Пространствен модел на стоманено хале – Част 2 

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Може ли... за ставите

  Румен Драганов:

  Рано или късно PSCad ще трябва да реши въпроса със ставите. Докато при стоманобетона може и така, 

  при стоманените конструкции конструирането на възлите често позволява запъване в едната посока и става в другата.
  И не е лесно да се приеме компромисно решение, защото не е в полза на сигурността. Така че, ще трябва да се даде
  възможността за различни гранични условия за My и Mz.
  Неделчо Ганчовски:

  Има основание за това. Първоначално PSCAD беше замислен като проста програмка, в която да може да се начертае един кофражен план и да се сметне, основно в посока Ст. Б. конструкции. Идеята е по-скоро да се добави практичност и простота. Нещо, което липсва в типичните програми по крайни елементи. Металните конструкции се явиха в последствие като екстра и тепърва ще се развива в тази посока. Въпреки всичко, в това направление PSCAD ще остане подходящ по-скоро за малки и стандартни конструкции.

  Една пълноценна програма за метални конструкции изисква много повече неща, които нямаме ресурс да направим в PSCAD, поне в близко бъдеще. Това са пространствени пръти, изчисляване за температура, преместване на опорите, начални несъвършенства, P-delta анализ, възли и опори с частична коравина. Тук дори не става въпрос само за стави, а по-скоро за определяне на коравината на възлите и включването и в анализа. Да не пропускаме и оразмеряването и конструирането на възлите, което е не по-малко важно от това на елементите.

  Имаме отделна програма, която пък е много подходяща за метални конструкции - Axis VM. Той е изключително добър за тази цел и има всички тези възможности, изброени по-горе. Може да се изтегли от линка
  http://www.proektsoft-bg.com/dropbox/AxisVM/axisvm131f_update_eu.exe
  Като цяло темата за металните конструкции заслужава цял един отделен курс, който като обем дори може да надвиши настоящия. Ако има интерес, може да помислим нещо в тази посока.

  Ивайло Драганов Драганов:

  Приветствам последното изречение: "Като цяло темата за металните конструкции заслужава цял един отделен курс, който като обем дори може да надвиши настоящия".

  Евгения Кърджиева:

  Горещо подкрепям идеята за подобен курс