Маркиране и местене на обекти (select and move)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво указва трансформационното гизмо при активна команда select and move ?
посоките, в които можем да преместим обекта
посоките, към позицията от която идва обекта
посоките към съществуващи 3D обекти
нито едно от посочените твърдения не е вярно

Въпроси и отговори

 • Как да си включа трансформационното гизмо?

  Виктория:

  Здравей,

  Трансформационното ми гизмо не се появява при командите "Moove" и "Rotate". Явно съм барнала някаква настройка несъзнателно. Работя с 3ds Max 2012.
  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  натисни клавиша "Х" ... или от меню Customize->Preferences-> tab. Gizmos , сложи отметка на On.
  Виктория:

  Благодаря!

  ЖАНЕТА:

  Ето това ми трябваше :)

 • Как

  васил:

  Може ли да има контрол върху гизмото  така че да си го насочваме ние,например оста :X поз.2 да ми сочи по наклонената равнина поз 1

  Може ли гизмото да се премества по характерни точки от обекта
  Георги :

  Малко по напред в модул 2 има видео за трансформаационното гизмо. Не знам дали си го гледал. Освен да се премества, гизмото може и да се завърта с инструмента за завъртане(R). Ако целта ти е само да плъзнеш обекта по наклонената равнина, според мен най-лесно ще е да промениш координатната система  на Local. Гизмото ще стане в една равнина с сферата, а тъй като си я създал с помощта на autogrid  ще стане в една равнина  и с наклонения обект. За втората част на въпроса, видео 14 дава наистина много подробен отговор.

  васил:

  Благодаря Георги

 • Как да активирам rectangular selection

  Ирина:

  Как да активирам rectangular selection и window crossing, защото се опитвам да направя селекция с него, но нищо не се случва?

  Ивайло Искренов:

  Здравей Ирина,
  пробвай с "Q" от клавиатурата да стартираш командата - би трябвало да се получи. Повторното натискане на Q ще сменя "формата" на селекцията.

  Ирина:

  Наистина се сменя формата на селекцията, но отново нищо не ми се маркира.

  Ивайло Искренов:

  Натисни клавиша Spacebar и пробвай пак - този клавиш заключва селекцията и може инцидентно да си го натиснала.

  Ирина:

  Не стана и така :( Пращам снимка, на която може да да видите ако нещо друго е изключено и предизвиква проблема.

  Ивайло Искренов:

  аха, така става малко по ясно :) ... бутона Window / Crossing не е натиснат и затова работи така но както и да е ...
  сложи отметка на Auto Window/Crossing (виж прикаченото изображение) и тогава селекцията ще работи така :
  когато маркираш с мишката с влачене от ляво на дясно, целият обект трябва да е в рамките на селекцията за да се селектира
  когато маркираш с мишката с влачене от дясно на ляво, само част от обект е необходимо да е в рамките на селекцията за да се селектира

  Ирина:

  Направих всичко описано ала.......още нищо не се маркира. Вече се изумявам от безплодните ми опити да активирам тази функция, а без нея е много трудно в определени ситуации. И в интернет не можах да намеря никой с моя проблем .

  Ивайло Искренов:

  Може да видиш пак урока "Маркиране и местене на обекти (select and move)" - може там да има лесно решение, което ни убягва в момента.

 • Как точно командата Alt премахва обекти от селекцията?

  Betty:

  Как точно командата Alt премахва обекти от селекцията? При мен като натискам Alt и нищо не става.

  Ивайло Искренов:

  Здравей Бети, когато направиш някаква селекция, задържаш Alt и кликваш върху фигура, която искаш да премахнеш от селекцията и тя се деселектира.

 • Как?

  Betty:

  Как точно бутонът X от клавиатурата извежда трансформационното Gizmo? Когато аз натисна X, виждам Search Bar. 3ds max 2017

  Георги :

  С бутона "Х" се извеждаше или скриваше гизмото в по старите версии на програмата, мисля че до 2013. От там на татък на бутон "Х" е настроено търсенето в 3ds max. Ако по някаква причина гизмото се скрие, може да се провери дали не се се свалила отметката от Costumize > Preferences... > Gizmos. От там също може да се увеличи или намали размера му ( бързи клавиши + и -)

  Betty:

  Много благодаря за отговора! А за Х разбрах - при натискането му излиза Searchbar, ако в него напишем Gizmo, излиза опция Show Transform Gizmo. ;)

 • Как да намаля размера симетрично?

  Стела Радева:

  Здравейте. Имам въпрос относно промяната на размера на Box. Когато чертая кухня изчертавам всички врати с размерите на шкафовете. Но както всички знаем, вратите са с по 2 мм по-малки от всички страни от корпуса и поради тази причина ясно се виждат фугите между тях. Та въпроса ми е - как да намалям размера на box-a симетрично от всички страни? Т.е. ако имам шкаф 60/72см, вратата ще е 59,6/71,6см, но когато я преоразмерявам искам да си остане центрирана спрямо шкафа. В момента когато променя размера на вратата и тя се подравнява по долния ръб и трябва ръчно да я местя, но когато имам много шкафове това е доста загуба на време и допълнителни излишни изчисления. Надявам се да разбрахте правилно въпроса ми.

  Георги :

  Защо не пробваш да използваш някой скрипт за 3ds max с който да правиш шкафовете. Става много бързо и лесно. Примерно Parametric Cabinet създава шкафове с едно натискане на мишката , могат да се задава габаритни размери, дебелина на страницата, дебелина и отстъп на гърба, цокъл, вертикален и хоризонтален делител, врати и чекмеджета. Хубавото тук е че като създадеш един шкаф само го копираш за следващ и му променяш параметрите. Друг много добър скрипт е Symmetrical cabinet проблема при него е че е настроен за Units Setup -> милиметри и ако сте в някоя друга системна единица трябва постоянно да го пренастройвате. Може да погледнете в СкиптСпот по ключова дума Cabinet, Furniture или нещо подобно, има и други скриптове и плъгини може да ви хареса и нещо друго, но да чертаете шкаф детайл по детайл си е жива мъка за мен.

  Стела Радева:

  Благодаря Ви много за полезната информация!

 • Как да преместя по оста на гизмото ? 

  Айлин:

  Здравейте :) Когато избера Move мога успешно да селектирам обекта и виждам гизмото,но не мога да приплъзвам по оста,самото преместване става в няколко посоки,тоест,не мога да избера оста,по която искам да се случи преместването. Как мога да реша този проблем ? (Работя с версия 2020)

  Ивайло Искренов:

  Здравей, след като избереш командата Move и селектираш обекта, гизмото се появява и след това можеш да кликнеш на една от посоките (направо върху стрелката от гизмото) и само тя ще остане жълта. Така ще определи по коя ос да се двиши обекта. Ако сега кликнеш на стрелката на гизмото и влачиш - обекта ще се премества в тази посока.