Работа с вюпорти (viewports)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
В кой от четирите стандартни viewport-а виждаме обектите с реални перспективни съкращения ?
Top
Front
Left
Perspective

Въпроси и отговори

 • Как да сваля допълнителния към урока файл?

  Lilyana.pan:

  Здравейте, имам проблем с файла за сваляне M01_L01, не ми се зарежда изобщо, а изписва This Webpage was not found.

  Веселин Аула:

  Здравей, поправихме файла и вече може да се сваля

  Цанко Дилов:

  Защо не мога да отворя файловете за упражнения? С броузъра Chrome, чрез който гледам уроците, при опит за отваряне "изскача" отвори с Opera. Версията на инсталацията ми е 3ds Max 2014x64.  

  Ивайло Искренов:
  Здравей,
  пробвай тука да дадеш Save и вероятно файловите разширения са асоциирани с погрешна програма, ако правилно разбирам какво се случва - опитваш да отвориш .мах файл и ти дава възможност да го отвориш с браузър. Ако е така, намери сваления файл, кликни с десен бутон върху него и избери Open with ... -> и избери последната възможност "Choose default program...". Тук от списъка с програми избери 3ds max и най-важното е да сложиш отметка на чекбокса "Always use the selected program...". Ако не намираш иконката на 3ds max в списъка, избери Browse и намери стартиращият файл на програмата. 
  дани:

  Здравейте, с 3ds max 2009 файлът не се отваря. 

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  файловете са подготвени за версия 3Ds Max ( Design) 2012 и нагоре, тъй като от по-старите версии на софтуера, 2012 е най-разпространената, а през версия 2014, не може да се сейва за версия под 2011. Ако имаш възможност помисли за ъпдейт на софтуера поне до 2012, а ако не - пиши пак тук, ще намерим начин да конвертираме файловете за упражненията и за версия 2009.
  Каква е конфигурацията на компютъра на който работиш? Ако искаш провери и това, за да видим предварително коя е най-високата версия с която можеш да работиш на него.
  дани:

  Благодаря за бързия отговор ,ще ъпдейтна софтуера до по-висока версия.

  Boyan:

  Имам същия проблем работя с версия 2009 дали бих те ми посочили сайт линк където мога да ъпдейтна софтуера до по-висока версия ? PC-то ми е 32 bit; 2.00 GHz ; 3.00 GB/RAM  или да се конвертира засега в тази версия ?  благодаря 

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  конфигурацията на компютъра който използваш покрива минималните изискванията за  Мах 2012. Опитай да направиш ъпдейт към тази версия, за да можеш да се възползваш и от други преимущества на по-новата версия.
 • Може ли е да се работи само в един view port?

  :

  Здравейте, Правилно ли е да се работи само в един вюпорт като изгледите Top, Left, Front, се сменят с помощта на видовия куб или с помощта на бързите клавиши T, L, F, P, U.

  Мария Балева:
  Здравей,
  според мен ако работиш само в един вюпорт и сменяш изгледа само от  вю куба ще наблюдаваш обекта от различна позиция, но няма да можеш да погледнеш разположението му спрямо останалите обекти и няма да прецениш правилно къде е разположен в пространството. За това е по-добре да се работи във всичките вюпортове.
  Ангел Арънски:

  Според мен зависи от това какво точно правиш. Аз постоянно работя и в единичен и в четворен viewport, като превключвам със shortcut. В повечето програми слагат опцията 'Zen mode' в която почти всичко се скрива и можеш да се фокусираш върху точно определено нещо, без дразнения. Това най-вероятно е най-близкото до Zen mode в 3ds Max :)

  Ивайло:

  Избора на брой на viewport-ите найстина зависи до голяма степен от това какво точно правиш и как е удобно за теб самия. Ще ти дам някои съвети и примери от "добра практика" :)

  - когато моделираш от референции - 4 viewport-a - 3 ортогонални (Т,F,L) и един перспектива
  - когато моделираш "със свободна ръка" - основно 1 viewport (P), но с готовност с Alt+W да погледнеш и в другите (ортогоналните)
  - когато прилагаш материали - 2 viewport-a - един перспектива и единият е поглед през камерата
  Ако работиш на сравнително малък екран, може би е добре да изпробваш и метода за работа с 1viewport като сменяш изгледите от клавиатурата (T,F,L,P)
  Ако използваш МАХ 2013/2014 - има toolbar, който се казва - Viewport Layout Tab - може да го разгледаш и него :)
  :

  Благодаря Ви за отговорите.

  Димитър Почекански:

  здравейте как да кача снимка и да си я моделирам

 • Как да ... ?

  Велияна Тонева:

  Здравейте, тъй като действително съм начинаеща с тази програма, бихте ли ми казали как да  изкарам Viewport layout Tabs(1) и също така как да си увелича работното пространство, възможно ли е да премахна това поле вляво(2).

