Осветление и визуализация на интериорен пример

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана.

Въпроси и отговори

 • Калин Калинков:

  Имам един проблем относно един от последните коментари в клипчето. Докато съм включил Illumination-а не ми дава да си сложа и Background. При последното ми маха автоматично Illumination-a. Аз ли нещо не правя, както трябва или това си е нещо нормално?

  Иван Цукев:

  Когато включиш Sky Backgroround and illumination, това изключва background картинката.

  Прегледай още веднъж видеото за екстериора - принципа е същия: http://edu.tsukev.com/autocad-3d/module-8/m8v7-exterior-render/

  Ако отново има проблеми, пиши пак

 • Как да отворя файла?

  Митко:

  Аз нещо не мога да отворя файла със завършеното упражнение. Исках да копирам масата и столовете от там обаче стика до 6% и дотам. Някой друг има ли проблем с отварянето на файла.

  Иван Цукев:

  Пробвай да свалиш файла чрез друг броузър. При моментен проблем с интернет връзката може да се е развалил файла при свалянето и сега да го е запомнило така. Съответно Аутокад не може да го отвори.

  Ангел Николов Стоев:

  Файла със завършеното упражнение дали е правилния? Аз там намирам render.bmp-поглед от вън. А в упражнението става въпрос за вътрешно осветление. Очаквах да е файл с чертежа в dwg. 

  Росица Берова:

  И аз намирам само render.bmp и външен изглед.

  Росица Берова:

  Те са били разменени със следващия урок

  Костадин Петков Костадинов:

  Същия проблем със: кой е стартиращият за урока файл и кой е завършеният -Готов за дадения урок.В началото на 3Д курса това се спазваше;винаги е имало поне 2 файла; за последния модул този принцип се неглижира.

 • относно рендера

  васил:

  Има ли опция за увеличение на яркост и контраст на рендера,и как се постига по добра наситенос на цветовете,въобще възможно ли е това.

  Борислав Иванов:

  Аз мисля, че като се нагласят цветовене и материалите в слоевете, като се направи рендерирането да е с по-голяма резолюция, както е споменато в следващия урок, като се нагласят светлините - качеството на изображението може да се повиши пре-предостатъчно

  Цанко Дилов:

  Абсолютно вярно. А също и изображение зад обекта за още по-добър контраст и фотореалистична визуализация. А и чувство за естетика. Ако се ползва и подходяща снимка от мястото на строежа, което  е по-трудно, но пък е с претенция за достоверност, удовлетворението е несравнимо по- голямо.  И трябва да се направят много проби за възможно най-добър рендер

 • Как се слага?

  Ивайло:

  Моля за по-подробно разяснение как се слага мебелировката в стаята (от рода на: Отива се еди къде си, сваля се еди какво си, копира се (или премества се - знам ли?). Прерових един куп AutoCAD - библиотеки с блокове в интернет, но не успях да пренеса от тях нищо за да го сложа в стаята като мебелировка. Или става за фон (като картинките, свалени за предишните уроци), или за нищо не става, понеже явно не зная как. И сам се опитах да си направя блок с мебелировка, но пак не става. Преминах 2D - курса, стигнах почти до края на този 3D - курс. И ето, че съвсем на края срещнах такъв голям проблем. Благодаря.

  Борислав Иванов:

  Аз мисля, че в този урок -> http://aula.bg/autocad-3D-svaliane-na-gotovi-blokove-i-obekti-ot-internet и по-точно под него, са изброени доста сайтове за сваляне на различни 3D обекти. От един към друг файл мисля, че не трябва да е проблем копирането на даден елемент или група от елементи (обекти). Единствено трябва да се внимава (както и при всяко друго копиране от файл на файл) UNITS да са едни и същи и на файла, на който се копира, и от файла, от който се копира. Ако дадена мебелировка се състои от много елементи и има риск при пренасяне от файл на файл или от място на място да не се хващат удобно всички нейни елементи, хубаво е да се направи блок, на който да се избере удобна точка, която да бъде базова. Например за маса, стол или диван аз лично бих си направил блока така, че базовата точка да му бъде долната част на някое от крачетата. Така след това лесно ще мога да дам прилепване към пода.

