Прилагане на материали

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
С влаченето и пускането на sample slot върху обект в сцената ?
се прилага материала, който е разработен върху този sample slot
се копира материала в съседен sample slot
се премахва материала от sample slot-а
се премахва материала от обекта

Въпроси и отговори

 • Може ли да създам точно определен цвят - RAL?

  Христо Стефанов:

  Здравейте, искам да създам точно определен цвят, който да приложа като материал. Например : Как да създам RAL 9007 

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  можеш да го създадеш само ако знаеш точнитеRGB стойности за съответният свят. По-лесният вариант е да го пресъздадеш от съществуваща цветна мостра. Намираш изображение на този цвят (най-добре от офицаилен каталог ... или друг достоверен източник :) ), връщаш се в Мах (1)-> меню Rendering -> View Image File -> избираш изображението, отваря се в отделен прозорец (2), отвяряш материалният редактор и за цвета в Diffuse (3) избираш eyedropper-a и избираш с едно кликване цвета от прозореца (2). Така имаш същата стойност за цвета като от каталога.
  Христо Стефанов:

  Благодаря за изображението и пояснителният отговор

  Георги :

  Може да пробваш и това. На адрес  http://www.e-paint.co.uk/RAL_colourchart.asp  има различни мостри от системата на RAL. Като си избереш даден цвят който те интересува излизат всички негови характеристики по които можеш да си го създадеш като карта във Фотошоп или направо в макса. За шопа мисля че е най-лесно да копираш HEX кода, а за макса да използваш S RGB кодовете  Предполагам че това е цвета който търсиш ...  http://www.e-paint.co.uk/Lab_values.asp

  Красимир Костов:

  Доста пояснителен и пълен отговор , браво Жоро и адмирации за сайта. 

 • Как се сменя материала на много обекти?

  Ralitsa Boyadzhieva:

  Здравейте, бихте ли ми казали кой е най бързият начин да сменим материала, ако този материал е приложен върху много обекти? Например имаме 15 книги в библиотеката и те са кафяви, а аз искам да станат сини. Правя си син материал с ново име върху нов слот и после може ли автоматично да се смени отнякъде, или трябва да селектирам една по една книгите и да им приложа новия материал? 

  Георги :

  Здравей, Може би най-лесния начин според мене е  не да се прави нов цвят или текстура, а да се промени съществуващата. Т.е. ти вече си задала някакъв цвят който е приложен веднъж на няколко обекта а ще трябва само да го промениш част от неговите свойства. Промени му неговия цвят или текстура и готово. Обектите в сцената ще се обновят сами. Ако  искаш да запазиш кафявия цвят в материалния редактор, и искаш да добавиш и син цвят, правиш си нов материал с ново име върху нов слот, селектираш  всички обекти (книги) наведнъж и добавяш материала. Той ще се добави върху всички обекти.

 • Как се прави?

  Камелия Спасова:

  Как да направя количките, които са на примера. те стандартен обект ли са? Благодаря. :-)

  Ивайло Искренов:

  Здравей, количките в примера на са стандартни обекти, направени са от обикновен бокс, с който да се придобие основната форма и след това са добавени отделни елементи и детайли, като в основният модел са добавени и допълнителните ръбове, с което е подготвен модела за заобляне с модификатор. За жалост стъпките са доста и няма как да се опишат тук подробно, но логиката е такава (поне аз така мисля :) ) - първо правиш общият вид и форма на обекта и после намираш начин да добавиш дребните неща... в повечето случай това работи :)

 • Защо получавам този екран?

  модул97:

  Здравейте, не мога да разбера защо получавам този прозорец и warning след пускане на рендера?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, самият прозорец с предупрежденията ако искаш може да се изключи от настройките на рендера =>

  а самата причина да излиза това предупреждение е изписана на зеления фон - имаш материал, който се казва Material #81, който не е v-ray-ски и вероятно мерните единици в сцената не са нагласени или си импортнала обекти с погрешен мащаб.