Навиците на Иво Андреев [споделяне]

Като част от нашето 21-дневно предизвикателство “Успех по навик” ви срещаме с хора, които вече използват силата на навиците в своето ежедневие.

От пристрастен към цигари, хероин, като чак стига да си инжектира метадон… Иво Андреев прави пълна трансформация и изгражда навици за здравословен живот, бяга планински маратони, като често е на почетната стълбичка, предприемач с няколко бизнеса, баща и автор на книгата „Анатомия на зависимостите“.

Трудно може да намерим по-добър пример на човек, който успява да трансформира „лоши“ в „добри“ навици.

Вижте какво ни сподели Иво за изграждането на устойчиви навици:

Какво са навиците за теб?

Навиците са основата в живота на човека. Навиците определят нашата съдба. Всичко в този живот е въпрос на навик. Навиците са физически действия, за които собственият ни организъм си дава награда, чрез хормоните, които изпуска. Тя може да бъде дългосрочна – за добрите навици и краткосрочна за лошите. Добрите навици са трудни за придобиване и лесни за губене, а лошите – обратното.

Кой е най-важният ти навик?

Това за мен е воденето на дневник. Голяма част от него е упражнението за блъгодарност. В него аз записвам 10 неща за които съм благодарен и защо съм благодарен за тях. Разписвам проблеми и теми, които изискват важни решения. Говоря със себе си.

Кой е най-полезният трик/модел за изграждане на нов навик?

Това за мен е поставянето на желана цел, която ще ме застави да го прилагам. Например, ако искам да създам навика да тичам и да бъда сред природата, се записвам за някое значимо планинско състезание. Слагам го в календара си и от там тренировките идват от само себе си.

Кой е най-верният ти съюзник в изграждането и поддържането на навици?

Отново това е дневника, защото чрез него си давам сметка за неща, които иначе ще убягнат. Особено в забързания градски живот.

Без какво не може да се градят устойчиви навици?

Устойчивите навици са най-малките навици, които имаме. Те са градивните блокчета за един добър живот. За да поддържаме тях е необходима визия – както полагане, така и работа върху нашите цели.


Ако съветите на Иво са ти били полезни и искаш да научиш още за създаването на устойчиви навици, които ще ти помогнат да вървиш по пътя към успеха, включи се в нашето 21-дневно предизвикателство „Успех по навик“ тук.

Лична препоръка

Поканихме Иво Андреев да сподели своя опит след като прочетохме неговата книга „Анатомия на зависимостите“.

Препоръчваме тази книга, ако имате зависимост, която искате да премахнете, но до сега не сте успявали.

Може да я намерите във всички книжарници.

Нов курс в Аула: Създавай и обработвай видеата си с Camtasia.

Видео форматът днес намира приложение в почти всяка една сфера на действие. Независимо дали правите видеа за YouTube, записвате обучения, създавате кратки реклами за вашите социални профили или просто искате да си направите ваш личен спомен, ще ви трябва подходящ инструмент. Camtasia е точно такъв, защото съчетава възможността за бърза и лесна видео обработка и предоставя голям набор от функции. Това го превръща в един удобен и мултифункционалне инструмент, който позволява да бъде използван дори от хора, без никакъв опит в създаването и редактирането на видео съдържание.

Прочети повече

Най-важното умение за новата година [21-дневно предизвикателство]

Стартът на новата година винаги е изпълнен с ентусиазъм за поставяне на нови цели. Проучванията обаче сочат, че само до две седмици 96% от поставилите си нови цели ги провалят. Много често причината е, че дори да очакваме с желание постигането на целта, нямаме навика да правим малки крачки към нея – да развиваме навици, които ще ни помогнат по пътя.

Ние в Аула вярваме, че един от най-важните навици е навикът да научаваме нови неща. Умението да учим е актуално далеч след като получиш дипломата си. То ни позволява да се развиваме като професионалисти, да работим по ефективно – а дори и да останем млади по-дълго.

Какво е по-различното тази година?

Прочети повече

Аула празнува своя 10-ти рожден ден!

Тази година, на 12.12., Аула отбеляза своя 10-ти рожден ден.

От идея, която в началото на мнозина се струваше абсурдна, днес Aula.bg е най-големият център за онлайн компютърни обучения в България.

Преди 10 години тази методика на обучение беше непозната и нова, което провокира скептиците. Често чувахме как никой не би се записал на онлайн курс и целият ни труд би бил на вятъра.

Прочети повече

Camtasia. Какво е и за какво се използва?

Знаеш ли, кой е софтуера, с който са записани повечето видеа с показване на екран в YouTube?

Или софтуера, с който са записани 95% от обучителните видеа в Aula.bg?

Това е Camtasia и то не случайно. Това е софтуерът, който доминира пазара, когато става въпрос за запис на екран, но с възможностите си за изключително лесна видео обработка започва да се превръща в лидер, когато става въпрос и за бързо създаване на всякакви видеа.

Днес видеото присъства почти навсякъде около нас. Това е един от най-предпочитаните фомрати от потребителите, защото информацията се възприема и запомня много по-бързо и лесно. Също така видеото се справя изключително добре от гледна точка на ефективност, защото успява да задържи вниманието на аудиторията за много по-дълго време и да генерира много по-голямо взаимодействие със съдържанието.

Затова познаването на софтуер за създаване и обработване на видео, било то на ниво за начинаещи, е ключово умение в днешно време. А, едно от най-достъпните приложения за тази цел е Camtasia.

Прочети повече