Начини за точно измерване в 3Ds Max

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какви стойности дава командата Utilities->Measure ?
предварително избран размер
разстоянието на което е бил преместен обекта
на какво разстояние е обекта от неговият най-близък съседен обект
габаритните размери на обекта

Въпроси и отговори

 • Може ли в 3ds Max....

  Георги Игнатов:

  Здравейте, дали има възможност в програмата 3s Max да се изведат данните от измерванията в Exel или Txт нещо подобно на "Extract Data" в Autocad. Благодаря.

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  до колкото разбирам тази функция Extract Data в AutoCAD, събира някаква числена информация за даден обект и го оформя автоматично в табличен вид. До сега не ми се е налагало да ползвам толкова подробна информация за даден обект и до колкото знам няма точен аналог в 3ds Max, но имай предвид че ръчно можеш да измериш всяка дължина и да видиш габаритите на обекта (това е обикновено информацията която е достатъчна), но ако ти трябва по-подробна информация за това ти предлагам следните две решения - ако можеш да го направиш в AutoCAD, нам никакъв проблем да прехвърлиш обекта от Мах в AutoCAD; или можеш да потърсиш в интернет дали някой вече не е написал скрипт за това (което е доста вероятно :) ) 
  Мирослав:

  Според моето скромно мнение тези неща като Data Extraction трябва да се правят в аутокад понеже той е програма с която можеш да извадиш производствени чертежи и спецификации бързо и лесно и е направена точно за това, а Макса е по- скоро само за визуализации и анимации.

 • Може ли да се изведе информация за площи и обеми на елементите от един модел?

  инж. Калин Калинков:

  Здравей,
  Най-вече ме интересуват обемите на елементите. Това е нещо, което евентуално ще ми трябва като информация. Въпросът е дали може да се изведе без да се прехвърля в AutoCAD?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  да- може да се види информацията за обема и площта на даден обект. И двата параметъра се виждат с инструмента Measure, от табулатора Utilities от Comand Panel-a (1). Резултатите са в квадратни / кубични мерни единици, каквито са текущите мерни единици за програмата - в примера - метри. Ако искаш този прозорец на Measure, да бъде отделен, използвай бутона New Floater, в параметрите на командата. Ако искаш да измериш площта на част от обекта, копирай го (само за сигурност) и с командата Detach отдели само желаната геометрия.

  инж. Калин Калинков:

  Много благодаря за пълния отговор.

 • Как да добавя друг обект към селекцията - с бутона Shift не се добавя друг обект към селекцията Как да премахна изолирана селекция - с Alt+Q направих изплирана селекция, но как да я премахна -с Alt не става Работя с3DS MAX 2017

  Pavlina Ruskova:

  Как да добавя друг обект към селекцията - с бутона Shift не се добавя друг обект към селекцията Как да премахна изолирана селекция - с Alt+Q направих изплирана селекция, но как да я премахна -с Alt не става Работя с3DS MAX 2017

  Ивайло Искренов:

  Здравей, ако имаш направена селекция и искаш към нея да добавиш обект, задръж Ctrl и избери следващият обект. Ако си в изолирана селекция и искаш да се върнеш да виждаш всички обекти в сцената, кликни на червената лампичка, отбелязана на прикаченото изображение.

 • Може ли някой да ми помогне 

  Катя:

  Може ли някой да ми отговори на следният въпрос: т.к съм на модул 2 урок 16 за огледални образи в 3ds не мога бързо и рационално да използвам функцията с шитф и създаване на копия т.к създадените копия не се подравняват със създадения модел а витаят в пространството с различна височина било то под или над сцената и нагласянето им става много мудно и пипкаво...защо не се създават копия подравнени с оригиналът който вече съм позоционирала в сцената е въпросът ми?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, когато правиш копието с шифт и влачене, пробвай да хванеш и влачиш само една от стрелките на гизмото за посоките - например само по Х. Тогава ще използваш ограничението по ос и няма да се кпират на пройзволни позиции във въздуха.