Дневна система – Daylight system

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
За дневната система – Daylight system е вярно следното твърдение ?
тя е насочена светлина, при която светлинните лъчи се разпространяват във вид на конус
тип сферична светлина, която може да бъде само тип “target”
интензитета на слънцето е постоянен
интензитета на слънцето се променя автоматично в зависимост от положението му спрямо хоризонта

Въпроси и отговори

 • Може ли след като сме създали дневна светлина и сме се съгласили макс да поеме контрола за осветлението на нашата сцена в по-късен етап да се откажем и да я изтрием?Как става това?

  Maria:

    след като сме създали дневна светлина и сме се съгласили макс да поеме контрола за осветлението на нашата сцена в по-късен етап да се откажем и да я изтрием .Как става това? Мах 2014

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  след като сме създали веднъж дневна система и сме използвали някакъв exposure control в Мах и след това решим че не искаме да я използваме, можем просто да изтрием елементите й във viewport-a и от "Environment and Effect" ( бутона 8 e shortcut-a за менюто) да изберем от падащото меню "No exposure control".
  Maria:

  Благодаря Ви

  Нина Георгиева:

  Здравейте! След като сложа "компаса" и наглася височината на слънцето, не ми излиза прозорецът който ме пита дали да заложи "mr Sky". Как мога да добава "mr Physical Sky"?

  Ивайло Искренов:

  Здравей Нина,
  след като създадеш дневната система, влез в околната среда - "Environment and Effect" ( бутона 8 e shortcut-a за менюто), сложи отметка на Use Map, кликни на бутона None и в раздела Maps, в ролаута mental ray ще намериш картата mr Physical Sky

  Нина Георгиева:

  Благодаря!

 • Защо немога да правя тест рендер

  Boyan:

  Защо когато се опитвам да направя рендер ми излиза черен екран, явно нещо съм пипал във настроийките за което немога да се сетя къде и кво.

  Ивайло Искренов:

  Здравей, може да пробваш да reset-неш рендер енджина, да смениш background цвета с бял или пробвай да сложиш светлини в сцената и да видим дали това ще помогне.

  Maria:

  Здравей Боян ,не зная дали си се справил с проблема но пробвай да смениш присета в Envionment and effect от mrPhotographic Enposure Cfntrol на Automatic Exposure Control и виж дали ще се получи .Дано да съм ти била полезна.

  Красимир Костов:

  По скоро проблема е в осветлението. Сложи осветление и дай през камерата рендера

  Добрин:

  И аз имам същия проблем от преди малко.Пробвах предложенията и нищо.Някакви други идеи?