Специфични точки за „захващане“ - 2D и 2,5D (snap points)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Весела Божкова:

  И на мен така ми ставаше. Пробвай да уцелиш точно стрелката с мишката и да задържиш. Би трябвало да ти излезе :)

  Ивайло Искренов:

  Кликни и задръж върху бутона и ще се отворят надолу допълнителните бутони за тази команда.

  Boyan:

  във кой формат от AutoCad може да Import-ваме файлове във 3dMax ?

  Ивайло Искренов:

  стандартен файл от AutoCAD с разширение .dwg може да се импортира в 3ds Max.

 • Може ли да се преместват обекти с 2D snap?

  Мирослав:

  Аз не разбрах за какво служи 2D snap освен че може да прихваща точки от фигури които са на грида. Както при мен така и при вас (на 2:02 минута от клипа) се вижда че сте на 2D snap и се опитвате да преместите ниската фигура към високата но не ви се получи и преминахте към 3D snap. Та въпросът ми е може ли да се преместват фигури с 2Д снап и защо се случи това на 2:02мин. от клипа и изобщо за какво служи 2Д снап и за какво се използва в практиката като цяло?

  Boyan:

  може да се преместват само тея дето са проектирани по основния (долния) грид

  Ивайло Искренов:

  С "2D snap" можеш да преместваш обект, но по принцип основното му приложение (както и на 2,5D snap) е за захващане на точки при изчертаване, а не за преместване. За преместване използвай 3D snap и ако искаш това да се случи в една равнина (независимо дали съвпада с конструктивният грид) използвай допълнително "axis constraints". 

  Можеш да използваш този тип снап например когато : ти трябва проекция на някоя 3D фигура; ти трябва контура на 3D фигура; пречертаваш 2D референция, за да превърнеш линията в 3D обект; пречертаваш сложен контур от съставни 3D обекти (например ти трябва точен контур на под на помещение, който е най-лесно и точно да пречертаеш в top view, ако обаче използваш 3D snap, e много вероятно да получиш линии, които не са на пода, а свързват пода с тавана); 
 • Защо не ми се отваря падащото меню ?

  Женя:

  На мен не ми се отварят падащите менюта, тоест не мога да избера 2D snap ? Работя на 3DSmax 2017

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  има ли малка срелка върху бутона в долният десен ъгъл? Може да прикачиш и един screenshot ако не се е оправило да видим как изглежда.

 • как да активирам 2D snap? 

  Росица:

  Здравей, как да активирам 2D snap? Излиза ми само 3D, имам стрелка за падащо меню, но нищо не се появява.

  Благодаря предварително.

  Ивайло Искренов:

  Здравей, какво се случва когато кликнеш и задържиш върху бутона?

  Росица:

  Здравей, изгледах стар видеоклип и се справих. Благодаря.

 • Защо не виждам да е прикачен файлът към този урок?

  Betty:

  Има ли файл към упражнението в този урок, защото не го виждам да го сваля?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, тъй като в примера има само три бокса, сме преценили, че няма нужда от допълнителен файл към това упражнение. Може аналогичо да повториш примера и с други обекти. Ако има някакви затруднения пиши пак и ще помагаме.

  :

  Здравей. Имам следния въпрос: много често докато работя в перспектива искам да се приближа със скролера до обект, за да видя например дали захващам правилните точки, но програмата не ми позволява. Единственото решение, което намерих е да отивам на бутона долу в ляво Field-of view и тогава мога да се приближа спокойно. Не разбирам защо нямам никакъв проблем при отдалечаването, а при приближаване от един момент нататък не се получава.

  Георги :

  Като алтернатива може да използвате клавишна комбинация Ctrl+Alt за по плавно приближаване или отдалечаване от обекта. Ако все пак държите да използвате скрола, може да промените настройката му от Costumize > Costumize User Interface > Mouse вижте каква стойност ще ви допадне за съответния проект.

  Ивайло Искренов:

  Може също така да пробваш с бутона Z - след като е селектиран обекта и не можеш да скролваш повече за да зуумнеш го натискаш и в повечето случай след това се рефрешва и пак можеш за приближиш обекта.