Обединяване, изваждане и пресичане на солиди

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана. Създайте няколко собствени форми и пробвайте командата на тях.

Команди


INTERSECT - Създава нов обект на базата припокриващата се част между солиди. Командата съществува от версия 2004 (но е обновявана и в последващи версии)

[SU] SUBTRACT-Създава нов обект на базата на припокриващи се солиди, като изважда един или няколко солида от друг избран солид. Важно е да се избере първо обекта, който “остава”, а след това обектът(обектите), които се вадят. Командата съществува от версия 2004 (но е обновявана и в последващи версии)

[UNI] UNION -Обединява два или повече 3D солида, повърхности или 2D региони в единна фигура от същия тип. Командата съществува от версия 2004 (но е обновявана и в последващи версии)

Тест за преминаване към следващия урок

 
С коя команда може да се създаде една 3D фигура, образувана от припокриващия се обем на две фигури?
Intersect
Union
Subtract
 
Коя команда изважда обема на една 3D фигура от друга?
Subtract
Union
Intersect

Въпроси и отговори

 • Мария:

  Здравейте,искам да попитам има ли команда, работеща обратно на Intersect /оставя и двете фигури но премахва общото/?

  Цанко Дилов:

  Обратна команда на Intersect щеше да бъде показана като иконка, ако я имаше. Да се оставят двете фигури и се премахне общото може да се постигне с тези, които имаме на разположение. 1. Копираме двете фигури и ги поставяме на някакво разстояние /за предпочитане ортогонално от базовите/. 2. С командата Intersect получаваме фигура или солид на общото между базовите солиди. 3. Връщаме копираните солиди на изходната им позиция преди копирането. 4. С командата Subtract изваждаме от двата солида онова което е общото между базовите и получаваме една "дупка". Т. е. премахнато е общото.

  Dory Dimitrova:

  Аз нещо пропускам тук .Направих го 2 пъти ,но не знам как стана.Когато връщаме фигурите обратно на изходната им позиция ,значи общата част ,която остана от предната команда трябва да съвпадне ,така ли е? Има ли значение дали ще преместя  копираните фигури върху базовите или  базовите върху копираните? И от там нататък след Субстракт ? Ако е възможно по-детайлно ще бъда много благодарна .

  Светлозар Димов:

  Да, общата част трябва да съвпадне. Няма значение кои фигури ще бъдат преместени. 

  Аз предлагам подобен на колегата начин за получаване на търсения резултат, 
  чрез двукратно приложение на комндата subtract и след това командата move:

  Dory Dimitrova:

  Благодаря много ! Това работи по-добре за мен. Разбрах го и го направих много лесно . Благодаря много ! 

  Георги Георгиев:

  Здравейте мога ли да тримна тази част от малкия цилиндър спрямо големия за да се получи завършеност на елемента, с показаните команди успях само да направя отвора в големия цилиндър но не и да махна частта, която стърчи навътре в големия цилиндър

  Teodor_RR:

  Ето едно възможно решение: 1.Конвертирате голямата тръба в surface; 2.Ползвате команда slice на малката тръба, като от опциите избирате surface и избирате голямата тръба. Сега малката тръба е разделена на две части - една, която представлява част от тръбата и се застъпва с голямата тръба и втора, която представлява "външната" и "вътрешната" част на малката тръба; 3. Конвертирате си обратно голямата тръба в solid; 4. На малката тръба прилагате команда separate - вече е на три части и можете да изтриете вътрешната; 5. Обединявате другите две части от малката тръба и я конвертирате в surface; 6. Сега вече slice-вате голямата тръба със surface - малката; 7. Голямата тръба е разделена на две части - едната е съвпадащия обем на двете тръби, а другата - вътре и извън малката. Изтривате общия обем; 8. Давате separate на голямата тръба и изтривате вътрешността. 9. Конвертирате обратно малката тръба в solid и при желание можете да обедините целия детайл. 10. В случай, че не искате да има дупка в голямата тръба, а просто да отрежете малката по контура на голямата, тогава при стъпка 4 просто изтривате двете излишни части на малката тръба. Прилагам резултатите от двата варианта.

  Георги Георгиев:

  Благодаря за изчерпателния отговор, но при опит да изпълня точка 2 ми изписва SLICE failed for selected solid. и реално не разделя на 2 части малката тръба

  Георги Георгиев:

  Успях, благодаря още веднъж за отговора

 • Защо INTERSECT не работи за всички фигури? 

  Антоанета Ангелова:

  INTERSECT ми изтрива изцяло паралепипедите и цилиндрите. Включително и припокриващите се площи, които би трябвало да останат. При останалите фигури работи – оставя припокриващите се площи.

  Бранимир:

  Ако двата солида не са влезли един в друг, няма общ обем а само обща площ, няма какво да отане.

 • Защо Union не работи?

  Ruja Toteva:

  Здравейте, искам да попитам защо не мога да обедииня предметите от втората фигура в упражнението? Когато започна да селектирам обектите, не селектира по 2 и повече, а остава маркиран само 1 обект. А когато стартирам командата Union получавам това съобщение в горния десен ъгъл на програмата

  Краси Кръстев:

  Здравей, Rujа.

  Мисля че казусът се получава заради системната променлива PickAdd.

  Препоръката ми е да изпишеш в командния ред PickAdd, след това space и след това да задай стойност 2. В момента най-вероятно тази стойност е 0.

  След което пробвай да изпълниш командата Union отново.

  Ruja Toteva:

  Благодаря, това беше решението на проблеме.

  Краси Кръстев:

  Моля! Супер е че проблемът е разрешен!

 • Защо Space в Subtract не работи?

  Марианна Даверова:

  На 2014 съм и като натисна space бутона след като съм избрала първия обект получавам Select objects: No solids, surfaces, or regions selected . На PickAdd стойността е 2. Къде може да е проблема?

  Антони Радованов:

  Тази команда работи само върху обемни тела (solids) повърхности (surfaces) и региони. Ако искаш да я ползваш върху двуизмерни обекти нормални е да не стане. Друга възможност е да имаш включено selection cycling (пуска се и се спира с ctrl+w), и тогава трябва да натиснеш два пъти бутона интервал (space).

  Марианна Даверова:

  Благодаря!