Генериране на фигурна спецификация и количества-модул 4

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как може да преномерираме всички позиции автоматично?
Като зададем позиция 1 на всички пръти и след това стартираме спецификацията.
Като използваме командата AUTONUM.
Не можем. Трябва да минем последователно през всички пръти и да сменим номера ръчно.

Въпроси и отговори

 • Някои бъгове при спецификацията

  Румен Драганов:

  Автоматичната фигурна спецификация е много удобно направена в Design Expert. 

  При работа обаче забелязах някои бъгове: 
  1. Ако в чертежа имам прав прът и е надписан с котировка (дължина) в чертежа - в спецификацията надписът е пренабит (text override) и закръглен. Ако в чертежа няма котировка - в спецификацията не е пренабит, не е закръглен и се променя при стречване.  Наложи се да ги изтрия, защото при прав прът и без това са излишни
  2. При стремената и в урока се вижда, че стремето се завърта така, че да е "легнало" в спецификацията, но надписите му не се завъртат. Обаче ако в чертежа стремето си е "легнало" (широка ниска греда) - тогава напук надписите се завъртат, така че пак да не са верни!
  3. Случи ми се при избиране на фигура от спецификацията да се избира и съответната група от чертежа,(това се случва само при включени групи). Така след като изтрих спецификацията за да я обновя - изтрих и част от стремената (хубаво, че AutoCad има повече undo от PSCad!)

  Неделчо Ганчовски:

  Благодаря, ще ги разгледам внимателно. Някои от нещата ги знам и са оправени. Коя версия имаш? Изтегли последната. Деинсталирай всичко и инсталирай на чисто да не би да пази нещо старо. Понеже аз работя на zwcad, е възможно и нещо да има разлика под autocad. Така или иначе ще ги прегледам и ще пратя ъпдейт, ако е необходимо.

  Ralitsa Dancheva:

  Понякога за такъв вид бъгове при мен помага пренаписването на пръти чрез приставките към аутокад.


  Неделчо Ганчовски:

  Оправено е в ъпдейт 3.2. Може да се изтегли отново от линковете в началото на курса.

  Румен Драганов:

  Къде да намерим версия за лоялни клиенти?

  Неделчо Ганчовски:

  В скоро време ще изпратим официално съобщение до всички потребители и който желае да обнови своята флашка, ще може да заяви нова.

  Неделчо Ганчовски:

  Обновяването е безплатно. Както и преди се заплаща само куриерската услуга, ако е необходима такава.

 • Може ли ?

  инж. Светозар Пиндиков:

  Колеги замисляли ли сте се да се направите възможно при начертаване на таблицата със фигурна спецификация да може да се избират кои опции да се включат в таблицата , а именно да мога да премахна предварително единичното тегло на армировъчен прът и общото тегло ? Питам понеже се случва в фигурната спецификация да излизат ако се сумират по-големи количества за някой диаметри (вижте картинката) - знам че е породено от закръглянето към кръгло число и за това и питам мислено ли е върху такава възможност .

  Неделчо Ганчовски:

  Не, но винаги може да се изтрие нещо ако е излишно. В последната версия 3.3, закръгляването вече е към 0.1 кг на общото тегло, именно за да се елиминират такива разлики при "ръчното" сумиране. Още повече, че показаното тегло така или иначе е точно, защото въпреки, че стойностите са показани закръглени, програмата смята с повече значещи цифри. Грешно е ръчното сумиране на закръглени стойности.