Изолиране, скриване и „замразяване“ на обекти

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Може ли да се манипулира (премества, завърта ... ) обект докато е „замразен“ ?
да
не
да, но само ако цвета му се промени е сиво
не, защото когато се замрази обект, той се „скрива“

Въпроси и отговори

 • Как да използвам правилно "AutoGrid"?

  Георги Игнатов:

  Здравейте, при използването на "AutoGrid" обектът който се изчертава не винаги е перпендикулярен на основния обект. Проблемът е, че понякога се изчертава перпендикулярно понякога не. Не зная къде може да греша. Командите "Isolate Selection" и "Hide Unselection" едно и също действие ли извършват? Крайния резултат видимо сякаш е един и същ. А какво прави клавишът "Интервал" ?  При неговото натискане светва бутон с обозначение "Катинар" и не може да се селектира друг обект ако си натиснал интервала по невнимание. Обаче трансформациите са активни за селектирания обект.

  Ивайло Искренов:

  Здравей, 

  за Auto Grid - когато не се използва, създаването на примитивите започва върху основния грид (за някои обекти центъра съвпада с грида - сферата). Но когато е сложена отметка на опцията обаче, обекта който се създава се намира върху повърхноста която е посочена, като обекта се изгражда тангенциално на посочената повърхност. За това в частният случай тази тангента съвпада с перпендикуляр спрямо обекта. Предлагам ти да експериментираш със създаването на цилиндър с включен Auto Grid върху друг, вече създаден цилиндър, за да придобиеш визуална представа за това което се опитвам да обясня :) .По подразбиране опцията Auto Grid е изключена.
  Ивайло Искренов:

  за "Isolate Selection" и "Hide Unselected" - двете команди по принцип правят едно и също. Има някои дребни разлики, например : за изолирана селекция има вече присъединен шорткът -> Alt+Q (но за версията на Мах 2014, за да излезеш, трябва да избереш с десен бутон - End Isolate или да кликнеш на крушката долу до катинара който си посочил); когато използваш Isolate Selection обекта който е изолиран се zoom-ва в прозореца в който работиш. И поради тези причини аз лично използвам изолирането пред скриването, но в случая едва ли има грешен избор.

  Ивайло Искренов:

  за Lock Selection (функцията която се активира с натискането на интервала или избор на посоченият катинар до стойностите за координатите) - когато имаш селектиран обект и активираш командата Lock Selection, визуално нищо не се променя, но напрактика не можеш да селектираш друг обект от сцената, можеш единствено да работиш с обекта който си "заключил". С избраният обект можеш да правиш всичко - моделиране, модификатори и т.н. Това е може би нещо като Isolate Selection но без да скрива обектите.

  Георги Игнатов:

  Благодаря за отговорите Ивайло

  Ивайло Искренов:

  Няма проблеми, ще се радвам ако мога да помогна и по други въпроси :)

  Росена Екимова:

  Здравейте, бихте ли ми казали как се включва AutoGrid?

  Георги :

  Първо избирате примитива и след това отметката Autogrid става активна и ще можете да я включите. Ако не е избран примитив не става.

 • Защо стойността се нулира.

  Албена Христова:

  Когато направя промяна на стойността в поле Р във Famili Parameters и след това направя промяна в поле Q - стойността в полето Р се нулира.

  3D MAX

  Ивайло Искренов:
  Здравей,
  вероятно говориш за параметрите на Hedra примитива ... при мен не се нулират, остават както са избрани и така би трябвало да бъде. Опитах няколко пъти, но такъв проблем не се появява.
  Албена Христова:

  Този проблем го няма, когато вкарам новите стойности от клавиатурата и Enter, така че не е проблем. 

 •   Защо при Freeze обектите изчезват от сцената?

  Савина:

  Здравейте! Защо, когато използвам опциите за замразяване обектите не остават на сцената (оцветени в сиво),  а изчезват както при Hide?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  селектирай един от обектите, десен бутон и избери Object Proprties и направи един screenshot и го Paste-ни тук да видим дали там са Ok настройките.
  Савина:

  Благодаря!
  Имало е отметка на Hide Frozen Objects. Махнах я и всичко е ОК.

  Veronika:

  Здрасти.... не мога да селектирам обектите....при ctrl и натискане върху обекта не става нищо...нз какъв може да е проблемът?

  Ивайло Искренов:

  Здравей Вероника, виж дали случайно не е заключена селекцията (долу по средата свети едно катинарче), ако е така натисни Space от клавиатурата и пробвай отново :)

  Veronika:

  Здрасти отново....не свети катинарчето(Lock Selection) но и когато натисна Space нищо не става.... и самото катинарче не се променя(не свети по никакъв начин).....а самият обект си остава същия, не мога да го селектирам и съответно не се появява и самата мрежа с линиите в бяло върху обекта(wireframe-a) както при твоето видео, но странното е че мога да го копирам с Shift и отстрани долу вляво където е-Isolate Selection в полето пише ,че има селектиран обект,а всъщност не виждам такъв :(

  Veronika:

  самата мрежа не ми се появява, когато натисна върху обекта както във видеото горе долу 56-57 сек.

