Експорт на готов кофражен план в ZWCAD или AutoCAD

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Може ли да ни изпратите Файл с готови настройки за експорт?

  Георги Борисов:

  Възможно ли е да ни изпратите файл с готови настройки за чертежи, така че при експорт от PSCAD , плановете да изглеждат по-добре от default настройките в Autocad?


  Неделчо Ганчовски:

  Програмите съзнателно са направени така, че нямат собствени настройки, а да възприемат настройките на текущия чертеж. Тъй като всеки проектант или фирма има собствен стил на чертане, така след експорта, чертежът ще изглежда като останалите. Важното е, желаните стилове за размери, текстове и др. да са избрани като текущи. По принцип правилният подход е да си имате шаблони (темплейти), от които да започва всеки нов чертеж. Те трябва предварително да имат необходимите стилове и настройки, layout-и и др. Ето един наш примерен шаблон - http://www.proektsoft-bg.com/dropbox/bg/Examples/Proektsoft.dwt. Той е правен на ZWCAD, но би трябвало да се отваря и с повечето версии на AutoCAD, или поне по-новите. За всеки случай има и dwg файл, записан за версия 2004: http://www.proektsoft-bg.com/dropbox/bg/Examples/Proektsoft.dwg

  Руска Тодорова:

  Много ценна информация. Всичко е много ясно и точно обяснено и показано. Благодаря Ви.

  Георги Борисов:

  Всъщност сега забелязах, че при експорт може да се означи кои елементи към кой слой да премине от текущия чертеж. Така вече може да се възприеме всякакъв стил на изчертаване. Благодаря!

 • Има ли начин при експорт към ZWCAD размерите да не попадат в разреза на плочата и гредата?

  Георги Борисов:

  Има ли начин при експорт на чертеж към ZWCAD размерите да не попадат в разреза на сечението, така че да не се налага допълнително коригиране на повечето разрези? В случая на селектирания разрез съм разместил размерите, докато на другите два са изчертани по подразбиране - ще се наложи и тях да размествам. Благодаря за отговора!

  Неделчо Ганчовски:

  Обикновено не ги разполагаме толкова далече от разреза. Ако се направи така на всички греди, ще почнат да се застъпват размерните линии с тези на другите греди (например Гр.1 с Гр.11). Може да се изкара само цифричката 12 извън линията. Ако плочата е по-дебела обаче, изглежда добре. Когато един чертеж се генерира автоматично, е много трудно да се направи програмата да го подрежда, така че винаги се налагат някакви корекции. Едно нещо, което е подходящо за даден случай, може да не изглежда добре в друг случай.

  Евгения Кърджиева:

  Важно уточнение е че преди да започнем да прехвърляме чертежа, би следвало да отворим ZWCAD или AutoCad и файла, в който искаме да прехвърляме. Едва тогава в списъците със слоеве се отварят и слоевете, в които сме свикнали да чертаем. Така след прехвърлянето чертежа ще изглежда максимално близо до това което си чертаем на ръка - слоевете ще са същите.

 • Как да направя експорт на файл

  цена тодорова:

  Излиза съобщение, че AUTOCAD не е намерен. А имам инсталиран работещ Autocad 13 light. A как мога да инсталиран ZWCAD?

  Неделчо Ганчовски:

  Програмите не могат да работят с Autocad Light, защото са му орязани съответните интерфейси API за връзка от други програми. Трябва да е пълната версия. Доколкото си спомням нямаше и lisp.

  Последната версия на ZWCAD може да се изтегли от линка
  http://proektsoft-bg.com/dropbox/ZWCAD+/ZWCAD_Plus_2015_SP2.1_ENU.exe

  Stoyanka Cholakova:

  След export в AUTOCAD на кофражен план, при разпечатване дебелината на оранжевите размерните линии остава една и съща-около0.5 и не може да се промени.Опитвах със селектиране в слой "размери" и задаване By layer но не става?

  Неделчо Ганчовски:

  Няма нищо специално относно тези размерни линии или този слой. Всичко е въпрос на настройки на Аутокад. Вижте какъв стил за разпечатване е зададен, ctb или stb. Дали няма набита дебелина по цвят или нещо друго.

  Stoyanka Cholakova:

  Благодаря, ще проверя. И ощи нещо- защо не се прехвърлят в Аутокад надписите за плоча с дебелина при кофражен план и сеченията с армировки за плочи при арматурен план?

  Stoyanka Cholakova:

  За армировките разбрах с Хref. Досега не бях прехвърляла см2 и по внимателно изучавам урока с армиране на гредови плочи, така че отпада запитването, ако се затрудня ще питам.

  Stoyanka Cholakova:

  Защо при стартиране на Acad излизат тези таблички - нещо не съм направила правилно с мenuload и appload