конструктивна мрежа (grid)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
В кой изглед конструктивният грид има крайни размери ?
Top
Front
Left
Perspective

Въпроси и отговори

 • Защо не мога да сваля урока?

  Anastasia:

  Нямам наличен файла с урок 5 тук, за да го сваля.

  Мария Балева:

  Здравей,

  В този случаи урока е по-скоро обяснителен и няма нужда отдопълнителен файл, за да се повтори. Във видеото се говори за Grid и  може да следиш обясненията от самото видео илиможе да  стартираш 3D max ще видиш Grid системата и да проследиш действиятаи обясненията на лектора.

  Николина:

  Моят макс е 2016. Как да активирам снап иконите нямам ги и на координатите X Y Z нямам жълтият правоъгълник?

  Ивайло Искренов:

  Здравей Николина, Можеш да активираш Snap от иконката с позиция 1 от прикаченото изображение, а за допълнителният toolbar със снаповете, кликни с десен бутон на празна част от Main tool bar-a и избери Snaps (позиция2)

  Николина:

  Благодаря Ивайло.Открих Snaps (с десен бутон на празна част от Main tool bar-a и избери Snaps).Вторият ми въпрос е че при мен не се получава кубчето в координатната система, което като натиснеш и влачеш местиш предмета, когато е селектиран.

  Ивайло Искренов:

  До колкото разбирам говориш за ViewCube ... по подразбиране е активен и се вижда във viewporta, но щом не го виждаш, вероятно инцидентно си натиснала Ctrl+Alt+V - ако това е възможно :) Със същата комбинация можеш да го върнеш, или избери от меню View ->ViewCube -> Show ViewCube. Само още едно важно пояснение - с него не завърташ обекта, който е селектиран, а завърташ изгледа към обекта, който е селектиран около неговата "отправна точка" (gizmo) - обекта си остава на същото място в пространствато. Ако нямаш селектиран обект, ще се завърти изгледа около началото на координатната система.

  Николина:

  Намерих отговора в следващите видеоуроци. Благодаря ти, харесват ми уроците.

 • Може ли малко помощ във връзка с Viewports

  Мирослав Стойков:

  Здравейте,
  Изглежда версията с която съм в момента е друга и не успявам да намеря Realistic там, където например е Wireframe. Нямам това плюсче в скобите в горните ъгли на viewport-овете и виждам единствено това, което съм показал на картинката от падащото меню.
  Днес започнах курса и към момента ми е интересно, но това ми съсипа няколко часа в търсене...
  С 3ds max 9 32bits съм, което нямам идея дали е сравнително нова версия или не :)
  Може ли да ме упътите?

  Мирослав Стойков

  Ивайло Искренов:

  Здравей, доста е вероятно проблема да е от версията която ползваш (не мога да проверя), но след тази версия са излезнали 9 нови версии. Но все пак, провери дали във Viewports имаш опцията Nitrous. Ако я имаш я избери - виж прикаченото изображение.

  Veronika:

  Здравейте.....аз имам един може би лесен въпрос,но не мога да му намеря отговора-как всъщност координатите xyz преминават от тънки линии ,както в началото на урока, в удебелени и по-ярко видими с жълт квадрат по средата?Моите стоят тънки дори след като натисна опцията select and move(което ми е неудобно за работа)?:)))

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  по принцип не съм променял големината на гизмото в Мах-а в който са записани уроците, така че би трябвало и при теб да е такава, но ако искаш, можеш да я промениш от Customize-Preferences-Gizmo (виж прикаченото изображение)

  Veronika:

  eeee супер...много благодаряяяя....проблемът всъщност е бил в настройките ми, главно с командата ON :))))thanksss :)