Трансформационно Gizmo

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Как

  васил:

  Можеме ли да насочваме осите на гизмото накъдето искаме. Например ако искам да насоча оста :X поз 1 по посока на правата означена с поз. 2 от бокса

  Ивайло Искренов:

  Здравей, с гизмото може да работиш като с отделен обект - можеш да го манипулираш отделно от обекта. Може да го завърташ, преместваш, подравняваш по даден обект (скалирането няма приложение), но за да можеш да го направиш, трябва да избереш Hierarchy табулатора и след това бутона Affect pivot only, докато е селектиран обекта.

 • Може ли да се ограничат трансформациите на даден обект?

  Георги :

  Здравейте, Има ли възможност в 3ds Max да се ограничи завъртането около дадена ос да е примерно 45 градуса. В последния модул е показано как да заключим осите които не ни трябват, в това видео е показано как да преместим опорната точка на обекта, но аз искам да огранича завъртането по някакъв начин ако е възможно. Благодаря.

  Ивайло Искренов:

  Здравей, не се сещам за вариант в който да може да се ограничи завъртането по този начин, но може да направиш Angle Snap-a през 45 градуса. Така ще отваряш лесно вратичката, но само на (през) 45 градуса.

  Георги :

  Благодаря Иво.

 • Как да активирам трансформационното Gizmo?

  Симона Хаджиева:

  Здравейте! При маркирането на който и да е обект, не се появява трансформационното Gizmo, а само кутията, която описва габаритите на обекта. От къде се контролира работата на Gizmo-то и как мога да го активирам?

  Ивайло Искренов:

  Здравей Симона,
  Gizmo-то може да бъде включено и изключено от м Preferences (виж прикаченото изображение)

 • Каква е разликата Center to Object vs. Reset?

  Ralitsa Krushkova:

  Здравейте, Бихте ли ми казали каква е (съществената) разлика между Center to Object и Reset, когато говорим за Pivot Point-a? Поздрави

  Росица:

  Здравей, Reset Pivot point връща позицията и ориентацията на обекта в първоначалният вариант на създаване.(ако сме правили някакви промени)

  Center to object- ако poivot-a е преместен и не е в центъра, то с тази команда се премества в центъра на неговия обект.

 • Защо след като задам завъртане на гизмото и след като изключа бутона  Affect pivot only то ми се връща в първоначалната посока

  васил:

  защо след като задам завъртане на гизмото и след като изключа бутона Affect pivot only то ми се връща в първоначалната посока

  Георги :

  Пробвай да промениш координатната система с някоя друга. Примерно с Local.

  васил:

  Да получи се благодаря много Георги

 • Как да променя размера на гизмото?

  Стела Радева:

  Здравейте. Без да искам по някакъв начин намалих размера на гизмото и сега е супер миниатюрно и не мога да работя с него. От къде може да увелича размера му?

  Георги :

  Настройките за гизмото се задават в Customize > Preference Settings > Gizmos. Също така може и с бутоните + и - на клавиатурата за по удобно.

  Стела Радева:

  Благодаря!