Е-книга "Ръководство за конструиране и изчертаване по Еврокод"

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Защо... благодаря за курса!

  Румен Драганов:

  Доволен съм от курса, особено в частта стоманобетон. Грамотно подготвено, практично поднесено. Софтуерът израстна доста и се развива бързо. Българският език, българските национални приложения и ниската (българска) цена го правят много привлекателен.

  Очаквам да видя какво ще предложи курса по стомана - темата е много широка.
  Неделчо Ганчовски:

  Благодаря! И аз още нямам пълна програма, но мисля, че един пълноценен курс би трябвало да включва следните основни моменти, разбира се показани върху конкретни примери с краен резултат - изчислена и оразмерена конструкция: - определяне на натоварването - сняг, вятър, сеизмични въздействия, температура и др. - товарни състояния и комбинации; - моделиране и анализ на конструкцията, глобални и локални несъвършенства; - проверки за експлоатационни гранични състояния; - оразмеряване на сеченията и елементите; - оразмеряване на възли - конкретни примери - бази на колони, ригел-колона, ригел-ригел и др. Има поне около 20-тина основни възела; - определяне на коравината на възлите и моделирането и при анализа; - капацитивно оразмеряване на елементите и възлите; - ферми, особено от тръбни профили с директно присъединяване на елементите;

  Може да се добавят и още много неща, списъкът е голям. Оттук нататък не съм сигурен и дали съм достатъчно компетентен по различните видове конструкции. Аз мога да се наема основно с базовите неща, характерни за едно едноетажо хале или многоетажна рамкова конструкция на сграда. За да стане както трябва, иска и доста подготовка. Най-малкото ми се иска да подготвя примери за оразмеряване на възлите на CalcPad, подобно на това за сняг и вятър - подробно, с извадени референции към съответните точки и формули от Еврокод и със съответните схеми и картинки. След това, те ще служат като готови подпрограми за по-нататъшна работа.

  Ванюшка Ангелова:

  инж.Ванюшка Ангелова

  Благодаря и аз от сърце за хубавия и курс и споделеното с нас. Пожелавам на Неделчо много здраве и късмет във всичко! Да си остане все такава светла и чиста личност!

  инж. Люмена Янкова:

  Благодаря за курса, който ми беше много необходим. Надявам се да мога да го използвам в работата си с успех. Винаги ще разчитам на вашата помощ.