  Владо Димитров:

  И аз се сблъсквам със същият проблем чак сега след тези курсове и не зная как се слага блок във стаята като във урока и това със тегленето ми е мъгла и от сайтовете опитвам но не става или аз просто си не разбирам!ще се радвам ако някой помогне че си работя без масата и столовете!

  Владо Димитров:

  Всъщност виждам че и настилка във стаята има вътре и това някак си някъде съм пропуснал...........!!!???!!!!!!1

  Владо Димитров:

  добре правя го както казва инж.Иванов ама масата и столовете стават по големи от къщата!Нещо със мащабите ли има проблем?

  Владо Димитров:

  И така...!Значи след като успях да си намеря маса и столове ги направих на блок и ги копирах във файла със къщата и там на място си ги scale-нах със гизмото докато ми паснат на интериора ама май блока стана много тежък.Дали да не го експлоудна и после да направя рендер?!?

  Владо Димитров:

  Всъщност пречи ли че на един компютър имам инсталирани две версии на autoCAD?2013-2014

 • Как се правят настройки за рендер?

  Ralitsa Boyadzhieva:

  Здравейте, дотук всичко вървеше добре, но се опитах да направя рендер на моята интериорна гледка и се получи голямо нищо. Работя с Аутокад 2012. От къде мога да проверя дали настройките на програмата са верни? Когато отварям файла от упражнението рендера изглежда много по-добре. Как да се ориентирам? Прилагам изображенията. 

  Ралица

  Иван Цукев:

  В случая може би най-лесно е като сравниш настройките в лявата колона - особено тези за осветлението, които изпадат по-долу и не се виждат от скрийншота.

 • Защо?

  Любомира Манчева-Колева:

  Здравейте, искам да попитам защо като направя рендер и тавана ми прави отражение на цялата стая все едно е егледало. И отвън така става като пусна рендер на някое от изгледите и стените на къщата отразяват абсолютно всичко около самата къща. Точно като огледало. Не съм пипала на стройките. Мислех , че този ефект се получава само когато е направена настройка за това. Може ли някой да помогне?

  Краси Кръстев:

  Здравей, сигурна ли си че в настройките на използваните материали не е заложено да отразяват на 100 % ?

 • Защо при рендериране с  High 1280x1024 се получава по некачествено изображение, спрямо рендериране с Medium 1280x1024?

  Константин Петров:

  Когато рендерирам на medium на 1280x1024 получавам това а когато е на high 1280x1024 получавам много по лош рендер и прозорците са много зле

  Иван Цукев:

  Трудно е да се каже, вторият рендер изглежда, че все едно не е довършен и е спрял на 70% от процеса.

  За да откриеш проблема, пробвай различни настройки и примерно върху друг проект с тези настройки да видиш дали там няма разлика.

 • Как мога да направя светлините от луничките, отразени в стените и прочие да изглеждат по - ефектно, т.е. да не са така ръбати?

  Dimitur Todorov:

  Здравейте! Как мога да направя светлините от луничките, отразени в стените и прочие да изглеждат по - ефектно, т.е. да не са така ръбати? Поздрави!

  Николина Овчарова:

  Според мен трябва сте заложили спотове-те са с насочена светлина само една посока . Изберите луна , при която осветеността е по-равномерна.

 • Защо трябва да се включва осветление от слънце и небе когато изследваме интериорно осветление? 

  Lachezar Grigorov:

  Защо трябва да се включва осветление от слънце и небе когато изследваме интериорно осветление? То се включва именно когато навън е тъмно. Така реализъм на искуствено интериорно осветление ще имаме точно при изключени външни источници. За през деня реализмът ще е обратното.