Блокчейн в Excel, 3ds Max и Photoshop. Ето как биха изглеждали тези софтуери, когато внедрят технологията стояща зад Биткойн. [софтуер 2.0]

Все повече и повече хора разбират за блокчейн технологиите и първата им реакция е да си купят крипто валута или да я закляймят като измамна схема с “въображаеми валути”. Силните инвестиционни и спекулативни свойства обаче са страничен ефект. Когато нещо иновативно е в зародиш и никой не знае точно какво е, всеки мислено проектира страховете или желанията си върху него.

В тази статия ще визуализираме и проектираме едно възможно бъдеще, но в наш стил ще е на тема софтуер.

Какво е блокчейн?

В същността си блокчейн е просто технология, която дава на софтуерите допълнителни възможности. Още през 2017 година публикувахме статия “какво е биткойн“, която е още по-актуална и днес, без да променяме ред в нея, защото говорим за фундаменталната технология зад тази иновация, а не коя валута е на мода днес.

Може да сте чували за харддиск RAID технологията. Ако имате един харддиск, е вероятно той в даден момент да се развали и да загубите всичката си информация. RAID технологията обаче направи възможно да имате два или повече харддиска, които съхраняват едни и същи данни и понеже вероятността да се развалят например два диска в един и същи момент е много малка, имате по-голяма сигурност срещу загуба на данни.

Аналогично, ако имате два компютъра, които съхраняват едни и същи данни и процесорите им изпълняват едни и същи операции, ще сте много по-сигурни в изчисленията и в данните.

Ако имате много компютри, които правят гореспоменатите неща и в допълнение биват притежавани от много различни хора, които не се познават и са пръснати по цялата планета, то изчисленията и данните стават още по-сигурни, понеже нямат един собственик, който да може да направи нещо, с което да повлияе на данните и изчисленията.

Най-опростено казано, блокчейн технологията позволява точно това – да се изградят компютрите на бъдещето, на които се качва софтуерът на бъдещето.

Останалите детайли, обясняващи как точно се случва този процес, ги оставяме настрана за момента. За целите на статията е достатъчно да знаем, че първата блокчейн мрежа – Биткойн е на повече от 11 години, не е спирала и за момента никой не е успял да я хакне и да развали нещо.

Нека сега да разгледаме по едно примерно приложение на тази технология от безброй възможностите, които ни дава, за три популярни софтуера – Excel, 3ds Max и Photoshop.

Прочети повече

Отдели време за развитие [30-дневно предизвикателство + бонуси]

Често си измисляме оправдания. “Нямам време.” “Няма откъде да уча.”

Можем ли да си позволим лесни оправдания, когато компютърните умения стават неразделна част от всяка професия? Или когато дистанционната работа налага да се справяме сами, без да можем да разчитаме на “колегата, който познава Excel отвътре”?

Тъй като не вярваме в лесните оправдания, искаме да направим следващите 30 дни времето, през което да помогнем на повече хора да развият компютърните си умения.

Нарекохме този период “Време за развитие”. И то започва от днес.

Целта ни е да ви вдъхновим – като ви покажем, че не е нужно нито много време, нито дълго търсене на подходяща информация, за да развивате своите умения. Достатъчни са 10 минути на ден и правилният съюзник, какъвто може да бъде “Аула”.

В рамките на предизвикателството “Време за развитие”, което продължава 30 дни, получавате:

Прочети повече

Навиците на Стойне Василев [споделяне]

Като част от нашето 21-дневно предизвикателство “Успех по навик” ви срещаме с професионалисти, които вече използват силата на навиците в своето ежедневие. Личният пример е най-добрата мотивация да развиете успешни навици тази година, а и ще ви дадат някои практични съвети как да направите това.

Днес на гости ни е Стойне Василев, независим личен финансов консултант, собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на книгата „Умни пари“. В ежедневието си, той всеки ден вдъхновява много хора около себе си да развиват по-добри финансови навици и именно затова го поканихме тук.

Вижте какво ни сподели Стойне за изграждането на устойчиви навици:

Какво са навиците за теб? 

За мен навиците са пътят към успеха. Аз съм привърженик не на бързите и лесни резултати, а на систематичния и последователен подход към важните области в нашия живот. Навиците са малките градивни блокчета на този процес, който ни помагат всеки ден да се приближаваме към целите ни. 

Кой е най-важният ти навик? 

Прочети повече

Навиците на Василена Вълчанова [споделяне]

Като част от нашето 21-дневно предизвикателство “Успех по навик” ви срещаме с професионалисти, които вече използват силата на навиците в своето ежедневие. Надяваме се, че те ще ви мотивират да развиете успешни навици тази година, а и ще ви дадат някои лични съвети как да направите това.

Днес ви срещаме с Василена Вълчанова, маркетинг специалист и трейнър. Василена има доста натоварено ежедневие, в което навиците играят важна роля. Те са единственият начин, по който съвместява множество задължения – от работа с клиенти през провеждане на обучения, в които всяка година участват няколко хиляди души, до ръководене на доброволчески екипи в платформатата за популяризиране на науката Ratio.

Василена споделя основните си уроци за развитието на устойчиви и полезни навици тук с нас:

Какво са навиците за теб? 

Навиците са пряк път към успеха. От една страна, те спестяват време и енергия – когато имам изграден навик, нещата се случват на автопилот. От друга страна, спазването на навик е успех само по себе си – така ставам по-малко зависима от крайния резултат и започвам да ценя процеса. А по този начин мотивацията ми остава висока много по-дълго. Да речем, дори ако не избягам полумаратон за по-малко от 2 часа и 15 минути, аз се чувствам успешна, защото съм спазвала навика си да тренирам през целия подготвителен сезон.

Кой е най-важният ти навик? 

Прочети повече

Навиците на Николай Трифонов [споделяне]

Голямото количество участници в нашето 21-дневно предизвикателство “Успех по навик” ни убеди, че темата за изграждане на навици е по-интересна, отколкото предполагахме. Затова решихме да ви срещнем с професионалисти, които вече използват силата на навиците в своето ежедневие. Ето и следващият участник в тази серия интервюта.

Николай Трифонов е Senior R&D Manager във VMware, но може би за някои от вас е по-известен като един от създателите на системата “Приятел за цели”, заедно с нашия основател Иван Цукев. Старае се да постига повече във всяко отношение – от завършването на СМГ през активното спортуване с пълно отличие до заемането на ръководни позиции днес. Фокусира се върху темата за постигане на цели и неизменната роля на навиците в този процес като споделя всичко научено в системата и книгата “Приятел за цели”.

В следващите редове Николай ще ви покаже своята гледна точка и най-важните научени уроци за навиците.

Какво са навиците за теб? 

Ще отговоря по следния начин: първо ние изграждаме навиците си, после навиците изграждат нас. За мен са много важен градивен елемент на ежедневието, който се трупа ден след ден и строи живота ни неусетно. 

Кой е най-важният ти навик? 

Прочети повече