  Краси Кръстев:

  Здравей, ако цъкнеш с десен бутон ( снимка 1 )  на мишката ( в близост до Рендер бутона - "чайника ) и дадеш отметка ( кликнеш върху него ) Viewport Layout Tabs, би следвало отляво да ти се появи палетата ( лентата ). 

  Ивайло Искренов:

  Също така можеш да затвориш и Scene Explorer-a, като кликнеш в отбелязаната зона и влачиш към вюпорта и когато се обособи като отделен прозорец да го затвориш.

 • Как да върна Create панела? Изчезна при преместване. 3ds Max2015

  Todorka:

  При преместване ми изчезна Create панела.Как да го върна? 3ds Max 2015

  Георги :

  Здравей, Целия панел отстрани ли изчезна? Можеш да пробваш някой от тези варианти:

  1 Десен бутон на празно място върху лентата с бутоните и слагаш отметката на "Command Panel"
  2 По лесния метод, от менюто""Customize"  избираш четвъртия ред надолу "Revert to Startup layout" един вид връщане към началното оформление, и се съгласяваш.
  Надявам се ще си решиш проблема.
  Todorka:

  Безкрайно БЛАГОДАРЯ!

 • Дали за нуждите на този урок това е проблем, а и изобщо за по-нататък?

  Peet:

  Здравейте, 

  При отваряне на файла M01_L03.max във 3ds Max 2015 излиза съобщение за липсващ dll. 

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  коя версия на V-Ray използваш? С други файлове имаш ли този проблем ?
  Peet:

  До тук не съм използвал V-Ray, все още... Явно за това му липсва. ;-) 

  По-добре да каже "Приятелю, нямаш V-Ray изобщо", а не някакъв .dll.
  Ивайло Искренов:

  :))) липсва му доста ... направо не може без него :)

  Peet:

  Да разбирам ли, че V-Ray не се инсталира едновременно с Макса, а е плъгин, който трябва да инсталирам след това?

  Ивайло Искренов:

  Точно така, V-Ray не е част от 3ds Max и не е включен към него, отделна програма е и е необходимо да се закупи/инсталира допълнително.

  Peet:

  Ясно, ОК!

 • Защо 3Ds max не ми отваря файла?

  Antonio:

  Здравейте!

  Искам да си отворя файла към този урок в 3Ds max 2010! Как мога да го отворя файла. Използвам тази версия, защото лаптопа е по-слаб и не може да поддържа 2014/2015 год. версията на програмата. 
  Слави Славчев:

  За коя версия е записан файла? Ако е записан за някоя от новите версии е нормално да не се отваря. Но има опция ако се записва файл с нова версия, да се направи файла четим за по-старите версии.
  Не знам дали се изразих много ясно, но най-добре е да се запиша файла наново, като са избере да се поддържа по-стара версия.
  http://help.autodesk.com.s3.amazonaws.com/sfdcarticles/img/0EM30000000UlJF

  Ето и линк с инструкции:
  https://knowledge.autodesk.com/support/3ds-max/troubleshooting/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/How-to-open-a-new-3ds-Max-file-in-an-old-version.html

 • Как да подкарам програмата?

  Огняна:

  Здравейте колеги, моля ви за помощ! Не мога да започна курса, защото 3d max не иска да работи на лаптопа ми. Машината е нелоша - dell 17 xps, с i7, 8gb ram, външна карта geforce gt 555m. Ъпгрейднах windows до 7 professional, за да съответства на всички изисквания на autodesk и съм оптимизирала всичко, което съм се сетила и прочела като препоръки... за сравнение, autocad 2016 работи и рендва безпроблемно. 

  имам инсталирани max 2012 и 2016 - 2012 зарежда добре, но прозорците са нестабилни, кликвам в един, а се променят останалите, изображенията подскачат и гледната точка се променя както си иска. имаше публикуван един workaround за това, но не е приложим за моя случай. 2016 пък като го пусна отначало всичко изглежда наред (освен че малко бавно зарежда), после на празна сцена без да правя нещо започва да товари cpu-то все повече - от 1-10% става на 70-80 и повече, вече всичко забива и се налага да го килна. Прави ми впечатление, че отначало има 1-2 threads, после ако направя 4 прозореца, стават 8, и след това стигат още по-голяма бройка - 45-6 и повече не съм стигала, защото вече се налага да го спра. Според едни препоръки, които намерих, му разреших да достъпва интернет през файъруола, но и това не помогна (единственото решение, което съм прочела). От това, което открих в интернет излиза, че 10 ина процента от потребителите на иначе добри и нови машини, имат такъв проблем...
  Моля кажете, някой има ли идея как да се справя с това (купването на нова машина не е гаранция), има ли някой, който се е сблъсквал с проблема и го е решил?
  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  мога да ти препоръчам, да uninstall-неш и двата Мах-а (ако не ти се налага да ползваш често Мах 2012) и след това да провериш дали видео драйверите са up-to-date и след това да направиш една чиста инсталация на някой Мах, който искаш да използваш (препоръчвам ти или 2014 или 2016). 
  Огняна:

