Пространствен модел на стоманено хале – Част 1 

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
При копиране на многоетажна равнинна рамка?
Трябва да се копират елементите етаж по етаж.
Може да се копират всички елементи наведнъж.

Въпроси и отговори

 • Как се отчитат началните несъвършенства?

  Румен Драганов:

  По какъв начин можем да отчетем началните несъвършенства според изискванията на Еврокод с PSCad в пространствения модел?

  Неделчо Ганчовски:

  Относно локалните несъвършенства, те се отчитат в процеса на самото оразмеряване. Например, при оразмеряване на колона е заложено отклонение 1/200 на върха на колоната и пр. Оразмеряването за отделната колона е доста консервативно, тъй като е направено за самостоятелна колона. Коефициентът на пълзене също е оценен консервативно на 3.5 по подразбиране, но трябва да се има в предвид, че за една многоетажна монолитна сграда, пълният товар идва при доста по-висока възраст на бетона и коефициентът е по-скоро към 2.5.

  Относно глобалните несъвършенства, най-лесният начин е да се въведат като еквивалентно допълнително натоварване. Няма автоматизирана процедура за това. Трябва внимателно да се прегледа какво се отчита в оразмерителната процедура за да не се отчете нещо два пъти или да се пропусне. Подробни изчисления си струва да се правят най-вече при металните конструкции, а също и при по-сложни и отговорни обекти. При стандартните обекти, аз не го правя, а просто завишавам малко оразмерителните усилия или направо армировката.