Навигационни контроли

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
С коя команда се постига максимално увеличаване на селектираният обект в текущият viewport ?
Zoom
Pan
Zoom Extents Selected
Zoom Extents

Въпроси и отговори

 • Как се управлява сцена без селектиран обект?

  :

  За да завъртим изгледа в сцената, винаги ли трябва да бъде селектиран някакъв обект? Например, в по сложна сцена ако не се селектира обект, сцената се върти около невидима точка която е незнайно къде и се управлява доста трудно.

  Lilyana.pan:

  Опитайте с Аlt + среден бутон на мишката. 

  Ивайло:

  Когато завърташ изгледа в сцената е препоръчително да имаш селектиран обект и ако използваш клавишните комбинации за това (Alt + среден бутон на мишката) завъртането става около pivot point-а на обекта (около неговия център), независимо къде е обекта. Ако нямаш селектиран обект, завъртането е около центъра на координатната система (там където се пресичат двете черни линии на конструктивният grid) - колкото по-далеч е обекта от този център толкова прецизното завъртане е по-трудно, защото малко преместване с мишката е всъщност голям градус на завъртане.

  :

  Благодаря за отговорите. Много полезен отговор Ивайло.

  Румен Христов:

  Може ли да попитам аз като не работя с мишка,къде е средния бутон на тъчпада!?!

  Ивайло Искренов:

  можещ да използваш команда Orbit (за повече информация в урока под който са тези коментари - "Навигационни контроли")

  Vicko Dimov:

  Г-н Христов, горещо Ви препоръчвам да използвате мишка, ще си облекчите живота много! Но ако все пак Ви се налага да работите без мишка в дясната страна на тъчпада (по цялата му дължина) е скрол.

 • Как да сменя основния цвят на линиите?

  Mariya:

  Здравей! На уроците цветът на линиите е бял, а при мен е черен. От AutoCad също съм свикнала на бял цвят. Как да го сменя?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  когато линията е селектирана е бяла (1). В Modify панела (2) можеш да избереш цвета (3) на селектираният обект (първото прикачено изображение). Ако линиите ги създаваш в Мах, всяка следваща ще има различен цвят. Ако ги импортираш от AutoCAD, линиите по подразбиране имат цвета на слоя в AutoCAD.
   Ако си с по-стара версия на AutoCAD (мисля че до версия 2010), където чертаеш с бяла линия на черен фон, въпреки че пише "white" цвета е черен (прикаченото изображение отдолу) - малко е объркващо и би трябвало да се оправи в Мах, но ако не се оправи можеш ръчно да го оправиш в Modify панела.

  Mariya:

  Благодаря!


 • Как да променя леглото да изглежда като бокса?

  Даниел:

  И защо след като използвам Cloth и запаметя изображението при повторно отваряне на вече запаметеното изображение, завивката ми се е върната стъпка назад (над леглото) и трябва отново да прилагам модификатора?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  ако искаш да използваш модификатора Cloth, само върху определена част от леглото, можеш да я отделиш с Detach и само тя да е Collision Object-a. А иначе ако симулацията ти се е нулирала и завивката ти е отново над леглото, погледни дали случайно не си в първият фрейм и да трябва да преместиш слайдера на фреймовете на последният фрейм - там ще е фактически края на симулацията.
  Здравко Пеев:

  Разбирам сега, че трябва да сменям мишката с такава със среден бутон в случай, че се сдобия и с 3D програмата.

  Здравко Пеев:

  Моля, след смяна на версията на Photoshop информирайте.От известно време забелязвам в някои от уроците, че има разлика между вашата и моята лента за опциите. Това стана причина да не мога да изгледам урока.Мисля, че ще е полезно всеки урок да има забележка относно версията с която работите.Сега излиза, че и аз трябва да купувам и сменям с по- нова версия и да ми е от полза урока.Предлагам Ви да поддържате рубрика "Photoshop новини".

 • Защо не виждам теста към урока

  Марианна Даверова:

  Имам зелената иконка с "Тестът е преминат", но няма тест 

  Мария Балева:

  Здравей Марианна, виждаш иконката, защото теста е вече решен и не може да се премине повторно.

  Марианна Даверова:

  Благодаря, вдянах. Мислех, че е бъг в програмата.

 • Как да работим с графичен таблет

  Зорница Статкова:

  Здравейте,
  Как мога по-лесно да зумвам, когато използвам графичен таблет, ако не използвам бутоните долу вдясно?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  може да програмираш някой от бутоните на писалката да са "среден бутон на мишката". За по-прецизно зуумиране може да използваш Ctrl+Alt+програмираният_среден_бутон (кликваш и влачиш). В зависимост от таблета може да има и бутон zoom на самия таблет.
  Зорница Статкова:

  Много благодаря за отговора!