Редактиране на пръти 

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как да сменим диаметъра на вече изчертан прът?
Като маркираме пръта и стартираме командата "Надписване на пръти".
Като изключим групите и кликнем два пъти надписа разположен до пръта и го редактираме.
Като променим дебелината на полилинията, с която е изчертан пръта.

Въпроси и отговори

 • Защо единичното отворено стреме е по-късо от нормалното стреме?

  Марин Гергов:

  При чертане върху една и съща греда на нормално стреме и на единично отворено стреме, при еднакви други настройки второто се получава доста по-късо.

  Марин Гергов:

  По погрешка зададох въпроса тук, а трябваше да е към предния урок 8 "Редактиране на пръти".

  Георги Киров Желязков:

  С различна геометрия са.При двойно затворените,дължината е още по-голяма.

  Неделчо Ганчовски:

  Така се получава, когато ъгълът не е 90 градуса. Това е нещо като дребен дефект. В следващите версии ще го подобрим.

  Stoyanka Cholakova:

  При изчертаване на стреме с променлива височина пренабивам размера от-до, но общата дължина не съответства за единия размер, различния от изчертания.Примера е за стреме 11/ 30-68 , дължината е 130-170.Размера 130 би трябвало да е 95!

  Неделчо Ганчовски:

  Не съм сигурен дали може да се пренабиват размери на стремена, когато са само с два размера. По начина по който работи, тази функция, мисля, че варира само дължината, за която е залепен конкретния размер. От другата страна остава същия.

 • Как да направим огледален образ?

  Румен Драганов:

  Допустимо ли е да се направи "MIRROR" на изчертана група армировки? Ще се запази ли пълната функционалност на обектите при вертикален или хоризонтален MIRROR? Какъв е най-удобният начин да не се получи проблемът при огледалния образ с посоката на огъвките?

  Неделчо Ганчовски:

  Може да се прави MIRROR на армировките. Добре е преди това да се настрои MIRRTEXT = 0 (пише се MIRRTEXT в командния ред). Тогава само разменя мястото на кръгчето с надписа. Това се оправя просто с опресняване на надписите. Ако MIRRTEXT e 1, надписите се получават огледални. Относно посоката на куките, не ми се е налагало да ги оправям досега. Ако не искам да се обръщат огледално, просто ще копирам армировките с COPY, вместо с MIRROR, след което да ги оправям. А ако трябва да се обърнат, най-лесно е отново с  MIRROR.

 • Къде може да е проблемът и как да се оправи?

  Даниела:

  При редактиране на прътите, не ми се опресняват нито размерите, нито бройките. А при маркиране на армировка в група, има само един манипулатор- в средата на групата. Работя с Autocad 2012 и съм включила "динамични обекти армировка". Къде може да е проблемът и как да се оправи?

  Неделчо Ганчовски:

  Проблемът е в аутокад. Трябва да се избягват 64 битовите версии 2010 до 2013.

 • Какво означава грешка " run-time error 6 : Overflow"?

  инж. Цветан Виденов:

  Когато се опитвам да редактирам прът с командата "Надписване на пръти" ми дава грешка " run-time error 6 : Overflow ". Забелязах че се получава , когато се опитвам да променя диаметъра на пръта. Другите промени ( брой, позиция стъпка) ги приема .

  Неделчо Ганчовски:

  Означава, че програмата нещо не работи както трябва. При мен не се получава. Коя версия на Design Expert и AutoCAD ползваш. Пробвай да изтеглиш наново Design Expert и да го преинсталираш. Преди това, деинсталирай старото. Може и да се оправи. Ако пак го прави, снимай екрана с формата за попълване, за да гледаме какви опции са зададени.

 • Как да променя диаметъра на пръта ?

  инж. Цветан Виденов:

  Дава ми грешка . Ако правя други промени - няма проблеми , само Ф-то

  Неделчо Ганчовски:

  Това не е обичайно. Пробвай да изтеглиш наново и да преинсталираш програмата. Също така, програмата не работи добре със 64 битов Аутокад по-стар от 2013 версия, включително. Това се дължи на проблеми в самия Аутокад, които след това са оправени. С 32 битовите версии, както и с по-нови версии няма проблем.

 • Защо бройките на прътите излизат повече за зоната?

  Исмаил Исмаил:

  Както се вижда и във видеото min 10:32 брой пръти 29Ф14х405/20 за зона 553 на практика излиза повече от необходимото, т.е. 29 бр. през 20 cm излиза от зоната 553 cm както е показано долу на картинката.

  Руска Тодорова:

  Бройките са в повече защото 553 разделено на 20 см е равно на 27,65, което се закръгля на 28 пъти по 20 см (като последното разстояние ще бъде 13 см. Започваме и завършваме с прът, което е равно на 29 бройки, т.е. това е необходимата бройка за зоната.