Стандартни материали за Mental ray – хомогенни материали (Chess Board)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Стандартните материали за Mental ray?
които са хомогенни, не са физически базирани на реални параметри
са материали, с които е за предпочитане да се работи, когато рендерираме с Vray
стават активни само когато Mental ray е избран да бъде render engine
не дават възможност за смяна на името на материала

Въпроси и отговори

 • Ивайло Искренов:

  Здравей,

  всички файлове, който са към уроците са съхранени за версия 2014, но към всеки първи урок, под списъка с уроците в ляво от съответният модул има архив за по-ниските версии.
 • Как да си изкарам в менюто с материалите Autodesk Material Library?

  инж. Калин Калинков:

  Създадох си нов файл, в който импортирах 3D файл от аутокад, зададох в настройките по подразбиране да се използва Mental Ray рендер и темата също да е Mental Ray, но като отворя редактора за материалите и кликна на Arch & Design и ми се отварят всички видове материали без тези от Autodesk Material Library?

  Да не би да се включват от някъде или аз нещо да съм пропуснал?

  инж. Калин Калинков:

  Само да добавя, че като отворя файла от урока всичко си е там, където трябва.

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  библиотеката с материалите "Autodesk Material Library" може да се зареди като всяка друга стандартна библиотека :
  1) от матераилният редактор, кликни на бутона (1) Get Material
  2) от бутона с падащо меню (2), можеш да сложиш отметка на (4) "Autodesk Material Library" и ако ги имаш инсталирани (което е избор по време на инсталацията на Мах, но по подразбиране е маркирано) материалите ще се появят автоматично
  3) ако евентуално не се появят или искаш да заредиш нова библиотека избери от същото меню (3) "Open Material Library", намери файла на библиотеката и го посочи

  инж. Калин Калинков:

  Много благодаря за бързия отговор ;)

  Йорданка Димова:

  Здравейте,при отваряне и на вашата сцена и на моята липсва Autodesk Material Library ,на какво се дължи това и как да го оправя? 

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  ако Autodesk Material Library липсва изобщо в материалният редактор, тогава вероятно не е била инсталирана самата библиотека по време на инсталацията на Max, тъй като там е опция, която може да се премахне.
  Иван Йовчев:

  Здравейте! Как мога да инсталирам "Autodesk Material Library"? В момента следвам стъпките от поста по-горе и нямам "Autodesk Material Library" в списъка.Като натисна "Опен материал либрари" - там няма никакъв файл. Работя с версия 2016.

  Иван Йовчев:

  Updated: Всичко се оправи след като рестартирах програмата и без да зареждам никаква сцена отворих материал едитора. Библиотеката си беша на мястото. :)

 • Защо

  Славена:

  Защо когато сложа материал независимо дали е стъкло или метал на симпал солда ми е черен и когато го приложа върху обекта той също става черен , при рендерирането обаче си излиза както трябва . Къде бъркам? Или да не би това да е от това ,че нямам приложено осветление

  Ивайло Искренов:

  Здравй,

  не бъркаш, по принцип металите и стъклата са с много тъмен цвят (в Diffuse slot-a) - напълно черно или много тъмно сиво, а основните им параметри се контролират от това какво отразяват (Reflect - за металите) и как пречупват сетлината (Refract - за стъклата). В семпъл-слота и във вюпорта виждаш цвета в Diffuse, но имай предвид, че ако са правилни параметрите на стъклото (да му е зададена рефракция), във вюпорта също трябва да го виждаш прозрачно.
  Ивайло Искренов:

  припомням само, че за да получите добра визуализация трябва да имате налични всички основни компоненти - 3D модел / материали / светлини / камери / настройки на рендера.

  Славена:

  Спряха да ми се показват материалите след рендерирането ... сега ще се опитам да кача и снимка

  Ивайло Искренов:

  направи Print_Screen и тук в полето за писане натисни Ctrl+V за да се добави снимката, че в момента няма прикачено изображение

  Славена:

  Ще Ви го изпратя на пощата понеже когато направя принт скреен и дам контрол+в мозилата се рестартирва пробвах с паст , изпраща се , но не се вижда

 • Защо моя списък с материали е ограничен?

  Ralitsa Boyadzhieva:

  Здравейте, опитах се да пробвам материалите, но моя списък е много ограничен. Работя с Мах 2014, избрала съм Ментал рей, но излизат само няколко материала. Въпрос на настройка ли е или на инсталация? Прилагам принт скрийн: 


  Ralitsa Boyadzhieva:

  Сама си отговорих на въпроса, Мах-а ми е забил и при следващото отваряне материалите си бяха на място в пълен асортимент :)
 • Ивайло Искренов:

  Здравей,

  в момента виждаш основният цвят на материала, който си избрала, който е черен. За металите е характерно да имат или много тъмен diffuse, или направо черно, а "металният вид" се определя от рефлекциите. За това резултата е такъв, би трябвало да няма никакъв проблем при рендерирането.
  Полина Каменова:

  Много благодаря!


 • Ивайло Искренов:

  Здравей, ако говориш за жълтата рамка във viewport-a, която определя видимата част на рендера, е достатъчно да натиснеш SHIFT+F и пак ще се появи.

  Оксана Червинска:

  Да точно това ми беше неясно!!! Много Ви Благодаря!!!!!!!

 • Може ли тази библиотека Autodesk Material Library да се инсталира допълнително по-късно?

  Betty:

  Може ли тази библиотека Autodesk Material Library да се инсталира допълнително по-късно, явно е пропусната при първоначалната инсталация на програмата. Когато отварям файла към урока, всичко е както трябва, но когато отворя моя сцена нямам нито тази библиотека, нито стандартните материали за Mental ray. Как да поправя това? Мога ли сега да ги инсталирам?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, до колкото си спомням в последните версии на Мах, не можеш да махнеш отметката на библиотеките и да продължиш инсталацията ... а и след като във файла от урока ги виждаш значи са инсталирани. Вероятно просто трябва да се добавят в материалният редактор.

 • Защо като кликна два пъти върху избрания материал, автоматично той се прилага върху всички обекти в сцената?

  Антония Антонова:

  Защо като кликна два пъти върху избрания материал, автоматично той се прилага върху всички обекти в сцената? Най вероятно е от някоя настройка на материалния редактор. Също така искам да попитам защо се получава това дублиране по екрана на материалите, само при плъзгане на курсора върху тях?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, когато кликнеш два пъти на сферата с приложеният материал, би трябвало да се отвори по-голямо превю на смпълслота, а не да се прилага материала върху обектите. Това допълнително меню на скрииншота се отваря, когато се натисне посоченият бутон в прикаченото изображение. Ако случайно работиш на лаптоп, провери дали бутоните на тъчпада (както и на мишката ти) рсботят нормално, защото тези менюта и команди работят с кликване и с влачене.

 • Как да направя настройките, за да имам всички видове материал, като в урока?

  ИЗабела:

  Защо с който и рендер да съм, кликвайки на Standart на материала излизат само тези няколко материала, нямам както е показано в урока метал, пластмаса, дървесина, как да стигна до тях? При натискане на 1 , с който и да е рендер, излизат само материалите на 2 без други опции?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, провери дали след прилагането на рендера е приложен и за материалният редактор, както на прикаченото изображение =>