас кой ни пречи да спираме видеото на всяка секунда и да проследяваме нещо, което не сме разбрали?! В същност в този видео урок направата на детайл се свежда до ограничаване размера на прозореца в лейаута. Мащаба си го избираме ние.    

  Иван Цукев:

  Олег,

  всъщност конкретно тази операция не я обяснявам, защото е погрешно кликване върху рамката на viewport-a и бързо се връщам в предходното положение.

  Този момент не е част от урока :) Целта ми е да хвана крайната точка от правоъгълника, но без да искам кликвам два пъти на рамката. Така че не е нещо, от което се нуждаеш.

  Иван Цукев:

  Принципно Цанко е прав, изискват се основни познания за лейаути за този модул.


  Лейаутите са нещо, без което няма как да се работи ефективно. Ако имаш затруднения с тях - курсът AutoCAD Формула ще ти помогне.
 • Как можем да направим в 3Д отвор с М(резба)?

  Лена:

  Вместо отвор с Ф искам да направя отвор с М(резба).

  Пламен:

  За резбите /външна или вътрешна / трябва първо да си създадеш спирала с командата "Helix".След това от свойства може да я модифицираш.После правиш триъгълник или черириъгълник и използваш  "Sweep" Създаденият солид го слагаш във отвора или извън /в зависимост от това каква резба искаш да направиш/ и със "Subtrackt" изваждаш единият от другият солид. Не знам дали добре го обясних .Има и доста видеа за резби в нета.

  Лена:

  Благодаря .Винаги съм се чудела как се прави.

 • Как да разбера името на изгледа?

  Антоанета Ангелова:

  Как да разбера името на изгледа, ако забравя кой изглед как съм го кръстила? Или ако трябва да модифицирам чертеж, правен от друг. Верно може имената да подсказват. Но вие никога ли не сте бъркали ляво и дясно?

  Антония:

  Лично за мен това е странен въпрос. След като имаш детайла и да не проумяваш от коя страна е изгледа, независимо от неговото наименование би трябвало да се положат усилия за изучаване на този раздел от машинното чертане. Много пъти съм се сблъсквала с невярно представени изгледи спрямо техните наименования в моята практика включително във фирмени каталози(и най-добрите допускат грешки). Важното е детайла да се разчете правилно по трите му измерения и след това няма никакъв проблем да се разбере кой изглед от коя страна е.

 • Как да настроя рамката?

  инж. Атанас Димитров:

  Как да настроя рамките на отделните детайли? Аз също не съм минал AutoCAD Формула и не съм добър с лейаутите и затова не мога да си настроя фреймовете на отделните изображения. Може ли да ми помогнете?

  Краси Кръстев:

  Здравей, това че не виждаш рамките на viewport - тите, най - вероятно се дължи на това че е изключен замръзен, заключен някой от словетве "0" или "Defpoints". Това е първото което е задължително като условие за тези два служебни слоя - да не ги заключваш, замръзяваш, гасиш ... с тези два слоя не прави нищо, защото може да си докараш доста главоболия.

  След това виж да не би да си загасил или пък замразил самия слой в който е viewport - a.

 • Как да си покажа "табовете" в "Рибън" раздела?

  Живка Костадинова:

  Добър ден!
  В офиса и в къщи имам инсталиран един и същ AutoCAD 2017. В къщи ги има табовете Create View ; Modify View и т.н., а в офиса ги няма. Днес преинсталирах Auto CAD-а и съм сигурна, че е направена пълна инсталация. Има ли някаква настройка с която да ги стартирам? Приятен ден!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Живка.

  Да не би да сте направили миграция на настройките от по-стар AutoCAD?

  Пробвахте ли да смените работното пространсво (workspace -a) и съоветно да видите когато сте в даден Layout, дали не се появяват тези панели.Пробвайте да създадете свое собствено workspace (работно пространство) и вижте дали когато сте с него влизайки в Layout няма да се появят исканите панели.

  Ако имате друг акаунт на компютъра, пробвайте да подкарате от него AutoCAD и вижте дали ще се появи същия проблем.

  Вижте дали когато отидете на Cuiload (снимка 1 позиция 1) е зареден ModelDoc (снимка 1 позиция 2), и ако не е го зареди (снимка 1 позиции 2 и 3 ).

  Снимка_1

  Ако не се получи с горните предположения:

  Коя е версията на Windows?

  Коя е версията на .Net Framework -a ?

  Живка Костадинова:

  Здравей, Краси! Благодаря за бързото реагиране. Отговарям подред на въпросите: 1-Не съм правила миграция на настройките. 2-Сменях работното пространство, но не се получава. Пробвах да създам свое -не се появяват. 3-Нямам друг акаунт на компютъра, но ще пробвам и това 4-Когато отида на Cuiload нямам зареден ModelDOC. Когато отида да го търся и не знам кой файл да заредя. Когато се прибера ще проверя дали и у дома са само тези файлове, или трябва да има и други.

  Отварям файл, който съм чертала у дома и съм проверявала -и ги имаше тези табове, но сега ги няма! 5-Използвам Windows 7 (и на двата компютъра). 6-Net Framework не знам как да проверя коя точно версия използвам. Направих снимка от контрол панела-разделът за деинсталиране на програми

  Продължавам да опитвам да ги изнамеря тези табове. Приятен ден!

  Краси Кръстев:

  Добре.

  Пробвай да ресетнеш modeldoc ако е зареден - снимка 1.

  Снимка_1

  Пробвай така.

  Нещото което ме притеснява е много Frameworks, които имаш.

  Живка Костадинова:

  Уви- нямам такъв файл...Няма какво да ресетна.

  След малко се прибирам и ще проверя на същите места какво има. А тези Net Framework дори не знам от къде са и за какво са. Приятна вечер.

  Краси Кръстев:

  Това е страхотно, може би именно от там идва проблема :).

  Тук:

  ModelDoc.cuix

  споделям файла ModelDoc.cuix

  сложете го в директорията:

  C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD 2017\UserDataCache\en-us\Support

  След което го заредете от CUI, както съм писал в по-горните коментари.

  Живка Костадинова:

  Сранно... На компютъра в къщи го има това ModelDOC. Инсталационният диск е един и същ, а на единия компютър го има, а на другия не. Благодаря за файла. Изтеглих го и утре ще го сложа там където му е мястото. Дано да сработи. Благодаря за отделеното време и за файла. Лека вечер!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Ами интересно наистина защото не се е инсталирал и този файл.

  НО факта че го има във вас и всико е наред, а в офиса го няма и имаш проблем, то още повече се навеждам на мисълта че проблема идва от там.

  Живка Костадинова:

  Добро утро! Всичко си дойде на мястото след като заредих файла. Краси още веднъж благодаря отделеното време и предоставения файл! Приятен ден!

  Краси Кръстев:

  Добро утро, Живка!

  Моля!

  Супер е че всичко е наред с Layout таба при теб!

 • Как да направя така, че на новия вюпорт да не се виждат оразмеряванията направени на миналите чертежи?

  Glorykrikorian137:

  Здравейте! Как да направя така, че на новия вюпорт да не се виждат оразмеряванията направени на миналите чертежи? Аз не съм преминала AutoCAD Формула. Благодаря Ви предварително за отделеното време.

  Яна:

  Ако оразмеряванията Ви са в отделен слой, то е достатъчно да влезете в желания viewport и да изключите слоя.