  Благодаря ти за отговора, ще споделя резултата след изпълнението :)

  Огняна:

  И така, след преинсталиране на виндоса и старателно изчегъртване на всички останки, 2014 стартира прилично, зарежда сцената нормално и я показва отвсякъде без да товари машината... сега да вземем и да поучим малко : )

 • Какво се прави с упражнението ?

  Юлия Николова:

  Каква е идеята на допълнението към урока ? Какво трябва да се прави в него ? Стандартното упражнение не е ли същото ?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, урока който е допълнение към темата за Viewposts е отделен, тъй като давa допълнителна информация за : - view cube - допълнителни клавишни комбинации - grab viewport - статистическа информация за сцената - disable viewport За да не става прекалено дълъг урока е разделен на две части.

 • Как

  Betty:

  Аз нямам опцията Realistic при промяната на външния вид на обектите. Как може да се появи? или това е от версията на програмата, аз съм с 2017 и другият ми въпрос - как се появява тази черна ръчичка, с която се движим в самия viewport?

  Mariyan:

  Здравейте, Realistic в Макс 2017 е заместен с High Quality или с (Shift+F3), а черната ръчичка с която се движим във Viewport, се появява с натискане и задържане на средния бутон на мишката.

  Betty:

  Много благодаря за отговора! А понеже не ползвам мишка, за придвижване във Viewport-а може ли да ползвам Pan View? Същото ли е като среден бутон на мишката?

  инж. Мирелла Недялкова :

  Здравейте, активираха ми се тези розови заграждения около моделът. Как да ги премахна и на какво се дължът?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, вероятно имаш дублиращ се обект в тази позиция, който е с розов wireframe и му е зададено да се визуализира във viewporta като box. Селектирай розовия бокс, избери десен бутон и Object properties и махни отметката на Display as box.

  инж. Мирелла Недялкова :

  Благодаря. Премахнах групирането, изтрих дублираните елементи и изчезна. :)

 • Защо нямам опция-realistic?

  Сис Дорова:

  Здравейте, аз съм с версия 2017 и на вюпорт- perspective нямам опция realistic? Има ли друга която да отговаря на тази?

  Сис Дорова:

  Простете излишния въпрос, видях отговора по-горе :)

  Лилия:

  Защо на вюпортите нямам горе в ляво (+) Perspective и т.н. ? Скоро си преинсталирах уиндоуса и си инсталирах наново 2013 Макс,но нямам информацията горе в ляво и когато се опитам на изкарам статистиката не ми излиза нищо.Как да го оправя?

  Ивайло Искренов:

  Здравей, провери дали Customize->Preferences е избрано Nitrous

 • Как се пускат линиите във viewport-a?

  Беатрис Тодорова:

  По подразбиране нямам линии в viewporta, как се пускат?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  ако става въпрос за линиите на грида, може да натиснеш "G" и ще се появят.

 • Как да виждам другите опции в Изглед Перспектива

  Златина:

  Здравейте! аз съм с версия 2015 и в изглед перспектива нямам стандарт и другите показани в урока. Как мога да ги изкарам

  Vicka Dimov:

  Инсталирайте си по-нова версия :-D

  Ивайло Искренов:

  По-новата версия по принцип също е решение :) но за момента може да погледнем дали има възможност да се сменят тези настройки (от м Customize -> Preferences) както в прилженото изображение, да видим дали това няма да помогне =>

 • Как да се справя с този проблем при инсталцията на 3Ds MAX?

  Iordan Borissov:

  Здравейте, При стартиране на 3ds MAX излиза съобщение за липсващ dll. Не става въпрос за VRay (видях по долу дискусията). Имате ли идея какъв е проблема и как да го реша?

  Георги :

  Малко по нагоре във форума има показана същата грешка която е от сцена създадена със V-ray и отворена от 3ds max в който няма инсталиран този плъгин. При тебе се получава абсолютно същото, сцена създадена с помощта на Mental Ray и отворена от 3ds max в който няма инсталирана тази добавка. Мисля че от версия 2017 Mental Ray трябва да се укаже по време на инсталация или да се закупи отделно.

  Iordan Borissov:

  Благодаря! След преинсталация всичко се оправи.

 • Ивайло Искренов:

  Здравей, избери Open за момента (докато качим новия, който е ок), тъй като файла има само презентационна цел.