Методи за избиране на подобекти

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Създайте един паралелепипед с командата BOX и повторете показаното на екрана. Създайте няколко собствени форми и пробвайте командата на тях.

Команди


CTRL + Ляв бутон на мишката - Избира подобект (лице, ръб, възлова точка)

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кои са подобектите на един 3D обект като например куб?
Лице, ръб и възлова точка
Лице и ръб
Няма подобекти

Въпроси и отговори

 • защо не мога да пусна филтър за ръб?

  Петя Георгиева:

  Версия 2010 - защо не мога да пусна филтър за ръб?

  Краси Кръстев:

  Здравей, би ли закачила снимка или сподели файла някъде в интернет и качи линка, дай малко повече информация  за да  може да се види по-подробно проблема.

  Петя Георгиева:

  Системата не ме допуска да задавам въпроси - прави го асистент и не мога да приложа снимка. По- подробно за проблема: като избера филтър за ръб и се опитам да посоча ръб не се маркира съответния ръб!

  Ива Петрова:

  И при мен аналогичен случай - 2010, не работят филтрите от рибъна. Работи само ляв бутон + CTRL

  Ибрахим:

  И при мене го има същия проблем ,явно защото и аз съм с 2010.

  Краси Кръстев:

  Доста хора имат този проблем именно с версия 2010, явно е че има някакъв bug.Нека все пак от options -> Selection изберем двете отметки на Selection Preview -- снимка 1 позциия 1 и 2, след което си изберем филтъра за ръб ( в режим Conceptual или Wireframe ) и да се обърне внимание дали преминавайки покрай ръб той ще "премигва".

  Ибрахим:

  Благодаря,за съвета но при не се получава нищо .Явно трябва да мина на по нова версия.

  Краси Кръстев:

  Да ако имаш тази възможност би било удачен вариант ... ето една интересна дискусия по темата каква версия на AutoCAD ползват потребителите и поради каква причина:


  http://aula.bg/question#id-101555200001
  Ибрахим:

  Много полезена дискусия ,благодаря.

 • Краси Кръстев:

  Здравейте, инж. Карагенова.

  Първо да Ви попитам пробвахте ли селектиране на отделните ръбове, лица и т.н., посредством Ctrl + избор на ръба, лицето....

  Другото което, като по стара версия, може да направите следното изберете първо целия обект и след това приложете Ctrl + избор на ръба.

  Още нещо поразрових се и видях че системната променлива SUBOBJSELECTIONMODE е въведена в 2010 версия на AutoCAD. Това е системната променлива, която конролира фунцкията за селекция на определен елемент от даден 3D обект, което ме навежда на мисълта че във версия 2009 няма тази опционалност.Да кажа че съм сигурен на 95% в твъдението си.

  Така че препоръката ми е пробвайте с Ctrl + Избор. И другото нещо което мога силно да ви препоръчам е да използвате малко по - нова версия на AutoCAD, ако имате тази възможност - поне 2013, за да вземето максималното от курса по 3D. Малки са разликите, НО новите допълнения в AutoCAD през годините спестяват доста време за работа.

  Ето тук има една интересна дискусия по отношение на това коя версия на AutoCAD да използваме.

  Каква свободна версия на AutoCAD за абсолютно начинаещ да изтегля ?

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и Ctrl + избор да е вариантна алтернатива на селекция във версия 2009.

  Ако някой ползва версия 2009 и знае нещо, нека помогне и на мен ми е интересно как са стояли нещата тогава с 3D - то в AutoCAD.

  инж. Михаела Карагенова:

  Здравейте! Извинявайте за закъснелия отговор. Да изпробвах селекцията с Ctrl и избор, но мога за местя само отделни лица! Обмислям отдавна идеята за смяна на машината, с която работя и по-нова версия на Auto Cad. Факт е, че по -новите версии дават повече възможности за по-добра и ефективна работа. За това приложения линк ще ми бъде от голяма полза! Хубав и успешен ден!

  Краси Кръстев:

  Да определено една по - добра машина ще е добре с оглед на това че ползвате и 3D в AutoCAD.

 • Защо не се получава?

  Албена Стойкова:

  Здравейте, работя на версия 2015 , но червената точка за маркиране на страна или ръб не се появява, само сините маркери. В selection preview всичко е кликнато, както пише по-долу в дискусията.

  Албена Стойкова:

  Филтрите работят, а CTRL + ляв бутон - не.