Запознаване с материалният редактор

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
В материалният редактор:
могат да бъдат избрани, какъв тип обекти да бъдат създадени
могат да бъдат избрани видовете модификатори
могат да се управляват материалите за обектите
може да се види списъка със съществуващите обекти

Въпроси и отговори

 • Може ли малко по подробно как се слага нов материал върху вече създаден такъв?

  Теодора:

  След като съм създала материал и е приложен, искам да направя нов. Клик върху слота, сменям името и задавам материала, но автоматично се сменя предишния вече приложен материал???

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  ще се опитам да хвърля още малко светлина по този въпрос ... основното (като начало) е да нямаш различни материали с еднакви имена, т.е в сцената да присъства всеки материал с уникално име. Защо е важно това- защото като направиш нов материал, но запазиш старото име, Мах започва от името да търси стойностите за материала и след като намира различни такива - ги update-ва (променя). За това - различните материали да са с различни имена. След това - правила си някакъв материал, приложила си го върху обекта и сега искаш чисто нов материал върху старият обект ... съвета ми е започни си новият материал, с ново име, върху нова сфера в материалният редактор (нов sample slot). Така ще избегнеш 90% от проблемите, който имаш в момента. Прилагаш го с Assign бутона или направо влачиш/пускаш и ... готово. Следващият често срещан вариант - искаш разновидност на материал, който вече имаш. Влачиш sample-slot-a с разработения материал върху нова свера, променяш имета на новата сфера, модифицираш материала и го прилагаш.
 • Как да направя повече от 24 семпъл слота?

  Вероника Алексиева:

  Има ли начин материалите ми в материалния редактор да са повече от 24? Видях, че мога да изтрия материал само от редактора, а не от сцената, но искам да си ги имам всичките(повече от 24) на семпъл слотове.

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  не можеш да направиш повече от 24 семпъл-слота в материалният редактор. Това е максимума. Но като брой материали за сцената нямаш ограничение. Ако запълниш всички сфери, можеш да ги reset-неш (м. Utilities -> Reset... от материалният редактор) и ако пак ти потрябва някои от материалите в сцената можеш "да го извлечеш" от обекта с "Pick Material" (пред името на материала).
 • Защо ми е различен материалния едитор...?

  Емил Жечков Личев:

  Здравей Иво, при мен изглежда че има някаква разлика в опциите на материалния едитор, а иначе съм със същата версия на програмата... и не съм пипал нищо (все още :) всичко е по подразбиране...

  Емил Жечков Личев:

  Когато преминах към следващият урок и отворих твой файл нещата вече изглеждат както при теб, малко съм объркан :)

  Емил Жечков Личев:

  Извинявам се но си отговорих сам на въпроса в следващите уроци :)

  Ивайло Искренов:

  :) ок, ако има нещо друго, ще се опитаме да помагаме :)

  Betty:

  И аз имах този проблем. Различно е защото при Вас за тип на материала е избрано Arch and Design, а не Standard както е във видеото(при ман беше Physical Material). Променя се като кликнете на този бутон и от Scanline изберете Standard или от меню Materials -> Change Material/Map Type ->Scanline -> Standard.

 • Защо когато задам arch&design семпъл слота става черен?

  Теодора:

  След нова инсталация на 3д макс, започна да прави този проблем. Отварям материалния редактор сменям от стандарт на arch&design и семпъл слота става черен, от bitmap прилагам изображение, то се прилага върху обекта, но на слота не се вижда, остава си черен.

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  ако в Rendering -> Render Setup -> tab Common , частта Assign Renderer изглежда по показания начин ще е ОК 
 • Защо липсва Mentel ray connection - 

  Люба:

  Здравейте, от материал едитора ми липсва последното под меню - Mentel ray Connection ? Имам някакъв спомен че се настройваше от Render Setup - Assign Rendering - Но сега не го виждам като опция. Благодаря!

  Люба:

  Извинявам се, видях в последният коментар за настройките, но пак не ми излиза Mentel ray connection - в Material Editor?!