Сложни/съставни обекти (loft compound objects)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво е основното приложение на loft compound objects ?
да профилира дадена линия с избор на 2D фигура за профилиращ обект
да изрязва от един 3D обект друг 3D обект
да обединява два 3D обекта
да извива съществуващ 2D обект

Въпроси и отговори

 • Как да направя плочопътека по даден терен?

  Вероника Крумова Алексиева:

  Здравейте, искам да направя плочопътека ( паралелепипеди през определено разстояние), която да се подравни по терен създаден по изолинии. Има ли лесен начин за това? Терена направих с Terrain от Compound objects  и не стана много добре, сега ще опитам с един специализиран plugin.

  Георги :

  Можеш да  си начертаеш обикновена линия Line която е върху терена ти и да кажеш на плочите да вървят по нея. Създаваш само една плоча  от ВОХ  с необходимите размери. и я клонираш по предварително зададения път от  линията. Т. е. определен брой ВОХ-ове ще ти вървят по LINEята. След като си създала паралелепипеда както е селектиран отиваш в меню TOOLS > ALIGHN > и от там избираш Spacing Tool, може и с бърз клавиш Shft+i . После от Бутона  Pick Path (Посочи пътя) посочваш линията и готово. От параметрите по надолу си задаваш колко да е броя на плочите Count или през какво разстояние да са Spacing дали да са завъртяни или не Follow. По метода на налучкването ще го разбереш.Накрая не забравяй Aply.

  Вероника Крумова Алексиева:

  Благодаря! Плочите много добре се подредиха по линията, но линията по някакъв начин трябва да я пусна по терена- той е наклонен поне в 2 равнини. Мога ли  полилиния, която е в една равнина да й задам да се подравни по терена?

  Георги :

  Какво представлява твоя терен? Ако можеш Конвертирай го в редактируема геометрия   Convert To Editable Poly . Избери си едното ребро и с помшта на LOOP  го селектирай до края на терена. Ако не се получава желаната пътека. С Бутона Cut  си очертай пътеката по терена след което на подобектно ниво ребро Еdge натисни върху бутона Greate Sheape From Selection (Създай линия от селектираното). Ще ти се отвори прозорец от който можеш да избереш каква линия да създадеш, дали заоблена  Smooth или ръбеста Linear. Пробвай със заоблената и ако искаш си я заобли допълнително. Вече имаш линия по терена.

  Вероника Крумова Алексиева:

  Опитах това с Cut, получи се линия по терена, като експериментирам малко сигурно ще стане по-добре. Терена ми още е на едни триъгълни неравномерни сегменти, така го прави Terrain и затова с Loop няма как да селектирам. Много благодаря за отговора.

  Ивайло Искренов:

  За терена можеш да използваш допълнителни плъгини ако стандартният Terrain не се справя добре. Можеш да пробваш Populate Terrain или Terrain Maker (или какъвто друг намериш разбира се). От превюто от предишният пост виждам, че терена няма много "хълмист" вид - може да пробваш със стандартна равнина с голям брой полигони и инструмента Noise или Push/Pull от Graphite Modeling Tools - ще стане много лесно и много бързо и ще имаш правилна геометрия за селектиране на пътека за плочите.

  Вероника Алексиева:

  Пробвах Populate Terrain, стана на квадратна мрежа. Аз искам терена да ми бъде по точни хоризонтали с различни височини, които импортвам от Autocad, затова не направих стандартна равнина. Но този Populate Terrain го направи доста по-добре от вградения.

 • Как да разменя местата на двете форми на Loft обект?

  Valia_K:

  Ако имам създаден Loft обект, който започва с форма на кръг и преминава във форма на звезда, впоследствие мога ли да разменя местата на двете форми, т.е. да започва като звезда и да преминава в кръг? Или трябва да го създам наново. Също, мога ли да подменя някоя от формите, ако след създаването на обекта със съответните форми, реша, че са ми необходими други. Могат ли да се присвояват повече от две форми на един обект?

  Valia_K:

  На последния въпрос сама намерих отговора, като зададох няколко различни стойности в полето Path и за всяка избрах различна фигура с Get Shape.

 • Може ли да използвам командата Loft е за 2D обекти, а Proboolean - за 3D? 

  Betty:

  Командата Loft е за 2D обекти, а Proboolean - за 3D? Правилно ли съм разбрала?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, да - в общи линии е точно така - с Loft обектите използваш 2D обекти, който превръщаш в обемна 3D фигура, докато с Proboolean командата работиш с вече създадени 3D обекти, който можеш да обединяваш, да имаш общи части от обектите и т.н.

  Betty:

  Много благодаря за отговора!

 • Как да подравня профила спрямо линията?

  Стела Радева:

  Здравейте. Искам да създам перваз за ламинат чрез Loft, но проблема е, че искам да подравня профила да минава само по вътрешната част на линията. Когато задам Loft на линията, по която искам да върви профила, той се центрира и реално перваза влиза в стената. Надявам се да разбрахте въпроса ми. Виждам, че има такава опция за подравняване, но не е активна. Как мога да я активирам?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, за този случай мисля че е по-добре да използваш модификатора Swift върху линията, ще имаш по-голям контрол.

  Стела Радева:

  Не мога да го намеря, допълнително ли се инсталира?

  Ивайло Искренов:

  Модификатора е Sweep - извинявам се за грешката :)