Проверка без напречна армировка с Punching Expert 

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Участва ли надлъжната армировка при проверка на продънване без напречна армировка?
Да
Не
 
Колко се въвежда площния товар q, при изчисляване на етажни плочи?
Нула.
Равен на изчислителния товар върху плочата.
Продължително действащия товар върху плочата.
Стойността на експлоатационното натоварване.

Въпроси и отговори

 • Как се документират параметрите на контур в общо положение? Възможен ли е кръгъл отвор?

  Марин Гергов:

  При случаите с ортогонален контур на плоча близо до колоната, параметрите на контура се изписват при входни данни и при резултата. Има ли възможност координатите на трите точки при неортогонален контур на плочата също да се изписват?
  Има ли възможност за кръгъл отвор, какъвто случай е чест в практиката?
  Има ли възможност за промяна (потъмняване) на цвета на фона? В момента е много светло сиво и разликата с бялото е много малка. Може би за реално принтене на хартия е добре, но за гледане от екрана не толкова.

  Неделчо Ганчовски:

  Не знам дали е необходимо да се изписват координати. В днешно време, когато всичко може да се разпечата, най-добрият начин за контрол на такива резултати е графично. В общия случай, контурът може да бъде много сложен и с повече точки. Един начин за по-подробни резултати е да се прехвърли в AutoCAD и там да се нанесат допълнителни размери. Там може да се премери и дължината за проверка. За сивото, при нас изглежда добре. Но мониторите са различни. Пробвай да пипнеш малко настройките за яркост и констраст. Относно отвора, мисля, че формата няма толкова голямо значение, особено при малки отвори. В полза на сигурността можеш спокойно да го очертаеш като правоъгълен.

  Ivan:

  Как да изтеглим pdf Файла "Punching Expert" ?Не го срещнах никъде в модулите до сега ?

  Марин Гергов:

  "Punching Expert" всъщност е самостоятелен програмен модул от програмния пакет "Design Expert". Ако сте участник в този курс "Строителни конструкци по Еврокод" получавате 6 месеца безплатно пробно ползване на пакета.
  Иначе само PDF-а може да се изтегли от този линк:
  http://www.proektsoft-bg.com/uf//file/file_desxp/1/punching_expert.pdf

  Ivan:

  Благодаря, записан съм в курса 

  Явор Николов:

  Да, така е. Всички помощни файлове към програмите ги има към съответните програми. Всъщност те са доста добри ръководства.

 • Защо

  Румен Драганов:

  Много добро е направено търсенето на критичния периметър, не знам софтуер,

  който да се е постарал толкова. Единствено ме смути картинката при 
  вътрешен ъгъл на плочата, струва ми се че част от контура ще трябва да 
  се изключи - дал съм го на схемата. Така би трябвало да е по логиката
  на отворите?

  Неделчо Ганчовски:

  Има известна логика. Но построението не е това. Има разлика между отвори и край на плочата. При отвора се оформя "зона на влияние на отвора". При плочата няма зона на влияние и не се правят подобен вид построения. Няма и такива указания в Еврокод. Там под "отвор" се има в предвид сравнително малък обект.

  Тук по-скоро трябва да се разсъждава по различен начин - търси се най-късият път, по който периметърът трябва да завърши в контура на плочата. Това е концепцията, залегнала в Еврокод. Въпросът е дали периметърът да продължи към страната или да завие и да завърши в ъгъла. В точно конкретния случай, вероятно е добре да завърши в ъгъла. Но това е по-скоро специфично изключение. Когато преместим ръба нагоре, нещата не изглеждат така. Трябва да се има и в предвид, че периметърът няма смисъла на реална "пирамида" или "пукнатина", а е по-скоро условен.