Възможности на PSCAD за пространствено моделиране 

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как се отчита монолитна стоманобетонна плоча при сеизмичен анализ на конструкцията в PSCAD?
Огъвната коравина не участва, а мембранната коравина се замества с безкрайно корава диафрагма.
Взимат се еластичните мембранна и огъвна коравина на плочата.
Огъвната коравина се коригира с коефициент, а мембранната коравина се отчита еластично.
Плочата се приема безкрайно корава.

Въпроси и отговори

 • Може ли да се добавят допълнителни маси?

  Ростислав Василев:

  Здравейте, искам да задам допълнителни маси от тухлен зид по контур на плоча, който обаче не товари дирекно плочата и не се предава въху колоните, но действа като маса при сеизмично влияние. Възможно ли е да се направи такова моделиране? Или да си правя два модела един натоварен със зидовете и от там да вземам моментите и друг, без зидове, за N сила?

  Неделчо Ганчовски:

  Няма такова нещо като "само маса" в програмата. Програмата формира масите автоматично точно формулата дадена по Еврокод. Там ако нещо действа като вертикален товар, действа и като маса, с допълнителен коефициент. Интересно е каква е логиката и какво налага такова нещо?

  Ростислав Василев:

  Здравейте, конкретната задача е стара сграда, чиято фасада от 50см. тухлен зид се запазва, а се развива нова конструкция в обема на сградата. Зидовете не стъпват върху плочата, но се укрепват от нея и при сеизмично въздействие ще се активизират като маси. Просто ще направя два модела.

  Неделчо Ганчовски:

  Има една особеност, която може да се използва. Програмата добавя като маса само товари, които действат по посока на земното ускорение, т.е. надолу. Ако има товари, които действат например хоризонтално или нагоре, те не формират маса. Логиката е, че това, което действа като маса, би трябвало същото натоварване да има и тегло. Останалото не се взима, защото ще се дублира. Например върху балкон, товар от хора действа като тегло, но и като хоризонтална сила на парапета. Хоризонталната сила не се взима като маса и настина не трябва.

  И така, трикът е следния: правим две товарни състояния за съответните зидове. В едното ги въвеждаме по -Z (надолу), а в другото - по +Z (нагоре) със същата стойност. Като маса програмата ще вземе само тези, които действат надолу, а като вертикален товар ще се съберат и съответно, взаимно унищожат.

  Ростислав Василев:

  Благодаря, ще пробвам и така :)

 • Може ли да се ползва PSCAD за модел на панелен блок?

  Георги Борисов:

  Искам да попитам дали е възможно да се моделира панелен блок ЕПЖБ (безскелетна стб. конструкция) с PSCAD? Как се моделират връзките между панелите, връзка между сутеренни стб.стени и панели? Какви препоръки бихте дали? Благодаря!

  Неделчо Ганчовски:

  Специално за тази цел, мисля, че старият Stadyps е много по-удобен. В PSCAD няма как да се зададе частична коравина на връзките. В Stadyps обаче, това става много лесно само с по един коефициент. Имам такъв проект още от преди 10-15 години, което беше едно от първите цялостни санирания на панелен блок, включително конструктивно обследване и саниране на връзките, и антисеизмично укрепване. Този блок обаче беше изпразнен от живеещите и всичко беше изнесено. Иначе, такова нещо не е практически възможно да стане.