  Ивайло Искренов:

  Провери дали всичко е наред в настройките на Layer-a. В нов файл пак ли така се получава ?

  Veronika:

  Да...всеки път е така....изглежда се селектира, но не се вижда ,че е селектиран..когато натисна върху обекта не се появяват белите линии върху него, а си стои същия....нз какво може да бъде (аз съм начинаещ и определено нищо не разбирам...така да се каже от нулата започвам) да не би да е от viewporta?Примерно да не е realistic, но в твоето видео в този режим си излизат линиите върху обекта, когато се селектира ?!!!

  Veronika:

  версията е 2013

  Ивайло Искренов:

  Аха, ясно ... може да смениш типа на визуализирането на viewport-a и да избереш Realistic (Shaded) + Edged Faces, както е показано на прикаченото изображение и вече би трябвало да виждаш и wireframe-a на обектите. В по-високите версии на Мах, независимо дали е избрано Edged Faces, при селектирането на обекта wireframe-a (белите линии който го изграждат) се вижда по подразбиране.

  Veronika:

  Здрасти отново, пробвах и това и другите ваианти, но пак не ми се появява wireframe-a...в layers как трябва да бъдат настройките ?Сигурно съм натиснала нещо, но не мога да разбера какво .

  Veronika:

  .....мисля,че разбрах проблема-мрежата се появява само на определени обекти от standart i extended primitives....когато избера box i realistic+edged faces или какъвто и да е режим няма мрежа на никой от viewport-tite, но когато избера sphere и realistic +edged faces имаме мрежа навсякъде .Явно това е от версията, понеже е по-стара.Изглежда в новата 2014 не е така :)

  Миглена:

  може би просто няма сегменти самия обект, щом няма мрежа в wireframe. Пробвай да увеличиш сегментите на обекта, който няма мрежа да видиш дали не е от това :) в modify панела на обекта

 • Защо са еднакви видео лекциите

  Hristo Pashev:

  Възможно ли е аз да граша нещо? Видео лекция "Трансформационно Gizmo" е същата като лекция "Изолиране, скриване и „замразяване“ на обекти". И в двете став въпрос за трансформация на Gizmo и няма лекция за "Изолиране, скриване и „замразяване“ на обекти".

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  благодаря, че ни информира - беше станала някаква грешка, но сега трябва да е ОК.
 • Как да активирам Shorcut - Alt+Q?

  Веска Василева:

  Не мога да изолирам обект с Alt+Q, мога само с Isolate Selechion. Как да активирам Shorcut - Alt+Q. Работя с 3dx Max 2017.

  Ивайло Искренов:

  Здравей,
  провери каква команда е приложена на тази клавишна комбинация или я промени, така че да я използваш за изолиране на обекти (виж прикаченото изображение).

  Веска Василева:

  Благодаря!

  Веска Василева:

  Защо? Защо не мога да променя Shorcut? Влизам в Customize - Customize User Insterface - Keyboard -маркирам Isolate Selection Alt+Q, избирам Remove-и когато искам да напиша Shorcut в прозорчето Hotkey- не ми позволява повече от един символ. Какво не правя правилно? Изгледах урока от 1 Модул за "бързи клавиши", там се прави промяна само за Z,- аз също нямам проблем с въвеждането на един символ.Как да въведа Alt+Q?

  Betty:

  В самото поле натискате от клавиатурата Alt+Q, а не ги въвеждате буква по буква. Аз също имах този проблем.

 • Може ли?

  Daniel:

  Здравейте, може ли, след като съм конвъртнал един обект в "editable poly" да се връщам назад и да правя корекции на маниполации които вече съм извършил. Благодаря

  Vicka Dimov:

  Не. За да имате възможност да правите редакция на Примитив използвайте EditPoly от Modifier List. Така Примитива се запазва (пример - може да задавате L/W/H, брой сегменти....) ВАЖНО! Когато "излъжете" по този начин 3ds MAX-а, моделирате обекта от EditPoly и след това решите да коригирате някой от отновните параметри на Примитива, може да Ви изпише, че това Ви действие ще "развали" обекта.

  Daniel:

  Благодаря много.

 • Как всички елементи да се въртят около една ос?

  Мирела:

  Защо моето дърво не се завърта около една ос, а всеки елемент се върти около своята ос и става хаос, може ли частите на дървото да сработят, като един елемент (някакво обединяване има ли? )

  Никола Петров:

  Селектирайте последователно всички елементи, които трябва да се въртят едновременно и ги групирайте. Стрелка 1 сочи мястото на командата Group .Лек ден и успехи!

  Ивайло Искренов:

  Групирането върши работа и е доста добро и практично решение, но може да пробваш и да използваш Use Selection Center (виж прикаченото изображение). Когато го избереш, тогава гизмото за завъртане автоматично ще се премеси, когато са селектирани повече обекти в техният център.

  Никола Петров:

  Една аналогична възможност: Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Лек ден!