Скосяване и заобляне на ръбове

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Задача


Създайте геометрията показана в упражнението и повторете показаното на екрана. Създайте няколко собствени форми и пробвайте командата на тях.

Команди


FILLETEDGE - Заобляне на ръбове
CHAMFEREDGE - Скосяване на ръбове.

Въпроси и отговори

 • Защо нямам командите за скосяване и заобляне ?

  Радост Сиджимова:

  Тези две команди май ги няма във версия 2009 или аз не ги намирам ?

  Иван Цукев:

  Има ги при 2011 и по-горни версии.

 • Димитър Берберов:

  Всъщност и нормалните команди от 2D - fillet и chamfer, си работят и за 3D.

  Иван Цукев:

  filletedge има малкото предимство, че показва как би изглеждал обекта след командата (preview) и може да се редактира редиуса ако не ни удовлетворява.

  Тя си е естествена 3D команда, а fillet е 2D команда, която в някои случаи работи и в 3D, така че може би е по-добре да си ползваме FILLETEDGE и CHAMFEREDGE

 • понякога chamfer работи странно.

  Велко:

  иска ми два размера за скосяване. /в едната и в другата посока/.

  Иван Цукев:

  Защо да работи странно?

  Нормално е да има опция за задаване на различен размер и в двете посоки. Понякога точно това искаме. По подразбиране размерът е еднакъв и в двете посоки, но може да се смени.

 • Как се прави обратно заобляне (вдлъбнатост) на ръбове.

  Альоша Исаев:


  Здравейте, опитах да задам отрицателна стойност на радиуса на заобляне за да получа вдлъбнат ръб но не ми се получи. Подскажете как става. Благодаря.
  Альоша.

  Светлин Стоянов:

  Здравейте,

  Аз бих го направил по следния начин:
  1.Начертавам един цилиндър по ръба, който искам да вдлъбна
  2.Чрез Subtract изваждам обема на цилиндъра от обема на кутията.
  Альоша Исаев:

  Светлине благодаря за отговора.
  Предположих този начин за вдлъбнатост, но ми беше интересно дали има по лесен начин.
  Поздрави.

 • Как се прави.

  Альоша Исаев:

  Здравейте. При тренировка по скосяване и заобляне след като заобля даден ръб не мога да скося съседния на него. В приложеното изображение на дясната фигура не мога да скося оставащите два необработени ръба, но мога да ги заоблям. Трябва ли да се спазва някаква последователност при използването на тези две команди или версията ми не позволява. Работя на 2012.
  Поздрави,
  Альоша.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Альоша. Не е от версията като цяло ако съседния ръб е заоблен, и искаш да скосиш съседен ( перпендикулярен на него ) няма как да стане ... би следвало в комадния ред да ти изпише следното съобщение :


  Снимка 1 позиция 1

  Cannot blend edge with unselected adjacent tangent edge.
  Finding connected blend set failed.
  Failure while chamfering.

  След като си задал командата Chamfer и избрал ъгъла ( снимка 1 позиция 2 ) 

  Същия проблем може да ти се яви и само при скосяване без да имаш заобляне  ако дистанцията която си задал за скосяване е твърде голяма ... тогава или ще ти изпише съобщение подобно на горното или просто AutoCAD ще ти направи скосяване до там докъдето позволява фигурата.

  Надявам се да съм помогнал с отговора.
  Альоша Исаев:

  Благодаря Краси.
  От отговора ти си вадя заключението, че първо скосявам а след тора заоблям ако се използват двете команди във формирането на една фигура.
  Спорна работа.
  Альоша.

 • Защо Chamfer не работи ?

  Dory Dimitrova:

  Здравейте ! Аз съм с версия 2015.При мен Chamfer ,включен от Modify не работи. Не мога да скося фигурата.Когато изпиша в командния ред CHAMFEREDGE тогава си работи. Защо се получава така ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Chamfer от раздела Modify ( снимка 1 позиция 1,2,3 ) командата която избираш е команда която скосява само двеумерни обекти.

  Т.е. използвайки я за тримерни обекти не би трябвало да работи.

  Снимка_1

  Ако използваш командата Chamferedge това е командата, която работи при тримерни обекти. Тази команда се намира в раздела Solid и след това в подраздела Solid Editing ( снимка 2 позиция 1,2,3 )

  Снимка_2

  Т.е. ако искаш да скосяваш тримерна фигура, трябва да позлваш Chamferedge, като я изпишеш директно в командния ред или я избереш от менюто показано на снимка 2.

  Обърни внимание в самото видео командата е изпълнена посредством отиване в раздела Solid -> Solid Editing -> Chamferedge.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Dory Dimitrova:

  Ех,толкова е логично,ама на ! не го видях ! Благодаря много ! Сега всичко е ок ! Чудесен ден !

 • Как да коригирам заобляне без да изчертавам наново паралелепипед?

  Борко Димитров:

  Първият паралелепипед 1 и втория 2 са с еднакви размери. 1 е чертан с Solid History, а 2 без. Разликата в QP e видна в таблиците. Как да коригирам радиуса на заобляне от 70 на 7? Тук примера не сложен, но при "натрупан" детайл искам да коригирам едно заобляне и изчертаване на целият наново.. Как се коригира заобляне?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Борко.

  Първо доста интересен въпрос.

  За да променяш FIllet трябва да е било включено History - то.

  Това което трябва да направиш за да го промениш е за Солида да направиш следната селекция, да задържиш Ctrl и да селктираш само заобления ръб, при такава последователност на селекцията следва в Properties да имаш отделен ред в който може да промениш радиуса на заобляне.

  Снимка_1

  Това обаче само при спазени горните условия :) - History и селекция на заоблянето посредством ляв клик + задържан Ctrl :)

  Борко Димитров:

  инж. Кръстев, сърдечно Благодаря за отговора. Улеснението е сигурно.

  Борко Димитров:

  Описаният по - горе принцип работи чудесно и за редактиране на Chamfer Edge! Може да са и в една фигура и двете - заоблянето и скосяването!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че показания принцип е полезен за теб.

  Супер допълние за Chamber, ще е полезно за другите участници във форума!

  Chamfer и Fillet обикновено винаги вървят ръка за ръка :)

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Елени.

  Проблемът идва от това че ръба, който избираш вече е заоблен. От снимката, която си поставила, сложил съм и очилата :), НО виждам че ръба е заоблен с много много малък радиус, най-вероятно този по подразбиране - R = 1.000. Най-вероятно това заобляне е направено още при първото "тестване" на командата :). Спомянам си и аз преди време минавах през това упражнение и се получи същото и си блъсках главата с въпроса .. КАКВО СЕ СЛУЧВА? :) , след което видях че за другите ръбове ръбоии и установих че наистина от бързоната бях закръглил ръба с много малък радиус, който не се виждаше.

  Това е и което AutoCAD ти казва е че не се получава т.к. ръба е заоблен и съответно че не можеш да изпълни командата за вече заоблен ръб.

  Препоръката ми е да приложиш командата за ръб за който си сигурна че нямаш скосяване или заобляне ИЛИ изчертаеш един нов Box и да приложиш командата отново. Ако и след това имаш това съобщение, значи има нещо гнило.

  Пробвай с препоръката по-горе и драсни един ред за да кажеш какво се е случило.

  Eleni:

  Да, това е било проблемът :D. Благодаря много.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че от там е идвал проблемът и вече казусът е разрешен.