Изисквания на Еврокод за материалите и сеченията на елементите

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кои от посочените вертикални елементи с правоъгълно сечение са колони?
50/25
125/30
200/35
 
На кой клас по Еврокод отговаря бетон B30 по НПБСтБК?
C25/30
C30/37
C28/35

Въпроси и отговори

 • Как да направя коментар без да задам въпрос - към администраторите на сайта?

  Bilent Shefket:

  Искам да допълня, че има изменения в изискванията за пожароустойчивост. Таблица 4 от Наредба No Iз-1971 е променена. Към стандарта БДС EN 1992-1-2:2004/NA има издарено Изменение 1, където Таблица NA.4.1 също е променена.

  Неделчо Ганчовски:

  Относно измененията, това е важно и заслужава отделен самостоятелен въпрос. Има изменения в националните приложения от 2015 г. и те могат да бъдат изтеглени от страницата на БИС www.bds-bg.org/bg/pages/page_174.html . Поради големия обем на курса, първите уроци са записани по-рано. Те са и на по-старите версии на програмите, където измененията още не са отразени. Междувременно излязоха новите версии DE 3.1 и PSCAD 2.1 и последните уроци са направени на тях. Измененията са отразени в последните версии, програмите, но курсът не е презаписан. В бъдеще разбира се ще има и други изменения, но технически не е възможно курсът да се обновява всеки път, а и не е необходимо.

  Bilent Shefket:

  Не съм гледал курса до края, но мисля че ще е полезно за всички, да направите коментар под клиповете за които има изменения в нормите, а ако ги отделите като самостоятелна тема, ще е още по добре.

  Руска Тодорова:

  Всички уроци са много добре обяснени. Добре е в края на курса, може и като бонус за тези, които са стигнали до края да се обърне внимание на промените в нормативната уредба настъпили след записване на уроците.

  Неделчо Ганчовски:

  Това е май единственото, което не е отразено. Разликата е, че спрямо новата таблица, в този случай за колоните може да се ползва R60. Другите изменения, касаещи курса са в ЕВрокод 2, но тези уроци са записвани към края и там е отразено.