Създаване и използване на 2D обекти

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кой от изброените обекти не е стандартен 2D обект ?
Line
Arc
Tape
Egg

Въпроси и отговори

 • Защо

  Десислава :

  Защо когато правя линия, да кажем опитвам се да очертая един план, и при натискане на Pan на мишката за да видя по добре плана в другите му части, линията се прекъсва?

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  това е "проблем" на Max 2012 - в по-високите версии е оправено. Просто в тази версия Pan прекъсва създаването на линия, защото го приема като нова команда. Пробвай вместо Pan, да натискаш бутона "I" - това ще центрира екрана ти спрямо поинтера на мишката.
  Десислава :

  Благодаря :)

  Elica Petkova:

  Здравейте, Пробвах няколко пъти, но не ми заобля линията. Моля за малко помощ.

  Elica Petkova:

  Справих се.

  Росена Екимова:

  Здравейте, аз не успях да разбера защо моята мишка при влачене не прави дъга, а продължава да си изчертава права... Някъде трябва да променя настройките, предполагам?

  Росена Екимова:

  Аха, изяснява се във видеото :) Извинете ме :)

 • Защо се получава този shading-ефект?

  Женя:

  Защо се получава черна линия?
  начертала съм го с помощта на "line" задала съм дебелина със "outline".Пробвах да го направя вече няколко пъти,но винаги ми се получава черна линия,пробвах също да добавя още точки,но пак става така!Дори когато задам материал,пас не се променя :( 

  Ивайло Искренов:

  Здравей,

  трудно е да се прецени от screenshot-a какъв точно е проблема, но този shading-ефект вероятно се получава заради някоя от следните причини : 1- погрешна лицева страна на полигоните; 2- някаква грешка в начина на получаване на 3D геометрията от 2D обекта; 3- начина на представянето на заобленачта част. Ще ти предложа по един вариант за съответният проблем :
  1 - конвертирай обекта в Editable Poly -> с тип на маркиране Element, маркирай обекта и кликни на бутона Flip от Modify панела;
  2 - от 2D линията от която започваш, вместо с Outline, използвай Extrude и след това направи дебелината на стената с Shell модификатора
  3 - конвертирай обекта в Editable Poly -> с тип на маркиране Polygon, маркирай всички полигони и от Modify панела, от карето Polygon: Smoothing Groups, избери бутона Clear All
  Един от тези три методи трябва да свърши работа.
  Женя:

  възможно ли да е сянка,пробвах какво ли не и когато го завъртя няма черна линия 

  Ивайло Искренов:

  възможно е и да е сянка ... ако не ти представлява трудност, изпрати ми файла да го разгледам и предполагам, че ще намерим решение :)

  Ивайло Искренов:

  След като разгледах файла се оказа, че проблема найстина е в сянката от светлините, който осветяват сцената по подразбиране. Всичко в геометрията си е наред, няма презастъпващи се части или обърнати полигони.

  Накратко за решението :
  м. Views-> Viewport Configuration ->tab Visual Style & Appearance . В карето "Lighting and Shadows" сложи отметка на "Default Lights Follow View Angle". 
  Тази отметка по принцип е сложена, не знам как се е изключила при теб. Така светлините ще следват погледа през viewport-a и няма да виждаш тази сянка.
  Женя:

  Получи се,благодаря :) 

 • Как да обединя няколко Line-линии в една?

  Мирела:

  Kak да обединя няколко Line-линии в една? За да мога после когато е 3Д лесно да маркирам ръба.

  Георги :

  Няколко линии се обединяват с "Atach" Така стават един цял обект, но не е казано че ще можете да го използвате в последствие за 3D цели. Ако има някъде несъединени точки, формата която ще получите ще остане отворена Ако се получи такъв проблем, ще трябва да затворите двете точки с "Weld" с такъв праг с каквото е разстоянието между точките, или първо да натисните "Fuse" което автоматично ще сближи двете точки една до друга и тогава да ги обедините с "Weld". Весела Нова Година.

  Мирела:

  С "Attach" не ми се получава маркирам една от линиите давам Аttach, но не ми се маркира следващата линия (нито една не се маркира). Все едно не могат да се изберат...

  Георги :

  Линиите отделно ли са начертани? Един вид всяка линия отделен обект ли е? Пробвате да начертаете два - три правоъгълника или окръжности, изберете едната, после натиснете "Attach" и посочете последователно другите.

  Никола Петров:

  Така "заваряваме" (Fuse и Weld) ъглите. Сега от Modifier List избираме модификатор. Лек ден и успехи! Весело посрещане на Новата година!

  Никола Петров:

  Честита Нова година на всички! Здраве, късмет и успехи! И тъй като стана въпрос за обединяване, ето няколко примера от Дескриптивната (Описателна, Начертателна) геометрия! Още веднъж - Честита Нова година! Лек ден и успехи!

  Никола Петров:

  Краси, МОЛЯ ИЗТРИЙТЕ това изображение: Изтрих една излишна буква, след като системата беше вече го запазила и при изпращането тя не го разпознава! Затова, МОЛЯ, ИЗТРИЙТЕ ГО! Ще го направя отново, тъй като идеята е да се видят началните фигури преди да се извършат операциите с тях! Благодаря и извинения за грешката! Щастлива Нова година! Лек ден и още веднъж - благодарност и извинения!

  Никола Петров:

  И тъй като стана въпрос за обединяване, ето няколко примера от Дескриптивната (Описателна, Начертателна) геометрия!

  Лек ден и успехи!

 • Защо?

  Йордан:

  Направих този фигура от line и когато я екструднах и направих в едитал поли и цъкна на линии или точки ми се появява автоматично тази функция без да я искам,как да я махна и защо се появява и какво прави ? За да не ми се появява първо направих обекта на mesh и помислих,че съм се отървал ,но след като го направих с поли се появи пак

  Йордан:

  Ох, извинявам се намерих какво става и как се маха:) защо се пуска автоматично тази фунция :)