Алтернативни методи за моделиране – NURBS

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Защо при мен не се получава...,

  Вероника Крумова Алексиева:

  опитвам да направя упражнението с NURBS и когато взема  файла с вашите полилинии се получава. Когато опитах да си начертая мои полилинии и да направя същото с тях ми се селектират само сегменти от полилинията и съответно свързва само сегментите, полилиниите са затворени. Освен това при вашия пример при кликване на Create U Loftsurface се активират и  Create UV Loftsurface и Create Fit curve, а при мен не.

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  трудно е да кажа какъв е точно проблема без да погледна самият файл. Ако не ти представлява трудност, изпрати ми го и ще се опитам да разбера защо не се получават нещата като в урока.
  Вероника Крумова Алексиева:

  Здравейте,
  аз правих няколко опита, но ги трия като не ми се получат. Сега пробвах пак и този път стана както трябва. Може би се обърквам със завъртането (от легнали да станат изправени).
  Благодаря за отговора.

 • Има ли разлика 

  Мирослав:

  В началото вие присъединихте всички линии към една линия и тогава превърнахте в nurbs, а аз не ги присъединих, направих само 1вата nurbs и после следвах същите стъпки и на пръв поглед всички функции си работят както и при вас. Та въпросът ми е дали всички линии(сечения) винаги трябва да са "atach-нати" в една и тогава да се работи или няма значение( да не би случайно да се губят някакви функции ако не са присъединени към 1 линия още в началото)?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  може да не са присъединени слидващите сечения, нищо се се променя/губи - те автоматично се присъединяват и стават част от повърхността. Аз ги присъединявам предварително, за да са част от една линия и да работя с тях като с група. Както ти е по-удобно така можеш да ги използваш.
 • Как да моделирам тази форма?

  Antonina:

  Здравей, опитам се да моделирам геоформи от земна маса по планчето от ляво. Отначало пробвах като лофт, но не се получава формата от разреза. Опитвам с NURBS, но въпреки че преди да конвертирам селектира отделните сечения като затворени splines, като ги селектирам за U Loft Surface ги разбива на линии и не знам как да ги обединя. Моля за съвет като цяло за моделирането на този обем- с Nurbs, или по друг начин:)

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  в Мах има специален инструмент за преобразуването на топологични карти в геометрични. Този инструмент е Terrain - можеш да го намериш в Compound Objects. Селектирай една от линиите направи я Editable spline, и attach-ни всички други линии. От Create Panel-a избери Compound Objects, когато е селектирана линията, бутона Terrain ще е активен и ще можеш да го избереш. Виж прикаченото изображение - показал съм пример с няколко кръга.

  Antonina:

  Благодаря много, после със simplification се получи точно, каквото ми трябва! При по-сложните форми в план обаче разпъва терена извън контурите на spline-a, после ръчно с proboolean ли трябва да го изрязвам?

  Ивайло Искренов:

  Можеш да convert-неш терена е Editable Poly и да го промениш както искаш - включително и с булеви операции. Можеш и да се върнеш в кривите, който го изграждат и да ги промениш и тях - когато е селектиран обекта Terrain, в Modify panel-a в roll-out-a Parameters, в карето Operands селектирай краивата/кривите от които е генериран терена и те ще се добавят отдолу в стака с модификаторите. Когато ги селектираш там ще имаш достъп до елементите на линията (точки / сегменти) и променяйки тяхното положение терена ще се променя интерактивно.

 • Какво означава съкращението CV в Curve CV и каква е разликата между Curve и Curve CV?

  Betty:

  Какво означава съкращението CV в Curve CV и каква е разликата между Curve и Curve CV?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, когато ви в режим Curve, имаш достъп до контролните точки от кривата от която започваш за създаването на фигурата, докато в решим Curve CV имаш достъп до точки, които не са част от кривата, а по скоро са ополо нея. Тези точки са грубо казана репрезентация на кривата, каквато щеше да бъде ако не беше заоблена. Тези точки образуват така нареченив Control Lattice или това е решетка около обекта с която може да се контролира формата.

 • Как мога да превърна editable poly или object обратно в линия, за да мога да създам NURB?

  Росена Екимова:

  Как мога да превърна editable poly или object обратно в линия, за да мога да създам NURB?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, може да избереш някой loop от ръбове от него да направиш нова стартова линия с помощща на бутона Create shape from selection ->

 • Защо не мога да използвам панела NURBS

  Катя:

  След атачване на 3-те криви и натискане на десен бутон за конвертиване в NURBS програмата ми се затваря ? Някой имал ли е този проблем работя с 3Ds 2017

  Катя:

  След като правих многократни опити и четох коментарите, пронлемът ми е идентичен с този на Вероника Алексиева, която е коментирала по-горе и сте и отговорили като лично съобщение, моля за помощ, т.к. проблемът ми е от същото естество. :)

  Ивайло Искренов:

  Здрваей Катя, при Вероника до колкото си спомням проблема беше в разминаването на точки от линиите (но не съм сигурен) а при теб се затваря програмата, ако искаш изпрати ми файла да видим дали при мен ще е по същият начин.